Salutari!
Am si eu o nelamurire vizavi de indemnizatiile acordate administratorilor. Situatia sta in felul urmator:
Avem o societate cu raspundere limitata cu doi asociati (fiecare cu cate 50% din partile sociale). In cadrul acestei societati ambii asociati sunt si administratori. In actul constitutiv se prevde ca administratorii lucreaza separat. Tot conform actului constitutiv se prevede ca PENTRU ACTIVITATEA DEPUSA DE ACESTIA (ADMINISTRATORI) SE ACORDA O INDEMNIZATIE LUNARA BRUTA DE 3.500 LEI.
Unul din asociatii-adminsitratori este angajat in cadrul societatii cu CIM pe timp partial (4 ore). Acesta mai este angajat cu CIM cu norma intreaga la o alta societate comerciala, acolo unde are si functia de baza.
Celalalt administrator NU este angajat cu CIM.
Nici unul din administratori nu au contracte de asigurari.
Nelamuririle mele sunt legate de:
1. Ce impozite se retin din aceste indemnizatii (pentru fiecare caz in parte)?
2. Sunt asimilate salariilor aceste indemnizatii? Daca DA, in ce sens? (doar referitor la impozitul pe venit de 16% sau ..?)
3. Cum se face inregistrarea acestor indemnizatii in contabilitate?
4. Daca se platesc anumite contributii pe baza CIM se mai platesc altele la indemnizatie?
5. Daca totusi se retin contributiile la sanatate, somaj, pensii in BAZA A CE acesti administratori sunt asigurati pentru somaj, sananate sau pensii? Pot sa se asigure pe o suma mai mica, ca sa plateasca mai putin?
Observatii: Am citit, inclusiv pe forumurile de aici, si parerile sunt impartite. Unii spun ca se retine doar impozitul pe venit de 16%, altii ca se mai retine in plus si cotele pentru sanatate, altii spun ca se retin TOATE contributiile la fel ca la salarii. Am mai gasit undeva si obligativitatea asigurarii la pensii.
Sper intr-un raspuns cat mai rapid ca sa ma lamuresc definitiv deoarece pana luni trebuie sa dau o nota informativa.
PS: E inutil sa ma indrumati spre a discuta cu reprezentantii Administratiei Financiare sau a Caselor de asigurari. Am facut deja asta si raspunsurile tot contradictorii sunt. De altfel, statul doreste sa primeasca cat mai multe impozite si eu vreau sa vad cum pot evita LEGAL acest lucru.
PPS: Imi cer scuze pentru postarea acestui mesaj la mai multe categorii dar sunt in criza de timp si nu prea le am cu Codul fiscal, asigurarile sociale si contabilitatea.
Cu stima,
Raul
Indemnizatie administratori - impozitare, retineneri, etc