Buna ziua,
Va retin atentia cu urmatoarea situatie de care m-am lovit.Mentionez ca pana in acest moment nu am apelat la un avocat si am mare nevoie de indrumare.
Am lucrat timp de cateva luni intr-un shop de telefonie mobila ca reprezentant comercial(mentionez ca ,desi toti incasam facturi si eliberam materiale nu aveam garantii oprite sau alt fel de verificari).Eram 4 persoane cu user-i diferiti dar aceeasi parola intrucat lucram si in ture si o chitanta initiata(sau o solicitare) nu se putea anula/verifica decat de pe user-ul initiator.Mai mult si alte reprezentante similare puteau accesa conturile noastre si initia diferite solicitari intrucat si ei cunosteau parola.
Am plecat de la ei,mi s-a facut lichidarea ,si dupa 2 luni m-au chemat ca exista cateva chitante initiate de pe user-ul meu si anulate (ei sustinand ca banii au fost dati de clienti ,intrucat acestia aveau chitantele ) si ca trebuie sa le platesc eu. Mentionez ca anularea pentru ele s-a facut de la un interval de 3 min dupa emitere pana la 5 ore(moment in care ,pentru 1 dintre ele eu nu eram pe tura,lucru demonstrat de program).Mai mult aceste chitante erau defapt print-uri cu stampila si semnatura (ce puteau fi emise de nenumarate ori) iar cele anulate (care ar fi trebuit si ele sa fie stampilate si semnate de anulator) nu exista. Mai mult,si la 5-6 luni dupa emitere toate persoanele aveau acces la chitante.Astfel am refuzat plata lor,desi suma se ridica la aprox 3000 ron.
Am primit acasa o plangere (faceau referire si la delapidare) ,in care invocau art 270 din codul muncii potrivit caruia salariatul plateste toate daunele provocate si o citatie de chemare la judecatorie(instanta de fond).Mentionez de asemeni ca eu nu mai lucrez acolo si am foaie de lichidare semnata de toate depart potrivit careia nu am datorii.
Va rog sa imi spuneti cat de grav este ,daca este proces penal sau civil ...Nu cunosc aceste proceduri si apreciez orice ajutor.
Va multumesc,
urgent solicit informatii
Salut! Art. 270 CM zice ca "salariatii raspund ... pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor." Daca tu stii (si poti demonstra) ca suma in discutie (RON 3000) invocata de angajator ca fiind o paguba produsa de tine este o sustinere netemeinica, nu au ce sa-ti faca.
Litigiile de munca sunt de competenta Tribunalului, de aceea nu avea ce citatie sa-ti parvina de la Judecatorie. Oricum, din citatie reiese materia: civil sau penal.
Apoi, chestia cu "delapidare": daca angajatorul ar fi depus o plangere penala (la politie, parchet) impotriva ta, urma sa fii invitat la organe sa dai unele explicatii. Ai primit asemenea invitatii?
Impresia mea este ca angajatorul vrea sa te sperie un pic. Reprodu ce scrie in citatia primita si mai revino cu amanunte.
Litigiile de munca sunt de competenta Tribunalului, de aceea nu avea ce citatie sa-ti parvina de la Judecatorie. Oricum, din citatie reiese materia: civil sau penal.
Apoi, chestia cu "delapidare": daca angajatorul ar fi depus o plangere penala (la politie, parchet) impotriva ta, urma sa fii invitat la organe sa dai unele explicatii. Ai primit asemenea invitatii?
Impresia mea este ca angajatorul vrea sa te sperie un pic. Reprodu ce scrie in citatia primita si mai revino cu amanunte.
citat
"avand in vedere faptul ca la momentul descoperirii acestor lipsuri parata nu mai era angajata a societatii am inteles sa formulam impotriva acesteia plangere penala in vederea cercetarii sub aspectul savarsirii infractiunii de delapidare.
In plus,avand in vedere faptul ca parata si-a indeplinit in mod deficitar atributiile de serviciu si si-a insusit si folosit in scop personal sume de bani apartinand societatii am inteles sa formulam prezenta actiune ,pe care o apreciem ca intemeiata si va solicitam sa obligati parata la plata sumei de 3000 ron ,reprezentand prejudiciul adus societatii".
Si nu,pana in acest moment nu m-a chemat nimeni la politie sa dau declaratii....
Multumesc mult pentru raspuns.
In plus,avand in vedere faptul ca parata si-a indeplinit in mod deficitar atributiile de serviciu si si-a insusit si folosit in scop personal sume de bani apartinand societatii am inteles sa formulam prezenta actiune ,pe care o apreciem ca intemeiata si va solicitam sa obligati parata la plata sumei de 3000 ron ,reprezentand prejudiciul adus societatii".
Si nu,pana in acest moment nu m-a chemat nimeni la politie sa dau declaratii....
Multumesc mult pentru raspuns.
Formularea e specifica unui litigiu civil. Oricum, daca au introdus cererea la judecatorie, aceasta urmeaza sa-si decline competenta in favoarea tribunalului, fiind un litigiu de munca.
Si daca zic ca ti-au facut si plangere penala (si daca chiar au facut-o), urmeaza sa primesti citatii si de la politie/ parchet...
Tu vezi cum te aperi... si angajeaza-ti avocat!
Si daca zic ca ti-au facut si plangere penala (si daca chiar au facut-o), urmeaza sa primesti citatii si de la politie/ parchet...
Tu vezi cum te aperi... si angajeaza-ti avocat!
De acord cu kynes. Se poate ca in mod intentionat sa fi introdus actiunea la Judecatorie, pentru a lungi termenul obtinerii unei sentinte (si sa se suprapuna peste o eventuala cercetare penala). De ce zic asta: introducand actiunea la tribunal, ar fi existat (in medie, sa zicem) 4 infatisari (= 2 luni) pana la obtinerea sentintei instantei de fond. Asa, mai trag inca vreo (minim) 2 termene, cu chichite avocatesti, pana judecatoria isi declina competenta in favoarea tribunalului, deci un plus de vreo 1,5 luni, care adunate la cele 2 anterioare, ajung la 3 luni si jumatate, in care angajatorul isi va tine ex-salariatul in sah.
Pe de alta parte, admitand ca s-ar fi depus si o plangere penala la organe (parchet, politie) apropiat datei inregistrarii actiunii la judecatorie, nu o sa fii "invitata" spre a oferi explicatii decat intr-o luna minim.
Urmarind datele (ce reies din citatie) poti estima o data la care vei primi si invitatia (te va suna cineva de la politie, sa te invite in data .., locul ... - 80% din cazuri, ori vei primi o citatie, transmisa prin agenti/posta - 20% din cazuri). Si da, din nou de acord cu kynes, apeleaza si la serviciile unui avocat (~ 1000 RON litigiu de munca + ~ 1000 RON asistenta in faza cercetarii penale, daca va fi cazul).
Pe de alta parte, admitand ca s-ar fi depus si o plangere penala la organe (parchet, politie) apropiat datei inregistrarii actiunii la judecatorie, nu o sa fii "invitata" spre a oferi explicatii decat intr-o luna minim.
Urmarind datele (ce reies din citatie) poti estima o data la care vei primi si invitatia (te va suna cineva de la politie, sa te invite in data .., locul ... - 80% din cazuri, ori vei primi o citatie, transmisa prin agenti/posta - 20% din cazuri). Si da, din nou de acord cu kynes, apeleaza si la serviciile unui avocat (~ 1000 RON litigiu de munca + ~ 1000 RON asistenta in faza cercetarii penale, daca va fi cazul).