Buna. Va chinui si eu cu o problema. Exista un teren cu casa cumparate cu contract de vanzare cumparare pe numele tatalui meu dar cu uzul fruct viager pe numele bunicului meu. Tatal meu are trei copii si a decedat. Lucrurile ar fi clare numai ca bunicul vrea sa ne lase tot noua din cauza ca noi am avut grija de amandoi, ceilalti doi frati fiind plecati din tara. Cum ar trebui sa procedam? poate ataca bunicul contractul de vanzare cunparare sau exista o alta cate?
Multumesc pentru sfaturi.
Problema mostenire
Nu. Pamantul si casa au fost cumparate de la un tert direct pe numele tatalui meu cu uzul fruct pe numele bunicului. Fiind 3 frati, acum ca tatal meu a murit, imi inchipui ca se va imparti mostenirea nu ? Bunicul ar vrea sa ne lase noua tot dar nu stim cum sa procedam. Din cate stiu eu daca tatal e mort mostenirea se imparte la cei 3 frati cu dreptul de folosinta pe numele bunicului. Si noi nu vrem asta.
Cand spui "noua" presupun ca te referi la tine si la nevasta... sau despre care "noi" e vorba? Ca inteleg ca ati dori sa ii inlaturati de la mostenire pe ceilalti doi frati, plecati in strainatate. Nu?
Din punctul meu de vedere, nu prea vad nicio posibilitate... Toti trei fratii il mosteniti in cote egale pe tatal vostru, atata timp cat nu a lasat vreun testament (si ala ar fi trebuit sa respecte rezerva celorlalti frati). Problema e ca e necesara acceptarea succesiunii, in termen de 6 luni, in mod expres sau tacit, iar daca ceilalti doi frati sunt plecati in strainatate si mai stau pe-acolo, poti sustine cu oarecare sanse ca nu au acceptat succesiunea in termen si sa ramai singurul mostenitor acceptant. Uzufructul va ramane la bunic pana la moartea acestuia, dupa care posesia si folosinta va reveni tot mostenitorilor... in timpul vietii insa va poate ceda beneficiul uzufructului, astfel incat sa folositi numai voi casa...
Din punctul meu de vedere, nu prea vad nicio posibilitate... Toti trei fratii il mosteniti in cote egale pe tatal vostru, atata timp cat nu a lasat vreun testament (si ala ar fi trebuit sa respecte rezerva celorlalti frati). Problema e ca e necesara acceptarea succesiunii, in termen de 6 luni, in mod expres sau tacit, iar daca ceilalti doi frati sunt plecati in strainatate si mai stau pe-acolo, poti sustine cu oarecare sanse ca nu au acceptat succesiunea in termen si sa ramai singurul mostenitor acceptant. Uzufructul va ramane la bunic pana la moartea acestuia, dupa care posesia si folosinta va reveni tot mostenitorilor... in timpul vietii insa va poate ceda beneficiul uzufructului, astfel incat sa folositi numai voi casa...
da cand ziceam noi ma refeream la mine si la sotul meu.
Esti sigur ca bunicul poate sa ne cedeze uzulfruct noua? Ca pana la urma ne-ar conveni si asa, numai ca sa avem dreptul de folosinta pana la sf vietii noastre nu pana al sf vietii bunicului. Unul dintre frati vine acum din strainatate si speram sa ne inteleg cu el si asa am aveam 2/3. Mai ramane sora care cred ca nu va ceda.
Esti sigur ca bunicul poate sa ne cedeze uzulfruct noua? Ca pana la urma ne-ar conveni si asa, numai ca sa avem dreptul de folosinta pana la sf vietii noastre nu pana al sf vietii bunicului. Unul dintre frati vine acum din strainatate si speram sa ne inteleg cu el si asa am aveam 2/3. Mai ramane sora care cred ca nu va ceda.
Uzufructul este un drept eminamente viager, astfel încât de acest drept va profita bunicul tău până la sfârşitul vieţii lui.skybax wrote:da cand ziceam noi ma refeream la mine si la sotul meu.
Conform art. 534 C. civ., "Uzufructuarul se poate bucura el însuşi, sau închiria altuia, sau ceda exerciţiul dreptului său. (...)". Bunicul îţi poate ceda astfel folosinţa imobilului, însă doar până la sfârşitul vieţii sale.
Dat fiind că bunicul tău este beneficiarul unui drept viager, el nu poate dispune cu privire la acesta decât pe durata vieţii sale. În momentul în care va deceda, dreptul de proprietate pe care tatăl tău l-a transmis prin moştenire se va reîntregi, iar toţi cei care au acceptat valabil moştenirea tatălui tău vor fi proprietarii imobilului.