noa uite Pretor...pana cand tu iti revii...
eu postez asta....
Sectia civila a Curtii supreme de justitie
Decizia nr. 793/1990 din 04/05/1990
Desi concubinii nu pot beneficia de prezumtie de comunitate asupra bunurilor prevazuta de art. 30 din Codul familiei, dispozitie ce este aplicabila numai bunurilor dobandite in timpul casatoriei
nimic nu impiedica, insa, constatarea pe baza conventiei lor, expresa ori tacita, ca bunurile s-au dobandit pentru a fi proprietatea lor indiviza, in raport de contributia fiecaruia, indiferent pe numele caruia dintre ei a fost achizitionat bunul, fiind indreptatit fiecare din ei sa faca dovada, potrivit dreptului comun, inclusiv prin prezumtiile reglementate de art. 1203 din Cod civil, ca a dobandit bunul, prin contributie materiala comuna si egala. Este de retinut, in primul rand, ca si in cazul bunurilor coachizitionate, in cadrul unui concubinaj, instantele pot stabili cote egale de contributie la dobandirea acelor bunuri, daca se face dovada unor venituri egale ale concubinilor si gospodarirea lor in comun, precum si investirea veniturilor lor, in asemenea bunuri. Este adevarat ca, in principiu nu se pot aplica bunurilor dobandite intr-o perioada de concubinaj prezumtia legala a comunitatii de bunuri, ce opereaza intre soti, astfel ca, in sensul celor de mai sus urmeaza a fi examinata critica recursului extraordinar referitoare la acest prim aspect. in speta, existenta concubinajului intre parata si autorul reclamantilor este cu prisosinta dovedita, acesta fiind un concubinaj de lunga durata, care a inceput in anul 1970 si a durat pana in anul 1988, cand a decedat I.N., situatie de fapt ce a fost corect si temeinic retinuta si motivata de catre ambele instante.
Este, de asemenea, exact ca, asa cum s-a mai precizat, concubinii nu beneficiaza de prezumtia de comunitate asupra bunurilor, prevazuta de art. 30 din Codul familiei, dispozitie ce este aplicabila numai bunurilor dobandite in timpul casatoriei, astfel incat ei nu sunt considerati in baza legii proprietari in devalmasie asupra bunurilor dobandite in timpul convietuirii lor.
Aceasta nu impiedica insa constatarea pe baza conventiei lor, expresa ori tacita, ca bunurile s-au dobandit pentru a fi proprietatea lor indiviza, in raport de contributia fiecaruia, indiferent pe numele caruia dintre ei a fost achizitionat bunul, fiind indreptatit fiecare dintre ei, sa faca dovada, potrivit dreptului comun, inclusiv prin prezumtiile reglementate de art. 1203 din Codul civil, ca a dobandit bunul, prin contributia materiala comuna.
In speta, se constata ca figureaza pe numele paratei toate actele legate de casa de odihna situata la Telega (vila cu 2 nivele) si autoturismul marca "Skoda" livrat de I. D. M. S. la 30 mai 1980 catre parata, toate aceste acte purtand date cuprinse in perioada de concubinaj.
Tot astfel, se constata ca defunctul a locuit si gospodarit efectiv cu parata in locuinta acesteia din Bucuresti B-dul 1 mai nr. 150 bloc 7, scara d, ap. 123, etj. 6, el inchiriindu-si garsoniera din strada Mitropolitului Dosoftei, nr. 73.
Asa se explica si faptul ca la decesul autorului, in posesia paratei s-a aflat intreaga garderoba a defunctului precum si bunurile proprii ale acestuia.
Referitor la veniturile concubinilor este, de asemenea, de retinut, ca parata a realizat din retributie, intre anii 1970-1987 inclusiv, o suma de 744.753 lei, iar defunctul a realizat intre anii 1971 -1987 inclusiv, din retributie 1.026.470 lei, deci venituri usor diferentiate in favoarea defunctului.
Cat priveste imprumuturile C. A. R. ale defunctului, s-a facut dovada ca intre anii 1971 - 1987 a primit imprumuturi in suma de 193.000 lei, iar parata in perioada de 13 noiembrie 1975 - 15 iunie 1987 a facut imprumut de 188.000 lei.
Aceasta situatie referitoare la un concubinaj indelungat, cat si la veniturile si imprumuturile concubinilor aproape egale au indreptatit instantele sa traga concluzia ca bunurile ce s-au dobandit in perioada concubinajului, de 18 ani (imobilul si autoturismul), au fost achizitionate de catre concubini cu o contributie egala, nefacandu-se dovada ca defunctul si-ar fi cheltuit in alt mod veniturile decat investindu-le in imobilul in litigiu si in celelalte bunuri, coachizitionate, nici parata nu a infirmat, de altfel o astfel de situatie.
__________
Publicata in "D.C.S.J." 1990-1992, p. 19-23.