calificare actiune

Discutii privind procedura civila
Post Reply
liloo

calificare actiune

Post by liloo » 24 Jul 2008, 07:45

Daca prin actiune se solicita doar constatarea nulitatii absolute a unui contract, de catre un tert, care, in acest mod tinde sa desfiinteze titlul de proprietate al paratului, actiunea este in realizare sau in constatare?
In speta pe care o am eu in vedere imobilul este situat intr-o zona in care nu au existat carti funciare inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 7/1996 si atat reclamantul cat si paratul au titluri care provin de la autori diferiti.
Reclamantul nu vrea insa sa introduca o actiune in revendicare pentru ca s-ar ajunge la compararea titlurilor si nu este chiar sigur pe titlul lui, motiv pentru care a optat pentru constatarea nulitatii absolute a contractului prin care paratul a dobandit imobilul.
Daca obtine hotarare judecatoreasca, va fi singurul care va avea titlu si va putea sa faca documentatia si sa-si inscrie imobilul in CF.
Singura problema este aceea a riscului de a se invoca inadmisibilitatea actiunii in constatare pe motiv ca reclamantul (care nu are nici posesia terenului) are la indemana actiunea in revendicare.
Eu am citit prin cursurile de drept civil ca actiunea in constatarea nulitatii absolute este in realizare dar din explicatiile date rezulta ca este in realizare pentru ca este insotita de cereri referitoare la executarea unor prestatii din partea paratului ceea ce nu se intampla in cazul meu.

Pescara

Post by Pescara » 24 Jul 2008, 17:36

Este o actiune in constatare care tinde la eludarea dispozitiilor art.111 C.proc.civ.

kynes

Post by kynes » 24 Jul 2008, 18:25

E actiune in realizare, parca asa zice Boroi...

liloo

Post by liloo » 25 Jul 2008, 18:54

Stiu de zice Boroi dar ma intreb ce va zice instanta :mrgreen:

Post Reply