pensie de intretinere

Familiei
Post Reply
bebe2004

pensie de intretinere

Post by bebe2004 » 27 Oct 2004, 20:04

Revin cu o noua rugaminte.

divortul s-a pronuntat acum o luna, din culpa comuna, copilul ramane sotiei si eu trebuie sa platesc pensie de intretinere. Inca nu am primit sentinta prin posta si pana azi nimic nu se facuse in acest sens, deci probabil va mai dura. Se pare ca sotia doreste recurs (am aflat asta la prcesul de partaj, care s-a amanat), desi, cu exceptia culpei comune, a obtinut cam ce voia.

Locuim inca impreuna, banii sunt in comun (venitul meu, cum am mai spus, fiind sensibil mai mare decat al sotiei) si deci contribui permanent la ingrijirea copiluli.
In sentinta de la tribunal scrie, totusi, ca trebuie sa platesc retroactiv pensia de intretinere, de la data cererii, din urma cu patru luni. Initial, desi nu mi se pare neaparat drept, am acceptat acest lucru, dar acum, realizand ca este posibil sa mai dureze cateva luni si
sa se adune o suma substantiala pe care va trebui sa o platesc de doua ori (o data acum si o data dupa sentinta), as dori sa va intreb cum ar trebui sa fac ca in aceasta perioada sa obtin dovezi ca totusi contribui la ingrijirea copilui? Sa trimit bani prin posta sotiei (oarecum ciudat, dat fiind faptul ca locuim impreuna), sa ii cer chitanta (desi am citit ca in alte cazuri chitanta de mana nu conteaza) etc?

De asemenea, in sentinta de la judecatorie scrie suma pe care trebuie sa o platesc (deci indatoririle mele), dar nu scrie nimic despre dreptul de a vedea copilul dupa divort. As dori parca ceva mai explicit, in caz ca sotia se impotriveste ulterior. Este normal acest lucru?

Se poate sa schimb avocatul?

va multumesc

Crode

Post by Crode » 28 Oct 2004, 10:27

I-mi mai dau odata cu parerea desi nu sunt din club, poate este interesant ca informatie. In Germania nu se plateste pensie alimentara atata timp cat locuiti impreune si se dovedeste ca platiti egal cheltuielile comune (chirie, intretinere, curent, etc.). Pensia este o echivalare a obligatiei tale de a intretine copilul, care in cazul acesta oricum o faci. Iar ea nu poate dovedii ca este copilul doar in ingrijirea sa. M-am interesat pentru ca in 2-3 luni o sa fiu in situatia asta.
Si nici nu se plateste din urma pensie alimentara daca ai locuit impreuna. (Se plateste insa din urma pentru intretinerea nevestei daca nu ai semnat un contract de casatorie :) )
Numai bine ...

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 28 Oct 2004, 16:11

pai da, oricat ar parea de ciudat, trimite pensia prin posta, chiar daca inca nu ti s-a comunicat hotararea. Daca te lasa sufletul poti inceta sa mai aduci in casa salariul tau caci altminteri chiar platesti de doua ori. Cheltuielile suplimentare pe care vrei sa le faci tu cu copilul sunt treaba ta, instanta te-a obligat numai la o anumita suma. Chiar si la cheltuielile de intretinere poti contribui numai cu 1/3 (numai cota ta)
Nu s-a mentionat ca ai dreptul de a vedea copilul pentru ca nu ai cerut acest lucru iar daca nu ceri instanta nu poate da. oricum, in lipsa de cerere expresa se presupune ca partile s-au invoit asupra acestui aspect.
Pentru stabilirea dreptului de vizitare (in caz ca sotia se opune) poti introduce si cerere separata.
Avocatul poti sa-l schimbi cand vrei.

bebe2004

Post by bebe2004 » 28 Oct 2004, 19:45

va multumesc foarte mult pentru raspuns.

As mai indrazi sa am o intrebare (care m-ar ajuta si sa clarific unele dubii): trebuia ca avocata mea sa ceara si dreptul de vizitare minor in crerea reconventionala de divort sau de regula aceasta (ca si procesul de vizitare despre care mi-ati spus) se introduce separat, dupa divort? printre prioritati, inca din primele discutii cu avocata mea, a fost formularea clara a dreptului de vizita (asteptandu-ma la surprize din partea sotiei). din pacate, apoi, data fiind si dificultatea situatiei, am avut incredere in demersurile avocatei si nu am mai dat atat de mare atentie.
Mii de multumiri.

Pt. Crode: Multumesc pentru suport. Nu stiu cum sunt legile in Romania in privinta obligatiei la plata pensiei de intretinere, cand se locuieste impreuna (si, din pacate, desi am avocat, mai multe aflu de pe forum). Dar, initial fiind vorba de patru luni, am decis sa nu contest, altfel trebuind sa aduc ca martor, probabil, pe doica etc si sa se lungeasca si complice totul. plus ca avocata mea mi-a spus ca nu se mai poate face nimic. Am sa incerc sa platesc prin posta, chiar de maine. Numai bine.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 29 Oct 2004, 12:40

stabilirea dreptului de vizita se putea cere prin reconventionala la divort. daca insa nu s-a cerut nu se poate cere in caile de atac, trebuie actiune separata. Se timbreaza cu 68 000 lei mi se pare.

bebe2004

Post by bebe2004 » 29 Oct 2004, 18:48

si banuiesc ca asta presupune alt onorariu ce trebuie platit, alt timp petrecut prin salile de judecata, alta asteptare a sentintei etc...

va multumesc foarte mult pentru timpul acordat

bebe2004

Post by bebe2004 » 03 Feb 2005, 11:11

revin din nou sa va rog sa ma sfatuiti.

sotia a facut apel la hoatarea de divort si, dintr-un motiv sau altul, a tot tras de timp cu depunerea motivelor, asa incat inca nu s-a judecat apelul.

intre timp, sa scape de povara, a dus copilul la parintii ei, in alt oras, la mai bine de 200 Km departare. se implinsc deja doua luni de atunci si spune ca va mai ramane acolo o vreme. pentru ca lucrez si sambata, imi este greu sa merg sa-l vad, cum as vrea.

cum am mai spus, fosta avocata a "omis" sa ceara drept de vizita, asa ca in hotararea de la judecatorie scrie ca minorul este incredintat sotiei, iar ea profita de aceatsa situatie.

as dori sa pornesc procesul de vizitare minor, dar noua avocata (in care totusi am mare incredere) imi spune ca nu este posibil pana la terminarea procesului de divort, ceea ce cred ca se va amana cateva luni bune. as dori sa va intreb si pe dumneavostra daca chiar nu se poate face nimic intre timp.


va multumesc.

cristinas

Post by cristinas » 04 Feb 2005, 10:21

Judecarea apelului nu rezolva problema vizitei, pentru ca din cate am inteles nu s-a cerut. Pana nu ve-ti cere nimeni nu va pronunta o hotarare in acest sens. Cred ca nu ati inteles bine spusele avocatei dvs. Dreptul de vizitare poate fi obtinut pe cale separata, dar bineinteles cu cheltuielile de rigoare. In ceea ce priveste pensia este bine sa o trimiteti prin posta pentru a evita orice problema ulterioara.

bebe2004

Post by bebe2004 » 04 Feb 2005, 10:42

va multumesc pentru raspuns.

am inteles ca dreptul de vizita trebuie cerut intr-un proces separat, pentru care trebuie platit din nou avocat etc, dar as vrea sa stiu daca acest proces separat de poate incepe pana se termina divortul (deci daca se poate desfasura paralel si independent de divort)sau trebuie musai asteptat pana ce hotararea de divort ramane definitiva.

va multumesc

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests