hotarari CEDO

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
norocel

hotarari CEDO

Post by norocel » 08 Nov 2004, 14:41

O hotarare CEDO poate fi executata silit?

sofia

Post by sofia » 08 Nov 2004, 14:56

Nu cred ca poate fi execuatata silit dar daca statul nu executa de buna voie hotararea in termenul stabilit, va fi revizuita hotararea interna atacata la CEDO si dispozitivul va fi pus de acord cu hotararea CEDO.
Aceasta hotarare poate fi executata silit.

elis

Post by elis » 08 Nov 2004, 15:34

Nu pot fi executate silit dar nici nu cred ca Romania si-ar putea permite sa nu puna in executare o hotarare CEDO.

fanna

Post by fanna » 08 Nov 2004, 18:37

Corect Ellis :D

murik

Post by murik » 08 Nov 2004, 19:14

O hotarare a CEDO devine obligatorie de a fi executata, dat fiind faptul ca "rangul" CEDO depaseste pe cel al instantelor romanesti. Si asta este stabilit in cadrul unor Conventii internationale la care noi suntem parte...
Deci, nu-mi vine sa cred ca nu s-ar pune in aplicare o astfel de hotarare!

elis

Post by elis » 09 Nov 2004, 07:25

Intrebarea era daca pot fi executate silit, adica prin executorul judecatoresc.

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 09 Nov 2004, 14:57

Art.53 din Conventie stipuleaza clar ca "Inaltele parti contractante se angajeaza sa se conformeze hotaririlor Curtii in litigiile in care ele sint parti."
Din momentul in care Romania a ratificat conventia... n-ar trebui sa fie probleme.
Cred ca la intrebarea daca pot fi executate sau nu silit, solutia cea mai pertinenta a dat-o Sofia.
Din moment ce s-a instituit motivul de revizuire prevazut de art.322 pct.9 lucrurile mie mi se par destul de clare.
Eu vin cu o nedumerire suplimentara: ce ne facem daca depasim termenul de formulare a cererii de reviziure prevazut de art.324 alin.3??? 8O
Pentru ca hotararea CEDO nu prea e cuprinsa in enumerarea titlurilor executorii prevazuta de art.372 C.pr.civ. :(
Ce ziceti?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 09 Nov 2004, 15:23

372 C.pr.civ. zice "in temeiul unei hotarari judecatoresti sau al altui incris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu".
In principiu mie mi se pare ca nus e poate pune problema de a nu putea executa silit o hotarare a CEDO iar faptul ca Romania a aderat la Conventie, angajandu-se deci sa respecte si prevederile art. 53 din aceasta imi pare ca deschide calea investirii cu titlu a unei hotarari CEDO. Recunosc insa, spre rusinea mea, ca pusa in fata unei astfel de situatii nu as avea (pentru moment cel putin insa promit sa ma luminez) nici cea mai vaga idee carei instante sa cer investirea cu titlu.
Posibilitatea formularii unei cereri de revizuire mi se pare limitata la acele situatii in care solutia curtii ar fi de natura sa duca la modificarea solutiei pronuntate de instantele romane. Cand insa este vorba de hotarari prin care Curtea obliga statul la plata unei sume de bani nu vad cum ar putea face o astfel de solutie obiectul unei cereri de revizuire.

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 09 Nov 2004, 15:54

372 C.pr.civ. zice "in temeiul unei hotarari judecatoresti sau al altui incris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu".

exista vreo lege care sa prevada expres ca hotararile CEDO constituie titluri executorii, asa cum se intampla in cazul altor acte carora legi speciale le confera calitatea de titluri executorii?
in cazul cand romania nu se conformeaza, cum anume se realizeaza punerea in executare a hotararii silit? poate un alt organism strain sa faca o executare silita in natura pe teritoriul roman? :roll:
nu s-ar incalca suveranitatea tarii?

sofia

Post by sofia » 10 Nov 2004, 08:12

Nici eu nu cred ca exista un text de lege care sa permita investirea cu formula executorie a hotararilor CEDO iar executarea silita a statului este exclusa (ati vazut ca in dreptul intern hotararile se pronunta impotriva Ministerului Finatelor care, daca nu executa de buna voie, este executat silit).

elis

Post by elis » 10 Nov 2004, 15:20

Potrivit art. 6 din HG nr. 868/2003 privind organizarea si functionarea Agentului guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in bugetul Ministerului Finatelor Publice sunt prevazute sume pentru executarea hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului si pentru plata sumelor stabilite prin conventiile de rezolvare pe cale amiabila.
Nu cred ca hotararile CEDO ar putea constitui titluri executorii.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 10 Nov 2004, 15:33

daca sa stau lucrurile si hotararile CEDO nu pot constitui titluri executorii atunci inseamna ca ele sunt potential lovite de ineficacitate ca orice hotarare care obliga la ceva dar nu poate fi executata silit daca debitorul nu executa de buna voie.
Exista un act normativ de cam o pagina (imi scapa numarul lui acum) care reglementeaza procedura de executare silita impotriva "statului"(generic vorbind). Coroborate prevederile acestuia cu cele ale HG 868/2003 rezulta ca sumele la plata carora a fost obligat statul roman (prin hotarare CEDO sau prin conventiile de rezolvare pe cale amiabila) pot fi platite de buna voie din bugetul special alocat sau pot fi la fel de bine executate silite daca plata nu se face de buna voie.
Pentru Sofia: nu numai in dreptul intern dar in orice situatie in care statul e obligat la plata unor sume de bani acesta (STATUL) este reprezentat de Ministerul de Finante. Nu vad de ce ar fi exclusa executarea silita. Executare silita care nu se face prin intermediul "unui organism strain" (cum zice roxana_juridic) ci prin intermediul executorilor judecatoresti.
Si tot pentru Roxana, dilema nu exista cand e vorba de restituiri in natura (imobile de exemplu) caci atunci ataci cu revizuire hotararea interna si obtii o alta care restituie imobilul asa cum a zis CEDO, tot interna si aceasta deci nici o dilema.
Dilema subzista, in opinia mea, cand este vorba de hotarari care obliga statul la plata unor sume de bani.

dricaru

Post by dricaru » 30 Dec 2004, 21:57

Ador bataia de cimpi a unor persoane care insista sa raspunda asa...dupa ureche...desi nu stapinesc problema....
Hai sa lamurim putzintel problemele....
Ele nu constituie titluri executorii in acceptiunea ordinara a termenului.
Nu te poti duce cu o hotarire CEDO la executor (chiar daca ai fi asistat de attorneyatlaw :PP) si sa ii ceri sa se duca sa vinda la licitatie scaunele ministrilor...
Statul roman s-a angajat sa accepte jurisdictia Curtii Europene, inclusiv caracteriul obligatoriu al hotaririlor CEDO. (Rog a se citi macar o data Conventzia inainte de a se raspunde pe forum)
In atari conditziuni raspunderea in caz de neexecutare este una (nota bene) POLITICA!!!!!!!
Consiliul Ministrilor vegheaza la punerea in executare a hotaririlor CEDO!!!! Raspunderea statelor in caz de neexecutare este una POLITICA si nu de alta natura(patrimoniala, morala etc..) iar aceasta neexecutare are drept consecinta excluderea statului respectiv din structurile comunitare!!!

Terminatzi deci cu prostiile, executorii judecatoresti, Cpc si alte asemenea!!!
Rog inca o data: daca sunteti straini (rau de tot, ca in cazul de fata) de un subiect nu e obligatoriu sa postatzi raspunsuri !!!!
Mai umili si mai aplecati spre studiu dragilor! Clar?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests