Detin un apartament de cca 100 mp la etajul 2 al unui bloc din Hunedoara. In dimineata de Craciun 2006 m-am trezit cu peste 70% din apartament inundat grav. Era a 8-a inundatie in ultimii 4 ani. Nu am primit niciodata nici o despagubire de la vecinii vinovati, care s-au aratat indignati de-a dreptul ca am putea avea pretentii. De data aceasta, sotul meu a mers la vecini, acestia au venit si au constat prejudiciul si au semnat un document prin care se obligau sa remedieze prejudicial pina la data de 5 feb. 2007. In apartamentul de deasupra locuieste de 4-5 ani un italian batrin impreuna cu concubina sa de vreo 21 de ani si copilul lor de 4 ani. Italianul a semnat declaratia in calitate de proprietar.
Dupa 5 feb. sotul meu l-a contactat pe acesta din nou si a spus ca nu are bani sa faca reparatiile, insa asteapta niste bani din tara lui si va rezolva problema. Italianul nu vorbeste romaneste, toate discutiile cu el se fac cu concubina pe post de translator.
La inceputul lunii martie sotul meu a contactat un avocat pentru a ne recupera prejudiciul. Acesta m-a contactat telefonic la 8 martie si mi-a cerut bani ca sa deschida procesul, spunindu-mi ca are toate documentele pregatite. I-am dat banii ceruti, nu am primit nici un fel de chitanta. Am primit citatie pentru primul termen dupa 3 luni, in iunie. Am aflat ulterior de la Judecatorie ca avocatul a depus cererea doar inainte cu citeva zile. In fine, la primul termen italianul s-a prezentat si a cerut translator. I s-a acordat incepind cu al doilea, la care a venit, si-a recunoscut vina si a contestat valoarea prejudiciului cerut, 2000 ron. Precizez ca eu i-am cerut avocatului sa solicite 3000 ron, nu stiu de ce a schimbat suma fara sa n e consulte. La termenele urmatoare, incepind din sept, dupa vacanta Judecatorie, italianul nu s-a mai prezentat, iar instanta a acordat noi termene pentru aparare. Asta spune avocatul, noi nu ne-am prezentat. Am depud documentele cerute de el, o estimare a prejudiciului facuta de o firma de profil cu suma de 2.978 ron, fotografii, si am citat un martor. Intre timp, in luna august, am fost inundati din nou. Avocatul a spus ca noua inundatie nu poate fi inclusa in actualul proces, ci trebuie sa deschidem unul nou. Totusi, sotul meu a mers la Judecatorie si a discutat cu mai multi avocati acolo, care i-au spus sa depuna la dosar noile poze si o declaratie privind incidentul. Asta a si facut.
Apoi a urmat un ultimul termen la care avocatul ne-a sunat si ne-a spus ca situatia a scapat de sub control. Italianul a trimis prin avocat un document prin care si-a donat in oct. 2006 apartamentul fiului sau de 4 ani, reprezentat "de mama sa". De asemenea ne-a anuntat ca a deschis proces penal italianului pentru inselaciune si obstructionarea instantei. Cert este ca eu am primit o sentinta prin care instanta respinge actiunea mea si admite exceptia calitatii procesuale pasive, etc&... Avocatul nostru sustine ca a deschis o noua actiune impotriva mamei copilului. Avocatul meu spune ca a deschis un proces, impotriva mamei copilului proprietar, dar nu am primit nici o citatie in acest sens si nici de la procesul penal despre care vorbeste.
As avea citeva intrebari. Nu exista motive de recurs? Italianul nu raspunde pentru fiul sau, doar mama sa? Doar proprietarul poate raspunde pentru prejudiciu, in conditiile in care italianul a dat o declaratie prin care si-a asumat raspunderea si a acceptat asta in instanta? Si nu in ultimul rind, credeti ca avocatul meu mi-a reprezentat corect interesele??? Va rog mult sa ma sfatuiti ce sa fac. Sotul meu locuieste in Germania, eu stau mai mult acolo deasemenea. Cheltuielile noastre pentru aceste procese au crescut, cum le putem recupera? Ca sa nu mai spun ca doresc sa-mi vind apartamentul, insa valoarea sa este afectata datorita urmelor de inundatii repetate, iar sa il repar nu are rost pentru ca, probabil va fi inundat din nou pina la gasirea unui client. Va multumesc.
lipsa calitate procesuala pasiva?!
in primul rand, eu simt ca avocatul v-a tras pe sfoara. profitand ca nu ati participat la procese, atunci a ramas impartial indrugand tot felul de prostii. legislatia zice ca cel care provoaca cuiva un prejudiciu, este obligat sa-l repare. in prima faza italianul chiar avea calitate procesuala, se pune problema dupa donatie. dupa donatie actiunea se indreapta impotriva noului proprietar reprezentat prin mama. daca sunt alte inundatii nu se deschid alte actiuni, ci se aduc la cunostinta, in momentul procesului.....numai daca avo. nu doreste si alti bani.
ar fi trebuit o actiune penala de distrugere.
ar fi trebuit o actiune penala de distrugere.
Re: lipsa calitate procesuala pasiva?!
Ma tot intreb pe unde isi gasesc oamenii avocatii??mona_s33 wrote: In fine, la primul termen italianul s-a prezentat si a cerut translator. I s-a acordat incepind cu al doilea, la care a venit, si-a recunoscut vina si a contestat valoarea prejudiciului cerut, 2000 ron.
Cea mai frumoasa norma in alb continuta de codul civil (se invata prin anul II de facultate) zice asa: " Orice fapta a OMULUI care cauzeza altuia un prejudiciu obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara".
Spune cineva ca acest OM trebuie sa fie proprietar, tata, concubin, sot sau mai stiu eu ce alta bazaconie?
Si eu cred ca avocatul meu m-a tras pe sfoara, chiar daca nu inteleg de ce ar fi facut-o. Am cerut online sfatul mai multor avocati, majoritatea mi-au confirmat ca nu a facut ceea ce trebuia. Cum se procedeaza in asemenea cazuri? Trebuie sa ma adresez presedintelui baroului din care face parte? Ma ajuta in vreun fel daca reactionez?
Va multumesc din suflet pentru disponibilitatea cu care m-ati ajutat!
Va multumesc din suflet pentru disponibilitatea cu care m-ati ajutat!
Re: lipsa calitate procesuala pasiva?!
Mda, unde am gasit avocatul... Eu am doua facultati, nici una nu are legatura cu domeniul juridic, iar sotul meu este doctor in inginerie. Experienta noastra si a persoanelor din anturajul nostru s-a dovedit a fi egala cu 0. Am o prietena avocat la Bucuresti, am vorbit cu ea si mi-a spus ca este un proces simplu, pe care nici cel mai nou debutant nu il poate pierde. Asadar, sotul meu a intrat intrun cabinet de avocatura din centru si i s-a parut totul ok dupa ce a vorbit cu avocatul. Apoi eu am avut ceva suspiciuni cind am vazut ca nu demareaza procesul timp de 3 luni. Dar, normal, nu cunosc regulile, asadar mi-am propus sa acord incredere omului pe care l-am platit.Nicoleta wrote:Ma tot intreb pe unde isi gasesc oamenii avocatii??mona_s33 wrote: In fine, la primul termen italianul s-a prezentat si a cerut translator. I s-a acordat incepind cu al doilea, la care a venit, si-a recunoscut vina si a contestat valoarea prejudiciului cerut, 2000 ron.
Cea mai frumoasa norma in alb continuta de codul civil (se invata prin anul II de facultate) zice asa: " Orice fapta a OMULUI care cauzeza altuia un prejudiciu obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara".
Spune cineva ca acest OM trebuie sa fie proprietar, tata, concubin, sot sau mai stiu eu ce alta bazaconie?
Azi il voi contacta si ii voi propune sa faca recurs. Sper sa fie capabil sa gaseasca in codul civil norma "in alb" despre care mi-ati spus.
Va multumesc foarte mult pentru disponibilitatea cu care mi-ati pus la dispozitie timpul si cunostintele dumneavoastra.