Va rog din suflet ajutati-ma
Va rog din suflet ajutati-ma
Am nevoie de un ajutor din partea dv. in legatura cu o plangere pentru marturie mincinoasa.
Pe scurt: in anul 2004 am asistat la un incident in care un barbat a lovit un altul cu un pumn in fata. Am fost citata ca martor sa spun ce am vazut. In cadrul dosarului, atacatorul si-a adus fiica si sotia ca martori, plus un prieten (care era si vecin si coleg de munca) cu care se cunoaste de peste 40 de ani care sa declare ca acea lovitura nu a avut loc. Sotia si fiica -au contrazis in declaratii, iar martorul prieten a declarat ca nici nu m-a vazut ca eram acolo. Cel lovit a avut certificat medico-legal. Cu toate astea, instanta a dat o sentinta prin care s-a spus ca fapta nu exista, ca nu se poate stabili cu exactitate daca cu adevarat cel invinuit e agresorul, iar ca declaratia mea e subiectiva avand in vedere ca sunt cunostiinta cu cel lovit.
Dar, acum, la peste 3 ani m-am trezit ca agresorul imi face plangere pentru marturie mincinoasa. Am ramas fara cuvinte.
Vreau sa mai spun ca din momentul in care am dat acea declaratie am fost hartuita non-stop de familia agresorului. Am primit telefoane de amenintare iar in acest sens exista o sentinta penala. Mi-au depus vreo 4 plangeri penale pentru fapte de distrugere asupra bunurilor lor, iar toate aceste plangeri s-au solutionat cu NUP, fapta nu exista. Eu nu am facut plangere impotriva lor pentru denunt calomnios sau pretentii, cu toate ca multe lume m-a indemnat sa o fac, mai ales ca in urma faptelor lor mi-am pierdut si locul de munca pentru ca au dat telefoane sa ma denigreze.
Ce as putea sa fac acum in legatura cu aceasta plangere de marturie mincinoasa? Am citit cate ceva pe internet dar nu am gasit daca exista un termen in care trebuia sa faca plangerea avand in vedere ca au trecut 3 ani de atunci.
Pot sa fiu eu trasa la raspundere pentru ca cel agresat nu a fost in stare sa-si sustina actiunea?
Va rog mult ajutati-ma cu un sfat. Multumesc mult
P.S: de discutat cu cel care a depus plangerea nu e posibil sub nici o forma ca sa inceteze cu hartuirea asta
Pe scurt: in anul 2004 am asistat la un incident in care un barbat a lovit un altul cu un pumn in fata. Am fost citata ca martor sa spun ce am vazut. In cadrul dosarului, atacatorul si-a adus fiica si sotia ca martori, plus un prieten (care era si vecin si coleg de munca) cu care se cunoaste de peste 40 de ani care sa declare ca acea lovitura nu a avut loc. Sotia si fiica -au contrazis in declaratii, iar martorul prieten a declarat ca nici nu m-a vazut ca eram acolo. Cel lovit a avut certificat medico-legal. Cu toate astea, instanta a dat o sentinta prin care s-a spus ca fapta nu exista, ca nu se poate stabili cu exactitate daca cu adevarat cel invinuit e agresorul, iar ca declaratia mea e subiectiva avand in vedere ca sunt cunostiinta cu cel lovit.
Dar, acum, la peste 3 ani m-am trezit ca agresorul imi face plangere pentru marturie mincinoasa. Am ramas fara cuvinte.
Vreau sa mai spun ca din momentul in care am dat acea declaratie am fost hartuita non-stop de familia agresorului. Am primit telefoane de amenintare iar in acest sens exista o sentinta penala. Mi-au depus vreo 4 plangeri penale pentru fapte de distrugere asupra bunurilor lor, iar toate aceste plangeri s-au solutionat cu NUP, fapta nu exista. Eu nu am facut plangere impotriva lor pentru denunt calomnios sau pretentii, cu toate ca multe lume m-a indemnat sa o fac, mai ales ca in urma faptelor lor mi-am pierdut si locul de munca pentru ca au dat telefoane sa ma denigreze.
Ce as putea sa fac acum in legatura cu aceasta plangere de marturie mincinoasa? Am citit cate ceva pe internet dar nu am gasit daca exista un termen in care trebuia sa faca plangerea avand in vedere ca au trecut 3 ani de atunci.
Pot sa fiu eu trasa la raspundere pentru ca cel agresat nu a fost in stare sa-si sustina actiunea?
Va rog mult ajutati-ma cu un sfat. Multumesc mult
P.S: de discutat cu cel care a depus plangerea nu e posibil sub nici o forma ca sa inceteze cu hartuirea asta
vad ca penalistii stralucesc prin absenta...
din pacate poate sa depuna plangere penala si dupa 3 ani..
pentru marturie mincinoasa pedeapsa este inchisoare de la 1 la 5 ani..
pe de alta parte art. 122 CP stabileste termenele de prescriptie a raspunderii penale...
Cand pedeapsa inchisorii este cuprinsa intre 1 si 5 ani, termenul de prescriptie este de 5 ani.
Se socoteste de la data savarsirii infractiunii.
So... inca nu este prescris.. poa sa faca plangere
din pacate poate sa depuna plangere penala si dupa 3 ani..
pentru marturie mincinoasa pedeapsa este inchisoare de la 1 la 5 ani..
pe de alta parte art. 122 CP stabileste termenele de prescriptie a raspunderii penale...
Cand pedeapsa inchisorii este cuprinsa intre 1 si 5 ani, termenul de prescriptie este de 5 ani.
Se socoteste de la data savarsirii infractiunii.
So... inca nu este prescris.. poa sa faca plangere
Va rog din suflet ajutati-ma!
Draga mea, tu ai de facut o intampinare!!!!!!! adica sa-i raspunzi la toate acuzatiile lui! In acea intampinare, trebuie sa arati si probele pe care se sprijina declaratia ta! sau altfel ramane la aprecierea instantei.
La randul tau, il poti acuza de Incercarea de a determina marturie mincinoasa("prin constrangere sau corupere sa dea declaratii mincinoase...")sau Santaj sau Amenintare,
La randul tau, il poti acuza de Incercarea de a determina marturie mincinoasa("prin constrangere sau corupere sa dea declaratii mincinoase...")sau Santaj sau Amenintare,
Re: Va rog din suflet ajutati-ma
Declaratia ta e subiectiva?amalia_andreea wrote: Pe scurt: in anul 2004 am asistat la un incident in care un barbat a lovit un altul cu un pumn in fata. Am fost citata ca martor sa spun ce am vazut. In cadrul dosarului, atacatorul si-a adus fiica si sotia ca martori, plus un prieten (care era si vecin si coleg de munca) cu care se cunoaste de peste 40 de ani care sa declare ca acea lovitura nu a avut loc. Sotia si fiica -au contrazis in declaratii, iar martorul prieten a declarat ca nici nu m-a vazut ca eram acolo. Cel lovit a avut certificat medico-legal. Cu toate astea, instanta a dat o sentinta prin care s-a spus ca fapta nu exista, ca nu se poate stabili cu exactitate daca cu adevarat cel invinuit e agresorul, iar ca declaratia mea e subiectiva avand in vedere ca sunt cunostiinta cu cel lovit.
...Am ramas fara cuvinte.

nu e nici o problema...
nu poti fi trasa la raspundere pr marturie mincinoasa din urmatoarele considerente...in primul rand unele instante considera ca afirmatiile neadevarate trebuie,pt a constitui marturie mincinoasa ,sa fi dus la darea unei solutii nedrepte,ori in speta ta instanta a dat achitare pe considerentul ca fapta nu exista...(este vb de fapta agresorului )2.caractrerul mincinos trebuie dovedit prin raportarea datelor si informatiilor oferite de martor cui acelea ale altor probe adm in cauza...tinand cont ca au trecut 3 ani de la incident, e greu de presupus ca se poate face o astfel de dovada.trebuie sa ti se dovedeasca reaua credinta cceea ce este f dificil, mai ales ca la momentul incidentului agresorul nu are nici un martor care sa sustina faptul ca nu ai fost acolo, in afara de prietenul sau a carui declaratie in privinta ta este privita cu suspiciune avand in vedere lagatura stransa de prietenie intre acesta si victima...o sa iti dea un nup...