Problema ta este reglementata de dispozitiile art.16 din codul muncii. In alin.2 al acestui articol vei observa instituirea unei prezumtii legale de existenta a contractului de munca si faptul ca legiuitorul permite dovedirea cu orice mijloc de proba a derularii raportului juridic de munca.
Avand in vedere ca obligatiile principale ale acestui raport juridic sunt prestarea muncii si plata salariului, poti proba cu martori faptul ca ai prestat munca inainte de data la care apare incheiat contractul in forma scrisa.
Totodata, perioada de proba constituie vechime in munca potrivit dispozitiilor art.32 alin.4 C.muncii, deci nu ar trebui sa fie probleme daca lucrurile stau asa cum spui tu.
In ceea ce priveste incasarea salariului, daca nu ai o hartie in acest sens... nu prea poti face nimic intrucat orice plata peste 250 de lei se probeaza numai cu inscrisuri. Dar daca ai martori care sa iti confirme povestea e OK.
Trebuie sa mai stii si faptul ca fapta savarsita de angajatorul tau constituie contraventie potrivit dispozitiilor art.276 alin.1 lit d C.muncii
Pasii care trebuie sa ii urmezi in continuare sunt urmatorii:
Te duci la angajator si il rogi sa faca modificarile de rigoare in contractul de munca- eventual sa considere ca este vorba despre o "eroare materiala" in ceea ce priveste data angajarii. propune-i de asemenea sa suporti tu toate cheltuielile sociale pentru perioada cu pricina, inclusiv majorarile catre stat. Stiu ca pare excesiv, dar ai nevoie sa stai acasa ca sa iti cresti copilul beneficiind de indemnizatia cu pricina.
Daca nu vrea ii explici ca vei sesiza inspectoratul de munca si se lasa cu amenda de rigoare. Atentie insa!!!! Trebuie sa fi absolut sigura ca ai martori care sa iti confirme povestea legata cu perioada muncita.
Daca nu merge nici asa, solutia va fi o actiune in instanta care sa aiba aceeasi finalitate- instanta sa ia act de faptul ca in fapt raportul de munca e anterior datei care figureaza in contractul de munca. Personal n-am incercat asa ceva, dar nu cred ca nu ar merge o asemenea actiune.
Eu iti doresc succes si sper sa te fi lamurit un pic.