violare de domiciliu ?

Discutii privind Dreptul Penal
airina

violare de domiciliu ?

Post by airina » 16 Jul 2008, 07:30

Buna ziua,
Am si eu o intrebare pentru voi.
In subiectele INM 2004 este o grila la penal si suna cam asha : x a sarit gardul unei intreprinderi, a furat din garajul acesteia 2 roti si cand vroia sa sara iar gardul a fost surpins de un angajat. ce a savarsit x?
A. tentativa la furt calificat
B. furt calificat var consumata
C. tentativa de furt calificat in concurs cu violare de domiciliu.

Cateva opinii sunt ptr C , cu care eu nu sunt de acord. Domiciul am citit prin carti = locul unde gospodarste , locuieste o persoana. Se poate vorbi de violare de domiciliu in cazul unei persoane juridice?
Mai mult decat atat, in noul cod penal, violarea de domiciliu a fost completata in sensul "violare de domiciliu sau sediu" de unde deduc eu ca in actualul cod , sediul nu intra.
Ce ziceti? Stie cineva sigur din practica poate?
Multumes

airina

Post by airina » 16 Jul 2008, 17:30

nimeni??

liloo

Post by liloo » 16 Jul 2008, 17:58

Nu cred ca scrie ca "a furat". :lol:

elisav

Post by elisav » 16 Jul 2008, 18:00

varianta B , intrucat la iesirea din magazie nu mai putem vb de tentativa, nu exista violare de domiciliu la societati

luc4s

Post by luc4s » 16 Jul 2008, 19:27

Daca ar fi fost o casa, ar fi mers si violare de domiciliu

airina

Post by airina » 17 Jul 2008, 10:28

Multumesc. Deci violarea de domiciliu se aplica numai persoanelor fizice :)
Mai am o intrebare....
La omorul calificat , punctul H - pentru a inlesni sau ascunde savarsirea altei infractiuni : excludem deci pirateria si talharia pentru ca sunt specificate expres la omorul deosebit de grav. Orice alta infractiune ?
De ex - violeaza si omoara pentru a nu fi tras la raspundere - intra la omor calificat sau la concurs omor viol?

paisie

Post by paisie » 17 Jul 2008, 13:40

e amandoua =)))) e si omor calificat e si viol in concurs :P

Acuma daca te refereai la situatia viol urmat de moartea sau sinucideerea victimei e altceva. Diferentierea intre cele 2 incadrari in cazul in care atat victima violului cat si a omorului este aceeasi este foarte fina si trebuie vazute circumstantele exacte ale savarsirii faptei si in special intentia cu, care a actionat faptuitorul.

airina

Post by airina » 17 Jul 2008, 16:31

Deci tu zici concurs....si atunci punctul H - pentru a inlesni sau ascunde savarsirea altei infractiuni la ce se refera?
De ce e omor calificat? Ca o omoara pentru a ascunde savarsirea violului, da? Cum sa se retina omor ptr a ascunde viol + viol in concurs? Principiul non bisi in idem nu se aplica aici?

klaus18

Post by klaus18 » 18 Jul 2008, 12:19

airina wrote:...si atunci punctul H - pentru a inlesni sau ascunde savarsirea altei infractiuni la ce se refera?
se referă la toate situaţiile în care omorul se săvârşeşte în scopul de a înlesni sau ascunde săvârşirea unei infracţiuni. poate fi vorba de omor pentru a înlesni/ascunde violul sau altă infracţiune, mai puţin tâlhăria sau pirateria: luarea de mită, evadarea, furtul, trecerea frauduloasă a frontierei etc.
airina wrote:Cum sa se retina omor ptr a ascunde viol + viol in concurs? Principiul non bisi in idem nu se aplica aici?
Art. 33 din Codul Penal, teza a doua, zice:

"Există concurs chiar dacă una dintre infracţiuni a fost comisă pentru săvârşirea sau ascunderea altei infracţiuni"

Tom

Post by Tom » 18 Jul 2008, 14:27

Luc4s wrote:Daca ar fi fost o casa, ar fi mers si violare de domiciliu
Daca a sarit gardul este numai furt calificat prin escaladare, nu si violare de domiciliu.

luc4s

Post by luc4s » 18 Jul 2008, 19:49

Una e intri doar in curte si alta e sa intri si in casa ;)

airina

Post by airina » 18 Jul 2008, 20:23

[/quote]

Art. 33 din Codul Penal, teza a doua, zice:

"Există concurs chiar dacă una dintre infracţiuni a fost comisă pentru săvârşirea sau ascunderea altei infracţiuni"[/quote]

Moaaa voi ( Klaus in acest moment) sunteti destepti....Vreau si eu asha. de cate ori tre sa mai citesc codul asta ??
Bine ca am aflat raspuns satisfacator si la asta cu viol omor. Multumesc Klaus.
De acum cand am o nelamurire aici vin! :grin:

Tom

Post by Tom » 18 Jul 2008, 21:45

Luc4s wrote:Una e intri doar in curte si alta e sa intri si in casa ;)
Este acelasi lucru. Curtea este locul imprejmuit tinand de locuinta.

luc4s

Post by luc4s » 18 Jul 2008, 23:35

Cand trece de gard e violare de domiciliu si cand se catara in casa urmind sa fure e furt prin escaladare.

amitza

Post by amitza » 19 Jul 2008, 12:25

parerea mea este ca la prima grila p care ai propus-o se facea referire la diferenta care exista intre situatiile cand exista concrs intre furt si violare de domiciliu si cand exista furt calificat prev de art 209 alin i, prin escaladare .asa cum s a mai spus raspunsul corect era cel cu furt calificat in forma consumata.nu cred ca ar fi trebuit sa te complici cu diferentele intre sediu si domiciliu.

Post Reply