viol.sunteti aparatorul victimei
viol.sunteti aparatorul victimei
XY, acuzat de savarsirea infractiunii de viol, invoca in apararea sa existenta unei cauze de inlaturare a caracterului penal al faptei-constrangerea morala( art.46 alin.2 din Codul penal). Sa presupunem ca XY chiar dovedeste existenta si exercitarea unor amenintari cu un pericol grav pentru persoana sa sau a altuia. Sunteti avocatul victimei. Cum reactionati?
Sa iti spun ceva: scenariul prezentat de tine mi se pare ca tine de domeniul S.F. Poate daca ai da ceva mai multe detalii s-ar intelege mai bine speta prezentata. Personal nu imi pot imagina o atare situatie; prevederile art.46, alin 2 din Codul penal nu cred ca pot fi folosite in aparare de catre un inculpat acuzat pentru savarsirea infractiunii de viol.
Nici eu nu pun la indoiala ca speta prezentata pare a fi de domeniul SF, dar este inspirata dintr-a Decizie a Inaltei Curti de Casatie, dec.pen. nr.908 din 21.feb.2003. Acolo inculpatul sustine ca a savarsit violul pentru ca a fost ,,constrans de trei indivizi". Eu am nuantat tot acest caz si am oferit spre discutie o ipoteza care este intr-adevar putin probabila, dar care permite unele comentarii.
Nu pot da alte detalii pentru ca nu am altele.
Nu pot da alte detalii pentru ca nu am altele.
Intr-adevar este ciudata speta. Totusi, o sa raspund la intrebarea initiala. Daca as fi avocatul victimei, cred ca as incerca sa demonstrez ca faptuitorul constrans moral sa violeze victima, ar fi putut evita raul cu care era amenintat altfel decat prin viol. Nu stiu, m-as lega de imprejurarile concrete ale spetei, de trecutul faptuitorului, de temperamentul lui, de orice m-ar ajuta sa zdruncin increderea instantei in probatoriul faptuitorului, demonstrand ca pericolul putea fi inlaturat printr-o fapta nepenala.