fuziune prin absorbtie

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
cam24

fuziune prin absorbtie

Post by cam24 » 27 May 2005, 12:28

Un SA detine 95% din capitalul social al unui SRL, filiala a sa si cele doua vor sa fuzioneze SA urmand sa absoarba SRL. Legea 31 prevede ca prin efectul fuziunii, are loc transmiterea universala a patrimoniului SRL, societate absorbita catre SA, in schimbul atribuirii de actiuni catre asociatii societatii care inceteaza, deci si catre SA. In acest caz eu cred ca se aplica art.104 din Legea 31 care prevede ca restrictiile legate de dobandirea propriilor actiuni nu se aplica in cazul dobandirii lor ca efect al fuziunii. Nu stiu daca rationamentul meu este corect si as fi recunoscatoare daca as auzi si alte opinii sau daca s-a confruntat cineva cu o astfel de situatie. Multumesc frumos.

yagunz

Post by yagunz » 06 Jun 2005, 06:39

Conform art. 241 lit e) din Lg. 31/1990 modif si rep (am in vedere rep din 2004 si modif prin Lg. 161/2003): "..... nu vor putea fi schimbate pentru actiuni emise de societatea absorbanta actiunile societatii absorbite al caror titular este, direct sau prin persoane interpuse, societatea absorbatnta sau insasi societatea absorbita".
Cred ca exact in situatia asta esti tu, si problema e rezolvata mult mai simplu....

licopodicum

Post by licopodicum » 02 Aug 2007, 14:08

Hello.

Da, de acord problema ar fi simpla numai ca prin legea 441/2006 la articolul 241 litera e a fost stearsa aceasta restrictie respectiv aceea ca "nu vor putea fi schimbate pentru actiuni emise de societatea absorbanta actiunile societatii absorbite al caror titular este, direct sau prin persoane interpuse, societatea absorbanta ori insasi societatea absorbita"

In plus a mai fost introdus si articolul 249 indice 1 care prevede ca "In cazul unei fuziuni prin absorbtie, prin care una sau mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera toate activele si pasivele lor unei alte societati care detine toate actiunile lor sau alte titluri conferind drepturi de vot in adunarea generala, urmatoarele articole nu se vor aplica: art. 241 lit. c), d) si e), art. 2432, art. 2433, art. 244 alin. (1) lit. b) si f), art. 245 si art. 250 alin. (1) lit. b)."

Iar articolul 104 a ramas aproape neschimbat pe esenta problemei pentru ca prevede ca "Restrictiile prevazute la art. 103 indice 1 nu se aplica:

b) actiunilor dobandite ca urmare a unui transfer cu titlu universal; adica si in cazul unei fuziuni.

Intrebarea care se pune in aceste conditii: se mai pune chestiunea dobandirii de catre societatea absorbanta a propriilor actiuni /parti sociale in acest caz particular de fuziune (in care societatea absorbanta este asociat unic al societatii absorbite) si daca da, mai trebuie calculat un raport de schimb in functie de activele nete ale fiecarei societati (absorbante si absorbite)?

Post Reply