amenda. cum sa facem sa nu platim?

Discutii privind Contenciosul Administrativ
Post Reply
retry

amenda. cum sa facem sa nu platim?

Post by retry » 31 Jan 2006, 13:20

Buna ziua,
Va propun urmatoarea speta si astept observatiile si sugestiile dvs. (sub forma de critici si recomandari):

- autoturism inmatriculat pe persoana juridica.
- conducatorul auto, persoana fizica, in mod total neregulamentar si nerecomandabil, a parcat masina aiurea. (De mai multe ori chiar :) )
- domnul politist, negasindu-l pe conducator la locul crimei, ii lasa in geam, de fiecare data, o scrisorica, nesemnata, prin care il anunta ca pentru faptul ca a constatat cu mijloace tehnice omologate contraventia savarsita, masina cu numarul.... data de ..... , pv-ul de constatare il va primi acasa.
- trec vreo 3 luni, fara ca vreun pv sa apara la orizont
- primeste societatea o carte postala de la politie, prin care i se pune in vedere sa comunice datele de identificare ale conducatorului care, in data de .... (o singura data, bine precizata)..., a condus masina cu nr....., si sa-i puna in vedere persoanei in cauza sa se prezinte la politie in vederea clarificarii problemei, in temeiul art.180 pct.10 din regulamentul aprob de HG 85/2003 (care, la o lectura mai aprofundata, vom vedea ca nu e clazul sa se aplice.)

Inchipuiti-va ca ati fi in dubla postura de societate si de persoana fizica-conducator-proprietar de societate. :)

Ce ati face sa nu platiti amenda? (Stiu ca orice, sau aproape orice, dar acum ma intereseaza dpdv legal si strategic :) a.i. contestatiile sa aiba o urma de sansa de admitere.)

Intrebari suplimentare si facultative:
- martorul din procesul verbal ce trebuie sa confirme? lipsa contravenientului/refuzul semnarii pv-ului, sau constatarea starii de fapt ce constituie contraventie?
- cand trebuie aplicata sanctiunea? este neidentificarea pesoanei motiv pentru aplicarea intarziata a sanctiunii? cu relevanta in prescriptie...
- poate fi amendata persoana juridica, sau administratorul acesteia, in cazul in care nu este identificata persoana fizica?
- existenta dovezii cu mijloace tehnice omologate suplineste existenta martorului in pv?
- stie careva in ce constau aceste mijloace tehnice omologate, pentru parcari? ca n-am vazt niciodata asa ceva... in afara de video pentru radar...

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 31 Jan 2006, 17:14

sa stii ca daca postezi in 15 locuri nu vei primi mai multe raspunsuri.

ramonya

Post by ramonya » 07 Dec 2007, 09:44

"- primeste societatea o carte postala de la politia comunitara, prin care i se pune in vedere sa comunice datele de identificare ale conducatorului care, in data de .... (o singura data, bine precizata)..., a condus masina cu nr....., si sa-i puna in vedere persoanei in cauza sa se prezinte la politie in vederea clarificarii problemei, "

Bun... si totusi care este raspunsul?
Acelasi lucru mi se intampla mie acum, desi au trecut 6 luni de savarsirea faptei! Pot invoca Art. 13 - OG 2/2001 care prevede:
(1)Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie în termen de 6 luni de la data savârsirii faptei.?

Multumesc!

ramonya

Post by ramonya » 07 Dec 2007, 17:09

desi e atat de des intalnita acesta problema...totusi nimeni nu poate sa dea un raspuns?
Avand in vedere ca nu exista un proces verbal de constatare a faptei ce poate sa-ti faca Politia Comunitara daca nu te prezinti la data fixata de ei sau daca nu dai numele angajatului care a condus masina si a parcat ilegal?

ramonya

Post by ramonya » 10 Dec 2007, 16:38

Daca societatea comerciala refuza sa dea numele angajatului care a parcat ilegal pe spatiul verde, se face vinovata de incalcarea prevederilor Legii 544 / 2001. Ce sanctiune i se poate aplica?

URGENT!
Multumesc!

nora

Post by nora » 11 Dec 2007, 15:27

nu se face societatea vinovata de incalcarea prevederilor legii 554/2004

nora

Post by nora » 11 Dec 2007, 15:29

eram cu mintea tot la speta mea,cu contenciosul administrativ,sorry

ramonya

Post by ramonya » 21 Dec 2007, 10:25

S-a trimis numele persoanei la politia comunitara. Acum persoana fizica , angajatul, a primit acasa o invitatie la politia comunitara sa se prezinte in ziua de x, in calitate de contravenient.
Trebuie precizat ca in data respectiva se implinesc 6 luni de la savarsirea faptei, practic sanciunea amenzii contraventionale nu mai poate fi aplicata?
Sa se prezinte la politia comunitara sau este suficient sa trimita o adresa prin care sa specifice ca a intervenit termenul de prescriptie?

Multumesc!

ramonya

Post by ramonya » 04 Jan 2008, 14:34

S-a dat doar - avertisment - intrucat a intervenit termenul de prescriptie de 6 luni, sanctiunea amenzii neputand fi aplicata!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 30 Jan 2008, 22:43

tot in 6 luni se prescrie si avertismentul ca tot sanctiune e. iar OG 2/2001 nu distinge, daca nu se sanctioneaza in 6 luni.... adio si nu am cuvinte

retry

Post by retry » 02 Feb 2008, 01:45

Cele 50-60 de ravase de la politie stau cuminti in teanc... impreuna cu cele 10 carti postale prin care politia invita firma sa comunice numele conducatorilor indisciplinati si neregulamentari....

Guess what... nothing happened ... in 2 years ;)

Referitor la datele cu caracter personal, in conformitate cu prevederile din regulamentul cu circulatia pe drumurile publice (pe care nu l-am mai citit de fo 2 ani, sper sa nu se fi schimbat intre timp), societatea este obligata sa comunice aceste date politiei NUMAI DACA S-A SAVARSIT O CONTRAVENTIE.

DACA NU, NU (ca sunt incidente prevederile din legea cu datele cu caracter personal.)

Or,

1. Contraventia se constata prin proces verbal de constatare a contraventiei. Nu avem procest, nu avem contraventie ;)

2. Procesul verbal trebuie sa mentioneze, sub sanctiunea nulitatii, numele contravenientului. Pe care ei nu-l stiu.

... Si pe care nu pot sa-l ceara, fiindca.... nu s-a constatat, in forma prescrisa de lege, contraventia.

Ce dilema si ce cerc vitzios la domnii politisti...Oare cine-o fi facut regulamentul asta???? :grin:

Ce linistit ma voi duce si in seara asta la culcare :)

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 02 Feb 2008, 19:04

neste domni care au recidivat incventand o norma metodologica aprobata printr-un ordin 301/2005 care sa vezi si sa nu crezi ce zice: ca filmarile radar facute pe ploaie, ceata, aglomeratie si noaptea nu pot fi folosite ca proba pentru dovedirea contraventiei.

wittmann

Post by wittmann » 03 Feb 2008, 10:01

Atto, stiu ei ce stiu. In respectivul sunt o serie de cerinte care daca nu sunt indeplinite, inregistrarea poate fi considerata nula. Iar de obicei, politia nu raspunde la adresele prin care i se cere sa precizeze daca resp. conditii sunt sau nu indeplinite. Rezultatul... :grin:

ramonya

Post by ramonya » 09 May 2008, 10:45

attorneyatlaw wrote:neste domni care au recidivat incventand o norma metodologica aprobata printr-un ordin 301/2005 care sa vezi si sa nu crezi ce zice: ca filmarile radar facute pe ploaie, ceata, aglomeratie si noaptea nu pot fi folosite ca proba pentru dovedirea contraventiei.

Poate cineva sa-mi trimita NML 021 / 2005 cu modificarile ulterioare?
Merci

Post Reply