motivare respingere somatie de plata

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
Post Reply
dana_lavinia

motivare respingere somatie de plata

Post by dana_lavinia » 13 Aug 2007, 14:19

Speta este urmatoarea:
In baza unui contract de inchiriere si a facturilor aferente, neachitate de locator (semnate si acceptate la plata), locatarul deschide actiune pentru emiterea ordonantei continand somatia de plata, in baza OG 5/2001.
Instanta respinge actiunea din urmatoarele considerente:
"Potrivit disp. art. 1 din OG 5/2001, procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului ......................... in baza unui inscris ............................ care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.

Articolul citat reglementeaza asadar domeniul de aplicare al procedurii somatiei de plata prin referire exclusiva la creante reprezentand obligatii ce constau in executarea unor servicii, lucrari sau orice alte prestatii. In opinia instantei, obligatia platii chiriei, corelativa obligatiei locatorului de a pune la dispozitia chiriasului spatiul inchiriat, excede domeniului somatiei de plata, intrucat, prin insasi natura sa nu implica o prestatie propriu zisa, in sens juridic, ci reprezinta o obligatie de a da, a carei executare se poate cere pe calea dreptului comun.
In baza acestor considerente instanta va respinge actiunea ca neintemeiata.........."

Voi ce parere aveti?

kinga

Post by kinga » 13 Aug 2007, 15:18

Dana.. eu am invatat un lucru... la mine notiunea de somatie de plata in viitor nu va mai exista...

25 iulie 2007... somatie de plata... se depune intampinare, partea adversa invoca exceptia lipsesi calitatii procesuale pasive al unuia din debitori ( am avut clauza de fidejusiune.. codebitori solidari).
solicit cauza la amanare, sa raspund la intampiare.
Termen 18 septembrie...

vineri se comunica ordonanta .. respinge cererea creanta contestata...
never ..ever... nu mai depun cerere pe OG 5...

Post Reply