opinie pertinenta, va rog

Familiei
Post Reply
elyia

opinie pertinenta, va rog

Post by elyia » 09 Nov 2007, 22:36

Buna seara, va solicit o opinie cu privire la urmatoarea problema:
Am incheiat un contract de intretinere cu bunicul meu, contract prin care drepturile de proprietate asupra imobilului in care locuieste el in acest moment imi revin mie.
Tatal meu (unicul fiu al bunicului in cauza) a legalizat la notariat o declaratie prin care renunta la toate drepturile care ii revin.
In ce masura acest contract de intretinere poate fi atacat de:
1. tatal meu dupa decesul bunicului
2. fratele meu

Este necesar incheierea unui act de vanzare-cumparare (este atacabil??) sau existenta unui testament?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Pentru alte detalii va stau la dispozitie.

O seara placuta,
Elyia

parole

Post by parole » 10 Nov 2007, 00:58

Declaratia tatalui tau conform careia renunta la toate drepturile care ii revin, daca se refera la eventualele si viitoarele drepturi succesorale de pe urma decesului bunicului, e nula. Vezi art.965(2)

Daca renuntarea priveste orice alt drept pe care acesta l-ar putea avea asupra imobilului, desi actualmente el nu are niciun drept, singura valoare juridica pe care o poate avea declaratia e in sensul ca daca in spatele contractului de intretinere se ascunde o donatie deghizata, atunci acesta nu va mai putea cere raportul imobilului. Vezi art. 845. Prezumtia de donatie deghizata din acest articol privind contractul de renta viagera incheiat intre de cuius si succesibilii in linie directa n-are aplicabilitate si la contractul de intretinere. Asta nu inseamna ca tatal nu ar putea introduce o actiune in simulare. Mai greu ii va fi in schimb sa o probeze, cat timp n-are la indemana prezumtia din art.845.

In orice caz, intretinerea e un bun mijloc juridic de a transmite in conditii relativ sigure un bun fara a mai avea grija diminuarii sau depasirii cotitatii disponibile! La fel de adevarat este ca si vanzarea poate fi la fel de eficienta, dar mai putin ortodoxa din punct de vedere juridic, intrucat va trebui sa simulati pretul...

Fratele nu are ce pretentii sa emita daca tatal tau supravietuieste pana la decesul bunicului. Daca tatal va predeceda bunicului, atunci pozitia fratelui va fi identica cu cea a tatalui din perspectiva actiunii in simulatie si, eventual, in reductiune, daca simulatia e admisa!

Nicoleta

Post by Nicoleta » 10 Nov 2007, 15:02

Pe scurt, atata timp cat sunt respectate obligatiile contractuale asumate prin contractul de intretinere acesta ramane cea mai buna alegere dintre toate variantele (vanzare, donatie, testament...).

Post Reply