18.12.2013 | Ion ALEXANDRU
Avocatul Remus Borza
Procesul Hidroelectrica, amanat. Avocatii Remus Borza si Nicoleta Munteanu nu au avut... aparator
Dosarul penal in care avocatii Remus Borza si Nicoleta Munteanu au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, pentru conflict de interese, a fost amanat de la judecare pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului viitor. Cei doi avocati inculpati au cerut Curtii de Apel Bucuresti amanarea termenului, invocand... lipsa de aparare in proces. Remus Borza, in prezent presedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidrielectrica, este acuzat ca, in calitate de administrator judiciar, ar fi directionat catre societatea sa de avocatura contracte de asistenta juridica platite de companie.

Urmariti penal din luna februarie, fostii administrator judiciari ai companiei Hidrioelectrica, avocatii Remus Adrian Borza si Nicoleta Munteanu, au fost trimisi in judecata, de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese. Impotriva lor a fost inceputa urmarirea penala in data de 8 iulie, iar dosarul a ajuns pe rolul Sectiei a II-a Penala a Curtii de Apel Bucuresti la data de 16 octombrie 2013.

Cauza a intrat in faza de judecata la data de 18 noiembrie, cand magistratii au devansat termenul pentru data de 16 decembrie. Marti, insa, avocatii inculpati Remus Borza si Nicoleta Munteanu au cerut judecatorilor care compun completul 4F, insarcinat cu judecarea dosarului, sa amane termenul, invocand faptul ca nu au aparatori. Instanta a incuviintat cererea de amanare si a stabilit ca urmatorul termen de judecata sa aiba loc pe data de 27 ianuarie 2014.

Procurorii sustin: Contracte cu dedicatie catre SCPA "Borza si Asociatii”

La sfarsitul lunii februarie a anului curent, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a anuntat ca a demarat cercetarile intr-un dosar in care sunt vizati avocatii Remus Borza si Nicoleta Munteanu, ambii din cadrul Baroului Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunii de conflict de interese. Ulterior, la inceputul lunii iulie, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva celor doi.

Anchetatorii sustin ca avocata Nicoleta Munteanu, reoprezentant al Euro Insol SPRL, care a fost desemnata drept administrator judiciar al Companiei Hidroelectrica, a incheiat, intre lunile noiembrie 2012 si februarie 2013, nu mai putin de 34 de contracte de asistenta juridica cu SCPA "Borza si Asociatii”, contracte fiantate din banii Hidroelectrica.

Obiectul acestor contracte era numit, generic, "asistenta juridica” si consta in reprezentarea, redactarea, semnarea si depunerea actelor in mai multe procese in care Hidroelectrica este parte, litigii aflate pe rolul Tribunalului Bucuresti. In urma investigatiilor efectuate, procurorii au descoperit ca avocata Nicoleta Munteanu este asociat la Societatea Civila Profesionista de Avocati "Borza si Asociatii”, cu care Euro Insol a incheiat aceste contracte.

Remus Borza, pe de alta parte, care este fondatorul si asociatul SCPA "Borza si Asociatii”, detinea el insusi calitatea de reprezentant al Euro Insol, deci de administrator judiciar al Hidroelectrica SA. In aceste calitati multiple, in perioada noiembrie 2012 – februarie 2013, Remus Borza a efectuat 34 de plati catre firma sa de avocatura, in baza contractelor incheiate de asociata sa Nicoleta Munteanu.

De remarcat este faptul ca societatea de insolventa Euro Insol SPRL a functionat ca administrator judiciar al Hoidroelectrica SA pana in luna iunie a anului curent, cand compania de stat a iesit din insolventa.

Faptul ca avocatul Remus Borza este asociat atat in Euro Insol, cat si in Societatea Civila Profesionista de Avocati "Borza si Asociatii” a reprezentat un motiv mai mult decat suficient pentru procurori sa considere cele 34 de plati facute ca fiind realizarea, in mod direct, a unui folos material atat pentru sine, cat si pentru altul, acel altul fiind asociata lui Borza, avocata Nicoleta Munteanu. Mai mult, SCPA "Borza si Asociatii”, impreuna cu Euro Insol SPRL fac parte din Grupul Borza si Asociatii, o alta entitate.

Cum s-au aparat in presa cei de la Euro Insol

Potrivit unui comunicat de presa redactat de Euro Insol, imediat dupa ce procurorii au anuntat inceperea urmaririi penale impotriva avocatilor Remus Borza si Nicoleta Munteanu, "Euro Insol SPRL si Borza si Asociatii, nu se afla in conflict de interese, ambele fiind  societati profesionale, una de insolventa, cealalta de avocatura, in care Remus Borza este partener, iar acest conflict nu exista nici intre avocatii de la  Borza si Asociatii si Hidroelectrica, in conditiile in care acesti avocati alcatuiesc echipa de profesionisti implicata in gestionarea procedurii de  insolventa a Hidroelectrica, fiind cei mai in masura sa argumenteze si sa sustina punctul de vedere si masurile dispuse de administratorul judiciar in  procedura, mai ales in ceea ce priveste judecarea unor contestatii care se indreapta impotriva masurilor administratorului judiciar de respingere la masa  credala a unor creante de 1,9 miliarde de lei".

"Legea insolventei nu interzice avocatilor care sunt si practicieni in insolventa si  activeaza in cadrul unei societati profesionale sa desfasoare activitati ca avocati in cadrul unor cabinete individuale sau societati profesionale”, mai arata Euro Insol.

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/9407/procesul-hidroelectrica-amanat-avocatii-remus-borza-si-nicoleta-munteanu-nu-au-a.html