Exprimarea la plural in studiile de specialitate

Ce vreti sa mai vedeti pe acest sit?
Post Reply
liloo

Exprimarea la plural in studiile de specialitate

Post by liloo » 17 Feb 2008, 15:48

Stie cineva care este motivul pentru care in lucrarile de specialitate autorul vorbeste despre el la plural? 8O
Adica, noi am constatat, noi am ajuns al concluzia etc. :razz:
Daca este un singur autor, de ce foloseste pluralul?

constantin

Re: Exprimarea la plural in studiile de specialitate

Post by constantin » 17 Feb 2008, 17:27

liloo wrote:Stie cineva care este motivul pentru care in lucrarile de specialitate autorul vorbeste despre el la plural? 8O
Adica, noi am constatat, noi am ajuns al concluzia etc. :razz:
Daca este un singur autor, de ce foloseste pluralul?
Autoritatea, de inspiratie europeana, cea care impune legile in societate, trebuia sa dea o greutate celor spuse si asa a inceput sa se foloseasca pluralul. Din cancelariile si casele regale:
-Noi "regele", "noi" regina, noi "patriarhul, episcopul, etc..."
-e o forma de impunere a celor spuse, atragi atentia asupra importantei celor prezentate
-in expunerea libera si mai ales in "actele" scrise
Modelul acesta, de casta, a fost luat de tot mai multi si a devenit o "moda" in anumite cercuri.
Din pacate, la fel ca si puzderia de masteranti si de doctoranzi din parlament, s-a adus in derizoriu expresia, folosind-o tot mai multi autori.
Strict personal, o consider o modalitate de prost gust, un moft. O folosesc cei ce se viseaza cu coroana pe cap sau cei carora le place sa dicteze. Iar pentru neamurile proaste este mana cereasca.
Daca insa in spatele demersului unui autor este un colectiv, devine normala o expresie de genul asta (daca e mentionat si colectivul).
Modelul american, in care se face indirect referinta la singular, adresandu-se cu "iti spun tie sau iti prezint tie sau fii atent la ce-ti spun" este mult mai amical, mai bine primit ca suport de informatie.

Post Reply