Conditiile in care nu poate fi atacata donatia de catre mostenitorii rezervatari ai donatorului in cazul decesului acestuia prin invocarea diminuarii rezervei succesorale.....
Este scutirea de raport cea mai solida clauza care poate fi mentionata in contractul de donatie ?
Donatia
Asa... ce inseamna a ataca in primul rand? se cere raportul? sau reductiunea? Potrivit parerii profesorului Chirica si sper si a altora donatiile scutite de raport se imputa in primul rand asupra cotitatii disponibile - se prezuma ca prin aceste donatii de cujus a vrut sa gratifice pe succesor (nu sa ii ofere cu anticipatie o parte din mostenire - cazul celor nepreciputare). Prin urmare, in ceea ce priveste imputarea, aceasta se va face la fel ca in cazul legatelor. A nu se uita de reunirea fictiva a donatiilor! "Este scutirea de raport cea mai solida clauza care poate fi mentionata in contractul de donatie ?" E suficienta. Importanta e dorinta neechivoca lui de cujus de a gratifica pe unul dintre descendenti sau pe sotul supravietuitor. Sper ca nu am divagat prea tare de la subiect. In orice caz... pentru o abordare mai academica etc a se vedea "Dan Chirica - Succesiuni. Testamente" ed. Rosseti, anul 2003.
p.s. in masura in care donatia preciputara ( care se imputa asupra cotitatii disponibile) incalca rezerva (consuma si depaseste cotitatea disponibila) se va poutea cere reductiunea acesteia. Sper ca v-am fost de ajutor.
p.s. in masura in care donatia preciputara ( care se imputa asupra cotitatii disponibile) incalca rezerva (consuma si depaseste cotitatea disponibila) se va poutea cere reductiunea acesteia. Sper ca v-am fost de ajutor.
in primul rand as vrea sa-i atrag atentia colegului meu de la cluj ca imputarea unei donatii nu se face in acelasi fel cu imputarea legatelor, deoarece le deosebeste ordinea acestora(donatiile imputandu-se intotdeauna inaintea legatelor indiferent daca-s preciputare sau nepreciputare), datorita caracterului irevocabil al donatiilor de care cam uita si colega de la bucuresti.