In anul 1990 am cumparat un teren , s-a intocmit un act de vanzare cumparare de mana cu martori . In actul de vanzare cumparare s-a specificat ca am cumparat intregul patrimoniu si terenul a fost marcat pe intreaga suprafata , dar in perioada respectiva nu se putea cumpara numai pana la zece ha . (ASA NE-AU SPUS LA NOTARIAT)
S-a intabulat la notariat cat se putea pe vremea aceea . Azi nu mai am numerele topo pentru ca le-au gasit libre vecinii mei si le-au insusit . Cum procedez sa intru in legalitate.Sa declar diferenta la registru agricol sau ce alta solutie as avea?REVIN CU EXPLICATII ACTUL DE MANA CU SPECIFICATIA INTREGUL PATRIMONIU S-A INTOCMIT IN MAI 199O . INTABULAREA A NECESITAT MAI MULTE ETAPE DE SUCESIUNI SI INTABULAREA AM FACUT-O PRIN NOTARIAT .PE CF VECHI ERA CUPRINS INTREGUL PATRIMONIU . NOI IN SUCESIUNE AM CUPRINS MAI PUTIN DECI PE CF A RAMAS SUPRAFATA CE IMI LIPSESTE MIE FATA DE REAL , DAR ACEASTA A FOST INSUSITA DE VECINI .NUMAI FOSTII MEI PROPRIETARI AVEAU ACT FUNCIAR UNDE ERAU SPECIFICATE NUMERELE TOPO
nelamurire
In data de 1 august 1990 a intrat in vigoare Legea nr. 9/1990 privind interzicerea temporara a instrainarii terenurilor prin acte intre vii.
Potrivit prevederilor art. 1 se permitea instrainarea prin acte intre vii doar a terenurilor aferente constructiilor in suprafata de cel mult 1.000 metri patrati.
In art. 3 se preciza ca "Instrainarile de terenuri de orice fel, cu exceptia celor prevazute la art. 1 alin. 2, facute prin icte intre vii, dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, sant nule de drept."
In data de 20.02.1991 a intrat in vigoare Legea nr. 18/1991.
In art. 46 (asa cum era redactat in varianta initiala, inainte de republicarea legii) se arata ca "Terenurile situate in intravilan si extravilan pot fi instrainate, indiferent de antinderea suprafetei, prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica.
In toate cazurile de dobandire, prin acte juridice intre vii, proprietatea dobanditorului nu poate depasi 100 ha teren agricol in echivalent arabil, de familie, sub sanctiunea nulitatii absolute a actului de instrainare."
In anul 1998 a intrat in vigoare Legea nr. 54/1998 care a stabilit limita de 200 ha teren agricol in echivalent arabil (pe familie).
Prin urmare, nu inteleg intrebarea ta.
Potrivit prevederilor art. 1 se permitea instrainarea prin acte intre vii doar a terenurilor aferente constructiilor in suprafata de cel mult 1.000 metri patrati.
In art. 3 se preciza ca "Instrainarile de terenuri de orice fel, cu exceptia celor prevazute la art. 1 alin. 2, facute prin icte intre vii, dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, sant nule de drept."
In data de 20.02.1991 a intrat in vigoare Legea nr. 18/1991.
In art. 46 (asa cum era redactat in varianta initiala, inainte de republicarea legii) se arata ca "Terenurile situate in intravilan si extravilan pot fi instrainate, indiferent de antinderea suprafetei, prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica.
In toate cazurile de dobandire, prin acte juridice intre vii, proprietatea dobanditorului nu poate depasi 100 ha teren agricol in echivalent arabil, de familie, sub sanctiunea nulitatii absolute a actului de instrainare."
In anul 1998 a intrat in vigoare Legea nr. 54/1998 care a stabilit limita de 200 ha teren agricol in echivalent arabil (pe familie).
Prin urmare, nu inteleg intrebarea ta.
nelamurire
in concluzie . am act funciar si plan de situatie . in act funciar suprafata inscrisa este mai mica decat realul . planul de situatie prezinta situatia reala , terenul este insemnat, pe alocuri am si borne de hotar . cum intru in legalitate ? nu mai am numere topo , au fost insusite de vecinii mei . declar diferenta la registru agricol si la finante? din contractul initial de vanzare cumparare reiese clar ca diferenta imi apartine .deschid actiune in civil ? daca a-ti avut un astfel de caz spuneti -mi care sunt pasii ?
Daca vrei sa te comporti ca un adevarat proprietar, evident ca trebuie sa declari terenul pentru a fi impozitat.
Registrul agricol probeaza numai folosinta nu si proprietatea dar daca vrei sa introduci o actiune in constatare atunci va trebui sa enexezi dovada ca ai platit impozit si ca terenul este inregistrat in registrul agricol.
Poti introduce actiunea in constatare fata de proprietarul inscris in CF.
Se va dispune efectuarea unei expertize.
Registrul agricol probeaza numai folosinta nu si proprietatea dar daca vrei sa introduci o actiune in constatare atunci va trebui sa enexezi dovada ca ai platit impozit si ca terenul este inregistrat in registrul agricol.
Poti introduce actiunea in constatare fata de proprietarul inscris in CF.
Se va dispune efectuarea unei expertize.
nelamurire
Te rog sa ma urmaresti daca sunt buni pasii care trebuie sa-i fac:1)sa merg la un topgraf care sa calculeze corect suprafata conform planului meu de situatie , apoi cu planul corectat sa merg la primarie sa declar la finante si registru agricol diferenta ,apoi sa deschid actiunea in constatare . Cand am intabulat de pe actul funciar vechi am luat numai suprafata care mi-a calculat-o atunci topograful . Pe actul vechi nu mai sunt numere topo pentru ca le-au insusit niste vecini (am scris eu de niste harti vechi ) Intabularea mea s-a facut dupa harta de la cartea funciara , vecinii au intabulat dupa harti mai noi ce sunt la primarie .daca nu am numere topo , am sanse sa-mi corectez CF ul meu ?In ce consta expertiza?
Da astia ar fi pasii.
Expertiza topografica inseamna identificarea numerelor topografice, a intinderii si delimitarii fizice a parcelelor.
Daca vecinii au numere topografice noi s-ar putea sa ai surprize atunci cand se "ansambleaza" parcelele si sa constati ca, dupa CF parcelele tale nici nu se invecineaza cu cine ai crezut.
Problema mare este ca au facut expertize experti diferiti care nu au tinut cont de incadrarea parcelelor noi in harta de la CF.
Daca nu incepi nu o sa ai nici o sansa, dar daca incerci inveti pe parcurs si pana la urma tot gasesti solutia.
Expertiza topografica inseamna identificarea numerelor topografice, a intinderii si delimitarii fizice a parcelelor.
Daca vecinii au numere topografice noi s-ar putea sa ai surprize atunci cand se "ansambleaza" parcelele si sa constati ca, dupa CF parcelele tale nici nu se invecineaza cu cine ai crezut.
Problema mare este ca au facut expertize experti diferiti care nu au tinut cont de incadrarea parcelelor noi in harta de la CF.
Daca nu incepi nu o sa ai nici o sansa, dar daca incerci inveti pe parcurs si pana la urma tot gasesti solutia.
Re: nelamurire
Ai reusit sa intri in legalitate cu acest teren, am inteles ca are o suprafata mai mare de 10 ha si ca l-ai cumparat in 1990?Nastasia wrote:In anul 1990 am cumparat un teren , s-a intocmit un act de vanzare cumparare de mana cu martori . In actul de vanzare cumparare s-a specificat ca am cumparat intregul patrimoniu si terenul a fost marcat pe intreaga suprafata , dar in perioada respectiva nu se putea cumpara numai pana la zece ha . (ASA NE-AU SPUS LA NOTARIAT)
S-a intabulat la notariat cat se putea pe vremea aceea . Azi nu mai am numerele topo pentru ca le-au gasit libre vecinii mei si le-au insusit . Cum procedez sa intru in legalitate.Sa declar diferenta la registru agricol sau ce alta solutie as avea?REVIN CU EXPLICATII ACTUL DE MANA CU SPECIFICATIA INTREGUL PATRIMONIU S-A INTOCMIT IN MAI 199O . INTABULAREA A NECESITAT MAI MULTE ETAPE DE SUCESIUNI SI INTABULAREA AM FACUT-O PRIN NOTARIAT .PE CF VECHI ERA CUPRINS INTREGUL PATRIMONIU . NOI IN SUCESIUNE AM CUPRINS MAI PUTIN DECI PE CF A RAMAS SUPRAFATA CE IMI LIPSESTE MIE FATA DE REAL , DAR ACEASTA A FOST INSUSITA DE VECINI .NUMAI FOSTII MEI PROPRIETARI AVEAU ACT FUNCIAR UNDE ERAU SPECIFICATE NUMERELE TOPO
te rog sa ne ne explici si noua cum ai reusit. multumesc anticipat.
P.S. este o speta interesanta, si plina de invataminte.