Multam Melinda pentru interventie,
acu Jojo hai sa-ti spun pararea mea... incerc sa argumentez, bine??
eu vad lucruile asa:
Am un contract de vanzare cumparare. Bunul predat, pret neachitat.
Reclamantul solicita instantei obligarea debitorului la plata pretului. Debitorul invoca garantia pentru vicii.
Acum, debitorul, are 3 posibilitati.
1. Doresc doar sa se respinga cererea reclamantului, situatie in care nu formulez contra pretentii, recurg la apararea de fond, si invoc in fata la onor instanta ca, datorita viciilor ascunse, nu pot sa folosesc bunul, drept pentru care , invoc imprejurarea ca, acel contract este rezolutionat.
In aceasta ipoteza, daca apararile mele, sunt intemeiate, instanta nu are alta solutie decat sa respinga actiunea ca nefondata, fara a putea, insa in lipsa unei cereri reconventionale, sa pronunte rezolutiunea contractului.
Corect pana aici???
( daca doresc ca instanta sa respinga cererea reclamantului, de regula ce invoci?? ori ca ai indeplinit obligatiile contractuale, ori nulitate, ori rezolutiune, ori reziliere, compensare legala, neexecutare - daca bunul nu a fost predat, uzicapune, etc.....)
2. Doresc sa pastrez bunul, dar solicit reducerea pretului. Ceea ce inseamna ca eu am o pretentie fata de reclamant.
Drept, eu iti datorez suma X, dar, tu imi datorezi suma Y, ce reprezinta deprecierea bunului. Dar, in acesat caz sunt nevoita sa promovez o cerere reconventionala, pentru ca, si corecteaza-ma daca gresesc,
instanta din oficiu nu poate sa oblige pe reclamant in propria lui actiune
Este impropriu zas reducerea pretului. Practic esti in prezenta unei veritabile compensari judecatoresti. Instanta obliga pe debitor la
diferenta de pret
admite cererea principala, admite cererea reconventionala, compenseaza si obliga la diferenta de pret.
3. Doresc sa pastrez bunul, nu cer diferenta de pret, dar solicit remedierea defectiunilor, inlaturarea viciilor de catre vanzator.