Proiect Cod de Procedura Civila

Discutii privind procedura civila
Post Reply
liloo

Post by liloo » 18 Mar 2008, 18:38

"Autoritatea de lucru judecat priveşte dispozitivul, precum şi considerentele pe care acesta se sprijină."-art. 413

Cred ca este o modificare binevenita dar in aceasta situatie se impune numerotarea considerentelor.

"Judecata va continua cu privire la pretenţiile rămase nerecunoscute, instanţa urmând a pronunţa o nouă hotărâre asupra acestora"-art. 416

Hotararea se va da in acelasi dosar?

"Instanţa poate chiar şi din oficiu să reducă sau să majoreze, motivat, partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurata de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei. Măsura luată de instanţă nu va avea nici un efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său."-art. 429 alin. 3

:roll:

"Dacă, în cursul judecăţii, un complet de judecată al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al curţii de apel sau al tribunalului, învestit cu soluţionarea cauzei în ultimă instanţă, constată că o problemă de drept incidentă în cauza respectivă nu a fost dezlegată unitar în practica instanţelor, va putea solicita secţiei corespunzătoare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să pronunţe o hotărâre prin care să se dea rezolvare de principiu problemei de drept cu care a fost sesizată."

Interesant.
Poate se unifica practica.

wittmann

Post by wittmann » 19 Mar 2008, 19:19

liloo wrote:

"Instanţa poate chiar şi din oficiu să reducă sau să majoreze, motivat, partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurata de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei.
De onorariile executorilor nu zice nimic?:grin:

In alta ordine de idei, constat cu regret ca nu am scapat nici acum de interogatoriu, care este in continuare mentinut ca mijloc de proba .

liloo

Post by liloo » 20 Mar 2008, 18:03

De ce te deranjeaza interogatoriul?

Ati observat ca instanta va putea extinde din oficiu cadrul procesual?

wittmann

Post by wittmann » 20 Mar 2008, 21:56

liloo wrote:De ce te deranjeaza interogatoriul?
Ti se pare un mijloc de proba modern?

serafim

Post by serafim » 25 Mar 2008, 23:59

ai dreptate Wittmann este o aiureala !
nici mie nu-mi place.

liloo

Post by liloo » 30 Mar 2008, 13:48

wittmann wrote:
liloo wrote:De ce te deranjeaza interogatoriul?
Ti se pare un mijloc de proba modern?
Poti sa-mi dai exemple de tari europene in care interogatoriul nu este admis ca proba?

wittmann

Post by wittmann » 30 Mar 2008, 20:36

Nu stiu si nici nu cred ca conteaza. Important ca e un mijloc de proba greoi. Preferam o declaratie asemenatoare cea din procedura penala.

In plus de asta, am observat va intrebarile se pun tot prin "mijlocirea presedintelui" - art 201 alin ultim :(

Post Reply