executare prescrisa?

Discutii privind procedura civila
Post Reply
dana_p

executare prescrisa?

Post by dana_p » 25 Sep 2007, 16:52

help
am mai postat asta, sper sa nu se supere nimeni pe mine
am o problema legata de o hotarare judecatoreasca cu privire la o evacuare si plata unor cheltuieli efectuate de paratul in cauza si familia sa Am obtinut pana in acest moment :
- hotararea de evacuare a paratului, pronuntata in data de 28.ian.2004, completata prin alta hotarare pronuntata in data de 10 nov. 2004, pentru cheltuieli(judecatoria a omis sa se pronunte pe cheltuieli, pentru care ulterior s-a cerut si o completare datorita majorarii acestor cheltuieli);
- In data de 07 dec. 2005 tribunalul a respins apelul paratului impotriva hot. de completare- ca nefondata, admitind apelul formulat de mine ca reclamant si obligindul pe pirit la plata despagubiri civile catre subsemnata (nu s-a facut apel impotriva hot. de evacuare);
- In data de 10 mar. 2006, C. Apel constata nul recursul formulat de parat impotriva dec tribunalului si a completarii hot. pronuntata de judecatorie(nu si a hotararii de evacuare a judecatoriei, din data de 28.ian.2004).
Concluzionand intrebarile mele ar fi urmatoarele:
- daca hot. de evacuare a paratului mai poate fi pusa in executare din acest moment, daca nu este prescris acest drept in legatura cu evacuarea avand in vedere ca hot. de evacuare a fost completata printr-o alta hot. cu privire la cheltuieli?
Mentionez ca hot de evacuare impreuna cu dec. tribunalului au fost investite cu titlu executoriu, de catre judecatorie, in data de 25.06.2007 ;
Incheierea cu privire la investirea cu formula executorie a acestor hot.si decizii, a fost pronuntata in data de 25.06.2007 si comunicata personal in data de 29.06.2007, cu termen de recurs 5 zile de la comunicare

Intrebarea este, de ce executorul refuza sa imi primeasca dosarul de exec, motivand ca e prescris dreptul de a cere executarea si unde gasesc un text de lege conform caruia sentinta este definitiva si irevocabila, executorie si de necombatut, dupa ramanerea definitiva a hotararii de completare?

sa nu imi spuneti, please, sa schimb executorii ca sunt 2 mari si lati, pe aceeasi strada, unul langa altul si sunt mina in mina, adica tovarasi :-(

Melinda

Post by Melinda » 25 Sep 2007, 22:31

Parerea mea,

Prescriptia incepe sa curga din momentul ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti, deci nu are relevanta data investirii.

Hotararea prin care s-a dispus evacuarea fiind distincta de cealalta hotarare.

Executorul are dreptate, dreptul tau de a cere executarea s-a prescris. :-|

ANCA

Post by ANCA » 26 Sep 2007, 10:43

VEZI ART. 405 ALIN 1 C. PR.CIV.. REFERITOR LA EVACUARE TERMENUL E DE 10 ANI...
REFERITOR LA CHELT DE JUD. 3 ANI DE CIND A RAMAS DEF. HOT PRIN CARE S/AU ACORDAT CHELTUIELILE NU CEA DE LA JUDECATORIE..

Melinda

Post by Melinda » 26 Sep 2007, 17:36

Art.405 C.pr.civ. "Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de trei ani, daca legea nu prevede altfel.In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani."

Dispozitii referitoare la evacuare nu sunt cuprinse in continutul art. 405, ceea ce ma face sa cred ca se aplica termenul general de prescriptie, adica 3 ani.

ANCA - daca cunosti dispozitii spaciale te rog sa ne comunici, numai sa nu imi spui ca evacuarea este o actiune reala imobiliara.

dana_p

Post by dana_p » 26 Sep 2007, 18:48

va multumesc. naspa
totusi.....alte pareri?
m-am dus la celalalt executor si ala zice ca nu e prescrisa si ca o pune in executare.
ce naiba sa mai zic? am inteles ca daca o pune in exec si se ajunge la contestatie, e rau pt el ca pateste nu stiu ce si pt mine e si mai rau, ca hotararea mea nu mai are nici o valoare

ANCA

Post by ANCA » 27 Sep 2007, 07:05

e foarte bine ca ai mers la alt executor .. mai citeste practica si vei vedea cind se prescrie dreptul de a cere executarea unei evacuari.. puneetiva la punct si faza executarii silite

Melinda

Post by Melinda » 28 Sep 2007, 13:22

dana_p wrote: am inteles ca daca o pune in exec si se ajunge la contestatie, e rau pt el ca pateste nu stiu ce si pt mine e si mai rau, ca hotararea mea nu mai are nici o valoare
Ai inteles foarte bine, "in cazul implinirii termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita, instantele si organele de executare pot si chiar trebuie sa refuze indeplinirea orcarei act de executare".(S.Zilberstein).
Cu tate acestea bineinteles ca debitorul poate executa obligatia si de bunavoie, nesilit de nimeni,( fiind o executare valabila).

ANCA,
acum te-am inteles, deci sustinerile tale referitor la prescriptia executarii evacuarii este de 10 ani si au ca temei legal - PRACTICA JUDICIARA.
Nu crezi ca trebuia sa scrii "ar trebui sa NE punem la punct si faza executarii silite" :?:

nicolla

Post by nicolla » 28 Sep 2007, 14:33

Nu fac comentarii pe "cuantumul" termenului... :grin: , ci referitor la momentul inceputului curgerii prescriptiei. Oricare ar fi temenul, acesta nu e prescris (decat daca nu e mai mic de 1 an :-P )
Esti in termen sa executi hotararea - nu tren sa te raportezi la data pronuntarii primei hotarari, ci la data cand ea a ramas irevocabila.

Post Reply