Situatia
Sint proprietarul ( de 20+ ani) unui apartament intr-o casa cu mai apartamente .
Unul din ceilati proprietari ma ameninta ca-mi zideste usa curenta de acces in locuinta sustinind sa-mi fac alt acces din curte direct .
1.Nu am alta cale de acces decit cea curenta
2.Din cite stiu eu de la tata ( care a detinut acest apartament inaintea mea ) accesul in locuinta mea din casa scarii nu a suferit modificari de 35+ de ani .
3.In CF a apartamentului meu casa scarii e trecuta ca proprietate comuna, pe linga alte dependinte ( comune si ne-comune) cu acces din casa scarii .
4.Accesul in apartamentul meu se face din casa scarii pe o terasa (2.5 m inaltime de la cota curtii ) si apoi intrarea propriu-zisa in apartament.
Intrebari
1.Ce se poate face legal vorbind ca aceasta amenintare sa nu se materializeze ? Cu alte cuvinte care e mecanismul meu legal de protectie.
2.In cazul ca accesul imi e blocat ce se poate face legal pentru deblocare ?
3. Cum se incadreaza fapta ? Tulburare de posesie e corect?
4.Ce implicatii legale are restabilirea de catre mine a accesului curent in cazul ca acesta imi e blocat?
Va foarte multumesc pentru ca ati citit cele de mai sus si astept opiniile Dvs.
tulburare de posesie ?
dupa cele povestite pana acum, as spune ca deja a savarsit o infractiune de amenintare. daca zideste si usa atunci vom fi in prezenta 2 infractiuni. (si tulburare de posesie in forma agravata, as zice eu).
daca blocheaza usa ... o poti debloca fara probleme.
formuleaza o plangere la politie. (te-ar ajuta mult sa ai martori asupra amenintarii)
daca blocheaza usa ... o poti debloca fara probleme.
formuleaza o plangere la politie. (te-ar ajuta mult sa ai martori asupra amenintarii)
nu este nici amenintare nici tulburare de posesie, este vorba , daca zideste accesul, de tulburarea folosintei locuintei, 320 din C.P., tot la plangere prealabila, momentan nu ai pentru ce depune plangere, in cazul in care face acest lucru , respectiv zideste, faci plangere la politie, pentru 320 si la primarie pentru ridicarea unei constructii fara autorizatie
Principiile accesiunii imobiliare artificiale se aplica si imobilelor constructii nu doar terenurilor.
Asta inseamna ca daca cineva isi incorporeaza materialele sale in imobilul apartinand altuia, in speta boltari, ciment si ce mai trebuie pentr-un zid, Codul civil prezuma absolut ca noua lucrare apartine fondului pe care ea se gaseste si-n care este incorporata.
Cu alte cuvinte, zidul ce va tine loc de usa, cu ajutorul diligentelor staruitoare ale vecinului, devine al tau, desi costurile ridicarii le-a suportat numai el. De aceea il poti distruge asa cum poti nimici orice alt bun ce-ti apartine, ca exercitiu al prerogativei dispozitiei materiale din continutul juridic al oricarui drept de proprietate.
Cine poate dispune material de bunul sau, poate si sa-l distruga.
Daca va cere despagubiri pe temeiul accesiunii ii opui reaua-credinta. Toata scara stie ca acolo este apartamentul si usa ta.
Iar contraventie pe nerespectarea legislatiei constructiilor n-are cum fi, pentru ca asa cum zidirea unei usi ori lipsa zidariei din cauza unei usi nu afecteaza in niciun fel structura de rezistenta a cladirii, nici inlaturarea zidariei de acolo de unde a mai fost o usa nu are vreo importanta.

Cu alte cuvinte, zidul ce va tine loc de usa, cu ajutorul diligentelor staruitoare ale vecinului, devine al tau, desi costurile ridicarii le-a suportat numai el. De aceea il poti distruge asa cum poti nimici orice alt bun ce-ti apartine, ca exercitiu al prerogativei dispozitiei materiale din continutul juridic al oricarui drept de proprietate.

Daca va cere despagubiri pe temeiul accesiunii ii opui reaua-credinta. Toata scara stie ca acolo este apartamentul si usa ta.

Iar contraventie pe nerespectarea legislatiei constructiilor n-are cum fi, pentru ca asa cum zidirea unei usi ori lipsa zidariei din cauza unei usi nu afecteaza in niciun fel structura de rezistenta a cladirii, nici inlaturarea zidariei de acolo de unde a mai fost o usa nu are vreo importanta.