07.02.2014 | Teodor BURNAR
Ana Diculescu-Sova ne-a dezvaluit secretele succesului sau
CUM LUCREZ: Avocat Ana Diculescu-Sova
Ana Diculescu-Sova este ceva mai mult decat o avocata. Este o autoritate. A fost prin urmare firesc sa-i batem la usa, pe care ne-a deschis-o cu amabilitate si caldura, si sa-i "furam", pentru cititorii nostri, specialisti ai Dreptului si nu numai, crampeie de inspiratie, secrete care ii explica succesul, sfaturi de viata. Dar iat-o, pe scurt, in propriile-i cuvinte: "In ultimul timp, incep raspunsul la intrebarea asta, sau la invitatia de a ma prezenta, cu o constatare: sunt foarte veche. Am intrat in profesia de avocat in 1977, pe 28 ianuarie. Deci am implinit 37 de ani de avocatura.

Si cum am mai declarat si in alte randuri, varsta mea biologica o compar si o consider egala cu varsta profesionala. Am intrat in profesie din prima zi ca avocat, si nu cred ca as mai putea face, sau nu mi-a trecut prin minte ca as putea sa fac alta profesie decat asta. Am trecut prin toate etapele avocaturii. Maestrul meu a avut legatura cu avocatura interbelica, pentru ca din lumea aceea venea, si am cunoscut avocati care s-au creat ca avocati in perioada interbelica, am prins din plin perioada comunista si, slava Cerului, 25 de ani de avocatura, hai sa-i spunem, libera."

Localitate: Bucuresti

Pozitia actuala: Partener senior  in  societatea de avocati Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen

Telefonul mobil pe care-l folositi: Nokia

Computerul actual:  IBM

Un cuvant care descrie cel mai bine modul cum lucrati: Cercul. Plec de la un punct (de pe cerc/din viata adica din dosar), construiesc ce e de construit folosind toate materialele inventate/tezele juridice majoritare ori singulare, rafinez primele porniri spre solutia considerata atunci potrivita, rotunjesc cu uneltele dure ale criticii,  inchid cu grija sa nu stric cercul.

Ce aplicatii / programe / instrumente va sunt indispensabile pe parcursul unei zile de lucru?

Distinctiile de mai sus ma fac sa spun ca monsieur  Jourdain: "fac proza  de-atata timp fara sa stiu"... le folosesc firesc si gata : Microsoft Office (Word, apreciez prezentarile Powerpoint), e-mail,  programe legislative si de jurisprudenta (Sintact, Lege 4, Legis s.a ). Mult timp am folosit Internet Explorer. Acum folosesc Mozilla Firefox. Petrec timp rezonabil cu informarea  pe Internet vizitand cateva site-uri.

Cum arata spatiul Dvs. de lucru / biroul Dvs.?

Luminos. Cu multe carti  juridice (in principal) vechi si noi pe care le tratez ca pe fiinte –prietene, flori,  telefon, calculator, masa pentru discutii ... O icoana. Portretul sotului, fotografiile nepotilor. Pe un perete am inramat Sonetul 66 – Shakespeare - pentru a nu uita: "Sunt istovit, si-n tihna voi sa mor/Decat sa-l vad slavit pe ticalos,/ Iar pe sarman de rasul tuturor,/ Sa vad tagaduit pe credincios,/Pe vrednicul de cinste, oropsit,/Si pe femei batjocorite crunt,/ Pe cel far’ de prihana pedepsit,/Si pe viteaz rapus de cel marunt,/Si artele sub pintenul despot,/Sa vad prostia doctor la destepti,/Si adevarul "vorba de netot,"/Si strambul poruncindu-le la drepti:/Ma uit, scarbit, la tot si – bun ramas!/ Dar daca mor, Iubirea-mi cui o las?".... Usa biroului meu este cel mai adesea deschisa. 

Care este cea mai buna metoda prin care economisiti timp / tineti stresul vietii de avocat sub control?

Nu tin stresul sub control. Somatizez uneori si atunci ma vaiet, fac o pauza scurta si continuu. Nu pot economisi timp. Metodele mele au dus tot la risipa.  Ce pot face este sa traiesc bucuriile venite din aceasta risipa.

Folositi o lista "to do" ca sa va stabiliti prioritatile? Si daca da, pe ce o tineti?

Inca amestec ce este urgent cu ce este important. O lista o am in minte – functioneaza bine pentru ca simt pericolul unei ratari si actionez imediat, o alta lista este in agenda cu termene, a treia lista este la Alice (asistenta mea).

Pe langa telefon si computer, fara ce alt gadget / instrument nu puteti trai?

As trai greu fara orice instrument care imi asigura comunicarea rapida – ma refer la telefon, computer - as trai greu fara glas - daca ma refer la comunicarea trairilor, sentimentelor – as trai greu  fara creion pentru ganduri  care merita si trebuie altfel spuse. Am un dosar pe care am scris "Idei". Notele scrise cu rosu, verde, negru, albastru (nerabdarea si bucuria descoperirii ma fac sa iau primul pix la indemana)  devin punctul de plecare in cercetari ulterioare necesare construirii cazurilor. Nu ma intimideaza tehnica noua, dar nici  nu fac pasiune pentru ultimul telefon aparut.

La ce lucru sunteti mai buna decat oricine altcineva? Care va este secretul?

Nu-mi dau (singura) cerificate de calitate. Daca altcineva o face, sunt atenta la ce (mi) se certifica. In sinea mea sunt critica si mereu cred ca se poate mai mult. Automultumirea si entuziasmele/exaltarile, fac rau calitatii si dezvoltarii echilibrate a personalitatii (profesionale) si, in timp, chiar  bunei reputatii. 

Ascultati muzica atunci cand lucrati? Si daca da, ce gen?

Cand lucrez, ideile juridice, cu  muzica si  ritmul lor, nu lasa loc la nimic altceva. Altfel, ascult muzica. Preclasicii ma apropie de mine. Folk-ul imi aminteste de anii ... inceputului profesiei. Muzica populara imi reaminteste de ce nu pot pleca definitiv din tara. Anumite melodii (fara apartenenta la un gen anume) imi fac bine. 

Ce cititi in acest moment?

Continuu recitirea unei carti care ar trebui sa fie in bibliografia obligatorie pentru primul examen important pe care il da un om: "Despre indatoriri" -  Cicero.  Si asa cum intr-o zi nu ma ocup doar de gasirea unei solutii pentru o  singura problema de drept,  nici cu lecturile nu procedez altfel -  asa ca  tot acum  recitesc Comedii la portile Orientului pentru ca hazul de necaz  facut in mod genial  de Andrei Plesu  imi reda puterea de a vedea binele dincolo de  prostie si fudulia ei care, altfel, ingrozeste. 

Sunteti introvertita sau extrovertita?

Nu am vorbit cu un specialist, dar cred ca sunt la distanta egala.

Care este programul Dvs. de somn?

Miez de noapte - zori de zi cu insomnii din cand in cand. Dar reusesc sa ma odihnesc lucrand.

Completati spatiul liber. Mi-ar placea sa-l / sa o vad pe _______ raspunzand acelorasi intrebari.

Cat mai multi dintre cei aproape 30 de mii de avocati.

Cel mai bun sfat pe care l-ati primit vreodata?

In profesie: sa stiu dosarul bine, sa nu mint judecatorul. In viata: sa fac binele si sa-l arunc pe apa ca mi-l va aduce Domnul inapoi.

Grecii sau romanii? Motivati-va optiunea.

Imi sunt prea slabe puterile/cunostintele pentru o astfel de optiune.  Raspund, totusi. Desi l-am referit  pe Cicero mai sus, optez pentru greci,  a caror cultura a fost si a ramas reper universal. Romanii insisi le sunt datori (in opinia unor carturari). In realitatea profesionala, raman uimita dupa o viata petrecuta deslusind legi, de ordinea si  rigoarea  dreptului roman, dar nu se poate trece nici peste marile prezente legiuitoare din antichitatea greaca: Solon si Licurg.  Dincolo de profesie, insa, sunt coplesita de sublima Aparare a lui Socrate (Platon), de umanitatea si moralitatea Antigonei (Sofocle), de  Diogene care cauta "un om adevarat", iar in intalnirea cu Alexandru cel Mare, intrebat ce favoare ar accepta de la el,  Diogene i-a cerut sa se dea la o parte, ca sa nu-i mai ascunda lumina, de Ulise – spiritul capabil sa treaca peste toate incercarile, de inalta constiinta a valorilor si pretul pus pe educatie - copiii  frecventau mai multe scoli, iar " gramatistul" ii invata sa scrie si sa citeasca folosind mai intai opera poetilor, dintre care primul era Homer,  iar  una dintre propozitii era: "Homer nu este un om, este un zeu" .....  si  de toate cele care fac ca multe lucruri sau intamplari de dupa greci sa fie " deja vù". 

Mai aveti de adaugat ceva pentru cititorii nostri?

Le multumesc pentru ingaduinta.

Inspirata de seria omonima Lifehacker, translatata in lumea avocaturii, "Cum Lucrez" pune lupa pe stilul de lucru al avocatilor, neofiti sau consacrati, a profesionistilor care au schimbat si schimba zilnic fata avocaturii romanesti. Vom prezenta vedetele avocaturii, expertii, sau pur si simplu oamenii (productivi, de succes) care ne inspira, pentru a afla de la ei trucurile, secretele, sfaturile, programul lor si nu numai. In fiecare saptamana, vom avea un invitat nou. Aveti sugestii de intrebari, avocati care merita chestionati, sau vreti sa apareti aici? Dati-i un mail lui Teo pe adresa teodor.burnar@avocatura.com.

 
SURSA: https://www.avocatura.com/stire/9844/cum-lucrez-avocat-ana-diculescu-sova.html