garantare contract de imprumut

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
agenda

garantare contract de imprumut

Post by agenda » 24 Jul 2007, 13:35

Buna Ziua,

Am fost intrebata de un coleg:

Daca, in cazul in care un asociat, in calitate de creditor, incheie cu societatea in cadrul careia este asociat un contract de imprumut pentru o suma de bani - societatea debitoare poate garanta restituirea imprumutului prin constituirea unei ipoteci in favoarea asociatului creditor, avand ca obiect un bun imobil detinut de aceasta.

Raspunsul care l-am dat a fost da - si sunt contrazisa 8O

Am incercat sa gasesc vreo interdictie oarecare si nu am gasit.
stiti cumva despre vreo interdictie in acest sens? :roll:

agenda

Post by agenda » 24 Jul 2007, 16:39

:floare: :floare: :kiss: please?! :)

kinga

Post by kinga » 24 Jul 2007, 19:24

noa... acu ce sa zac...incerc sa ma gandesc logic... la ora asta cam greu... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
dispozitii legale exprese nu gasesti... din punct de vedere juridic.. ma refer la un contract de imprumut garantat cu ipoteca sau gaj ..ar fi ok

daarrrrrrrr
asociatul imprumuta propria societate ..exista olecuta conflict de interes.. nu crezi???
potrivit dispozitiilor legale in materie ( cod fiscal etcc) societatea poate sa primeasca imprumuturi si de la persoane fizice.... nu numai de la banci, daca imprumutul este folosit pentru desfasurarea activitatii curente..
eu .. asociat, care detin partile sociale, am tot interesul sa "mearga bine " firma, imprumut societatea... care produce venit..iar dividendele revin mie asociatului.. eu asociat ..culmea.. solicit societatii a carui asociat sunt.. si care detin... X % daca nu 100% din partile sociale .. care inseamna undeva ..implicit si bunurile societatii , sa garanteze imprumutul... cu bunurile societatii... si tot eu votez... :mrgreen: :mrgreen:

practic.. sunt afiliat... si garantez cu bunurile mele imprumutul meu... este un non sens...

si daca ..firma nu plateste .. eu asociat execut partea cui din imobil??
adica practic dintr-un buzunar ..bag in celalalt...
huuuuuuuuuuu
ma opresc... :-D :-D

agenda

Post by agenda » 24 Jul 2007, 20:11

in sfarsit!!!!!!!!!!!!!
Kinga buna seara :floare: :floare: :floare:

Ok. asociatul nu va participa in sedinta adunarii prin care se va aproba creditarea societatii de catre el insusi si garantarea rambursarii imprumutului cu un bun imobil din patrimoniul societatii.

Referitor la prevederile legale chiar nu am gasit nici o dispozitie care sa imi interzica direct sau indirect aceasta operatiune. asociatul respectiv nu este administrator....deeci 144 al. 4 nu se aplica.

Acuma ...............conflictul............nu il vad. De ce eu ca asociat sa fiu in dezavantaj in acest caz si sa nu ma pot prevala de aceasta modalitate de garantie.... ca orice alt tert? pana la urma banii se vor acorda prin transfer bancar (pt siguranta), bunul va fi evaluat.........si pana la urma sunt banii mei si in caz ca.............as vrea sa am prioritate

Ori daca am de gand sa fac prostii......sunt destule prevederi care sa ma sperie suficient........

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: si legea permite

serafim

Post by serafim » 24 Jul 2007, 23:19

in astfel de cazuri in practica toti asociatii imprumuta cu aceeasi suma de bani societatea pt. a nu lasa loc de discutii si interese iar daca ceilalti nu au se da pe propriul risc nu se garanteaza!!!

asa am vazut eu ca se mai practica ...personal nu am avut astfel de probleme dar Kinga ....le stie pe toate !!!! si nu zic la bascalie !!!!

agenda

Post by agenda » 25 Jul 2007, 07:49

da ai dreptate insa in cazul de fata ceilalti asociati nu dispun de fonduri. Singurul dintre ei care poate finanta societatea cu o suma atat de mare (fac exceptie banci ...) este acest asociat, care.......bineinteles doreste sa-si asigure cumva restituirea acestei sume.

Cred ca la un control eventual vor trebui date ceva explicatii, insa pana la urma societatea dobandeste un credit...... este acceptabil sa acorde garantii de restituire la solicitarea creditorului.......

treaba cu dintr-un buzunar in altul ma cam deruteaza dar el nu este majoritar, nu va participa la aga iar patrimoniul societatii este distinct ....

hei, daca ai vreun sfat... :?: :?

serafim

Post by serafim » 25 Jul 2007, 09:43

:-D teoretic merge...daaaaar...practica ne omoara ............. :-D :-D :-D :grin:

bromul

Post by bromul » 25 Jul 2007, 09:44

"Asociatii, persoane juridice sau persoane fizice, pot incheia orice tip de act juridic care nu este interzis de lege, deci si acte de imprumut cu alte persoane juridice. Sacietatile comerciale au personalitate juridica proprie, distincta de cea a asociatilor care detin partile sociale sau actiunile acesteia. Avand personalitate juridica proprie pot incheia la randul lor diferite acte juridice inclusiv acte de imprumut. Nu exista nici un fel de reglementare legala care sa interzica un act de imprumut intre asociati si societate. In concluzie, asociatii pot imprumuta societatea unde acestia sunt asociati "-

Eu merg mai departe cu concluziile si opinez ca incheierea unui contract de ipoteca pentru garantarea unui astfel de imprumut nu este interzis de lege. Dar, este important de stiu daca asociatul controleaza societatea... in sensul ca poate influenta decisiv deciziile acesteia....caz in care un astfel de act poate fi desfiintat ulterior de alti creditori ai societatii Trebuie respectat art 127 lg.31 care se aplica si SRL-urilor, si exista posibilitatea ca fara votul sau sa nu se poata lua o hotarare valabile deoarece nu se intruneste cvorumul necesar.

kinga

Post by kinga » 25 Jul 2007, 09:57

bromul wrote:"
Eu merg mai departe cu concluziile si opinez ca incheierea unui contract de ipoteca pentru garantarea unui astfel de imprumut nu este interzis de lege. Dar, este important de stiu daca asociatul controleaza societatea... in sensul ca poate influenta decisiv deciziile acesteia....caz in care un astfel de act poate fi desfiintat ulterior de alti creditori ai societatii Trebuie respectat art 127 lg.31 care se aplica si SRL-urilor, si exista posibilitatea ca fara votul sau sa nu se poata lua o hotarare valabile deoarece nu se intruneste cvorumul necesar.
Bromuleeee..asta am vrut sa zac :-D :-D :-D
multam de ajutor care este...
deci, Agenda, fiind afiliati, asociatul si firma, se pune problema de conflict de interese, zac eu.
Adica firma are sa zacem o cladire de birouri, eu imprumut firma, pentru ca undeva stiu ca banii respectivi poate nu o sa recuperez, si ce simplu va fi sa adjudec imobilul in contul creantei... :mrgreen: :mrgreen:
dar ceilalti creditori vor sarii ca arsi...

acu scuze, ieri seara nu am formulat io prea clar, ca doar am baut o BRRC.... ma sarbatoream ... :-D :-D

serafim

Post by serafim » 25 Jul 2007, 09:58

da ai si tu dreptate bromule
eu zic ca daca chiar faci acrst imprumut fa-l notarial si cu inscriere in CF daca se garanteaza cu imobil....

agenda

Post by agenda » 25 Jul 2007, 10:32

multumesc mult pentru raspunsuri.
sunt de acord cu voi.si bromule ai dreptate pana la urma este un accesoriu.
Se va face, contractul de imprumut cu legalizare si ipoteca binenteles in forma autentica, se va inscrie ipoteca in cartea funciara a imobilului si se va avea grija ca din clauzele cuprinse in contracte sa nu reiasa cumva vreo idee de avantajare in vreun fel a asociatului respectiv .

Multam si kinga nu stiu la ce ai sarbatorit ieri, insa SARBATORI FERICITE!!! :floare: :floare: :floare:

serafim

Post by serafim » 25 Jul 2007, 10:51

KINGA
daca TE-AI SARBATORIT atunci.....
LA MUUUUUULTI ANI !!!! :floare: :floare: :floare: :floare: :kiss: :kiss: :kiss:

agenda

Post by agenda » 25 Jul 2007, 10:55

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

LA MULTI ANI :floare: :floare: :floare:

kinga

Post by kinga » 25 Jul 2007, 12:02

Multumesc... multumesc...
stati calmi, a fost doar ziua onomastica...

Serafime, Serafime... ai uitat de Sfanta Kinga :-P :-P :-P

serafim

Post by serafim » 25 Jul 2007, 12:24

ma eu stiam ca TU...esti o sfanta... de Kinga ...am uitat :-P
ca doar la cat am stat de vorba ieri ...daca nu-mi fierbeau creierii, daca nu m-ar fi lasat memoria...si daca-mi aduceam aminte......era ....alta viata :grin:

Post Reply