viol.sunteti aparatorul victimei

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
pavel

viol.sunteti aparatorul victimei

Post by pavel » 13 Dec 2004, 17:11

XY, acuzat de savarsirea infractiunii de viol, invoca in apararea sa existenta unei cauze de inlaturare a caracterului penal al faptei-constrangerea morala( art.46 alin.2 din Codul penal). Sa presupunem ca XY chiar dovedeste existenta si exercitarea unor amenintari cu un pericol grav pentru persoana sa sau a altuia. Sunteti avocatul victimei. Cum reactionati?

erc

Post by erc » 13 Dec 2004, 18:31

Sa iti spun ceva: scenariul prezentat de tine mi se pare ca tine de domeniul S.F. Poate daca ai da ceva mai multe detalii s-ar intelege mai bine speta prezentata. Personal nu imi pot imagina o atare situatie; prevederile art.46, alin 2 din Codul penal nu cred ca pot fi folosite in aparare de catre un inculpat acuzat pentru savarsirea infractiunii de viol.

mary2004

Post by mary2004 » 13 Dec 2004, 23:27

Poti sa ne spui in ce consta aexact amenintarea cu un pericol grav?

pavel

Post by pavel » 14 Dec 2004, 12:28

Nici eu nu pun la indoiala ca speta prezentata pare a fi de domeniul SF, dar este inspirata dintr-a Decizie a Inaltei Curti de Casatie, dec.pen. nr.908 din 21.feb.2003. Acolo inculpatul sustine ca a savarsit violul pentru ca a fost ,,constrans de trei indivizi". Eu am nuantat tot acest caz si am oferit spre discutie o ipoteza care este intr-adevar putin probabila, dar care permite unele comentarii.
Nu pot da alte detalii pentru ca nu am altele.

wittmann

Post by wittmann » 14 Dec 2004, 17:43

Si care a fost decizia instantei? Eu cred ca o stiu deja (si mi se pare corecta).

virtual

Post by virtual » 16 Dec 2004, 00:36

tarziu si dupa mai multe beri, dar eu as merge pe achiatare. In conditiile in care probatoriul dovedeste fara tagada ca exista constrangerea efectiva.

laszlo

Post by laszlo » 26 Dec 2004, 14:46

e aproape imposibil sa fii constrans moral sa violezi pe cineva

innuenda

Post by innuenda » 27 Dec 2004, 14:42

Intr-adevar este ciudata speta. Totusi, o sa raspund la intrebarea initiala. Daca as fi avocatul victimei, cred ca as incerca sa demonstrez ca faptuitorul constrans moral sa violeze victima, ar fi putut evita raul cu care era amenintat altfel decat prin viol. Nu stiu, m-as lega de imprejurarile concrete ale spetei, de trecutul faptuitorului, de temperamentul lui, de orice m-ar ajuta sa zdruncin increderea instantei in probatoriul faptuitorului, demonstrand ca pericolul putea fi inlaturat printr-o fapta nepenala.

medeea

Post by medeea » 27 Dec 2004, 17:31

ar fi curios de stiut cum o cauza de amenintare da loc unei reactii de excitare, iar nu de inhibare.
:?
insa cineva cu cunostinte de medicina ar putea sa raspunda la intrebarea asta.

innuenda

Post by innuenda » 27 Dec 2004, 21:40

poate era masochist :D , medeea. Oricum, nu mi-as construi pledoaria pe argumentul asta, ca poate am ghinionul si faptuitorul era priapic. :lol: :lol:

Luana

Post by Luana » 27 Dec 2004, 21:46

:) priapic se spune ca ar fi fost si carol al-II-lea. Da, intr-adevar n-ar fi exclus sa fi fost priapic dar mai trebuie sa si dovedeasca chestia asta.

medeea

Post by medeea » 28 Dec 2004, 02:12

Innuenda wrote:poate era masochist :D , medeea. Oricum, nu mi-as construi pledoaria pe argumentul asta, ca poate am ghinionul si faptuitorul era priapic. :lol: :lol:
caz in care nu am constrangere morala :D

Post Reply