tentativa intrerupta-desistare

Discutii privind Dreptul Penal
sofia

Post by sofia » 28 Dec 2004, 11:50

dricaru wrote:Onorata d-na sau d-ra...
mai pune mina pe cursurile lui Mitrache si apoi posteaza intrebari pe forum!!!
Te rog eu!!!!:
Iti multumesc pentru sugestie
dricaru wrote:In mod evident u nu aveai nevoie de ajutor ci doar doreai sa postezi o intrebare....:
Aici te inseli, eu chiar nu stiu penal si inteleg mai greu lucrurile care tie ti se pot parea simple (am terminat de mult facultatea).

Multumesc celor care m-au ajutat!

virtual

Post by virtual » 28 Dec 2004, 11:55

Mi-a placut mult raspunsul tau Sofia. Deloc urma de resentiment fata de un mesaj putin malitios si deloc urma de un orgoliu personal deloc binevenit... orgoliu de care incerc sa scap si eu, fiindca nu prea are sens sincer...

Asa ca eu iti urez spor si bafta!
Cu o asemenea atitudine mi se pare ca esti chiar un om bun... si asemenea oameni mai devreme sau mai tarziu, mai usor sau mai greu, dar reusesc pana la urma...

PSn nu am vrut sa par patetic, dar chiar sunt impresionat. Si oricum, is X/mas.

sofia

Post by sofia » 28 Dec 2004, 12:10

Am invatat in timp ca daca te tii destept ar fi bine si sa fii pentru ca altfel ramai in turnul de fildes si toti vor evita sa te ajute atunci cand nu stii si ai avea nevoie.
Multumesc Virtual si sper sa ma ajuti si pe viitor chiar daca intrebarile ti se vor parea ridicol de simple.

dricaru

Post by dricaru » 28 Dec 2004, 20:52

Mda..esti o fetitza cumsecade, Sofico
Nu mi-o lua in nume de rau...
De fapt sunt baiat bun dar cam intransigent...

virtual

Post by virtual » 29 Dec 2004, 15:27

elegant raspuns dricaru...
imi place de tine, asa intransigent cum esti..:)

justitiabilul

Pot sa adaug ceva?

Post by justitiabilul » 24 Jan 2005, 11:42

Dricarule, ai fost malitios.

Virtualule, desi ai dreptate, te-ai dat la Mariuca fara motiv. Sofia a pus o intrebare imprecisa, iar Mariuca a raspuns la ceea ce ar intelege cei mai multi din o astfel de intrebare.

Precizarile tale sunt binevenite, dar nu cred ca era cazul sa o urechesti pe Mariuca. Mie mi se pare ca a raspuns perfect la intrebarea Sofiei.

Si oricum, Sofia, asa cum ti s-a mai spus, tentativa este o forma a infractiunii, iar desistarea cauza de nepedepsire. In cazul desistarii, fapta ramane in faza de tentativa pentru ca faptuitorul doreste aceasta.

Am insa o intrebare la care astept un raspuns competent...
Daca dupa ce a spart unul din lacate al o magazie din care vrea sa fure, faptuitorul realizeaza ca savarseste o infractiune si isi intrerupe continuarea, fara sa mai taie si celelalte lacate.

Exista o tentativa intrerupta... care ar trebui pedepsita, si o desistare cu privire la furtul consumat?
Imi dau seama ca solutia este distrugere si desistare la furt, dar nu realizez cum naibii tentativa aia de care tot vorbeam nu e pedepsita si nici nu mai apare la incadrarea faptei.

virtual

Post by virtual » 26 Jan 2005, 23:49

Nu inteleg ce nu intelegi... si chiar nu vreau sa fiu malitios.
Pai exista o cauza de nepedepsire a tentativei, urmand sa raspunda pentru actele efectiv savarsite pana atunci daca sunt incriminate. In speta ta 217 si gata...

tentativa exista dar nu se pedepseste, asa ce sa apara la individualizare unde se dozeaza efectiv pedeapsa de catre instanta?

justitiabilul

Post by justitiabilul » 27 Jan 2005, 11:41

Da, normal! ai dreptate, asa am gandit si eu. Insa mi-e neclara faza asta... desistare dupa savarsirea faptei? (in speta se savarsise deja o tentativa de furt, nu?) Ma rog, e ceva neclar in rationamentul meu.

Totusi, reiau cu o alta speta...

Inculpatul incearca sa il impuste pe unul in cap cu un pistol care are sase gloante. Glontul ii trece pe langa capatana in asa fel incat p. vat. scapa doar cu niste zgarieturi si arsuri minore. Desi inculpatul observa ca nu s-a produs rezultatul asteptat, se opreste si nu mai trage in el.

E tentativa de omor care absoarbe 181-182? sau e un omor desistat si 181 sau 182?
In cazul asta, nu stiu de ce, mi se pare ca este tentativa de omor. Dar de ce? Nu e similara speta cu cea cu furtul desistat?

cardozzo

Post by cardozzo » 27 Jan 2005, 18:16

se retine 20/174 intrucat faptuitorul nu a renuntat benevol la continuarea actelor de executare
pe de alta parte actul de executare a fost incheiat; de aceea nu poate fi vorbe de desistare

justitiabilul

Post by justitiabilul » 28 Jan 2005, 08:35

DA, m-am prins ulterior ca in speta mea nu era o tentativa intrerupta.

virtual

Post by virtual » 29 Jan 2005, 17:51

Nu cred ca mai are sens sa raspund la intrebare, ca raspunsul oferit e suficient.
Sincer nu stiu cum ai putut sa o confunzi cu o tentativa imperfecta...

mariuca

Post by mariuca » 15 Feb 2005, 20:07

pt. justitiabilul: ma bucur ca ai apreciat raspunsul dat de mine, acu am observat ca s-a mai discutat pe acest subiect ...interesant de altfel...

Post Reply