Donatia

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
michell

Donatia

Post by michell » 25 Jun 2003, 08:31

Conditiile in care nu poate fi atacata donatia de catre mostenitorii rezervatari ai donatorului in cazul decesului acestuia prin invocarea diminuarii rezervei succesorale.....
Este scutirea de raport cea mai solida clauza care poate fi mentionata in contractul de donatie ?

piorel

Post by piorel » 25 Jun 2003, 18:39

Asa... ce inseamna a ataca in primul rand? se cere raportul? sau reductiunea? Potrivit parerii profesorului Chirica si sper si a altora donatiile scutite de raport se imputa in primul rand asupra cotitatii disponibile - se prezuma ca prin aceste donatii de cujus a vrut sa gratifice pe succesor (nu sa ii ofere cu anticipatie o parte din mostenire - cazul celor nepreciputare). Prin urmare, in ceea ce priveste imputarea, aceasta se va face la fel ca in cazul legatelor. A nu se uita de reunirea fictiva a donatiilor! "Este scutirea de raport cea mai solida clauza care poate fi mentionata in contractul de donatie ?" E suficienta. Importanta e dorinta neechivoca lui de cujus de a gratifica pe unul dintre descendenti sau pe sotul supravietuitor. Sper ca nu am divagat prea tare de la subiect. In orice caz... pentru o abordare mai academica etc a se vedea "Dan Chirica - Succesiuni. Testamente" ed. Rosseti, anul 2003.

p.s. in masura in care donatia preciputara ( care se imputa asupra cotitatii disponibile) incalca rezerva (consuma si depaseste cotitatea disponibila) se va poutea cere reductiunea acesteia. Sper ca v-am fost de ajutor.

michell

Post by michell » 26 Jun 2003, 10:03

Mi-ati fost de foarte mare ajutor... multumesc mult....

piorel

Post by piorel » 27 Jun 2003, 22:32

uhm... cu placere. Inca ceva: potrivit parerii profesorului Chirica in cazul in care donatia preciputara depaseste limitele cotitatii disponibile nu se va trece si la imputarea acesteia asupra rezervei! Doar se va reductiona. 8)

profesorul

Post by profesorul » 03 Jul 2003, 15:08

in primul rand as vrea sa-i atrag atentia colegului meu de la cluj ca imputarea unei donatii nu se face in acelasi fel cu imputarea legatelor, deoarece le deosebeste ordinea acestora(donatiile imputandu-se intotdeauna inaintea legatelor indiferent daca-s preciputare sau nepreciputare), datorita caracterului irevocabil al donatiilor de care cam uita si colega de la bucuresti.

piorel

Post by piorel » 04 Jul 2003, 13:41

de aia ziceam si eu. eu spuneam, sau am vrut sa spun ca in privinta cotitatii (cantitatii) asupra careia se face imputarea donatiei prciputare (care se imputa asupra cotitatii disponibile) aceasta este aceeasi ca la legate... etc etc. Serbus!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests