13.12.2013 | Mircea DOAGA
Primul proces pierdut de Romania la Washington. Statul - reprezentat, printre altii, de NNDKP - obligat la plata unor despagubiri-record fratilor Micula
Romania a pierdut pentru prima data un proces la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala, de la Washington, intr-un litigiu cu grupul fratilor Micula, in urma caruia trebuie sa plateasca despagubiri de 250 de milioane de euro.

Statul roman a fost reprezentat in acest proces de firma internationala Freshfields Bruckhaus Deringer (birourile din New York, Frankfurt si Paris) si firma locala de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

De cealalta parte, grupul de firme al fratilor Micula a fost reprezentat de Shearman & Sterling (Londra si Paris) si firma locala de avocatura Dragne & Asociatii, care marcheaza astfel o victorie istorica in seria de procese pe care Romania le-a avut pana acum la ICSID si in care nu a pierdut niciodata.

Fratii Micula trebuie sa primeasca despagubiri de 250 de milioane de euro, in urma deciziei ICSID - cea mai inalta instanta judecatoreasca pentru litigiile economice. Procesul, declansat in 2005, viza decizia autoritatilor romane privind eliminarea unor facilitati fiscale acordate grupului European Drinks pentru investitiile in zonele defavorizate.

Fratii Ioan si Viorel Micula, principalii actionari ai grupului alimentar European Drinks, care au si cetatenie suedeza, au reclamat  ca  statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in Acordul bilateral dintre Suedia si Romania. Ei reclamau ca au fost tratati discriminatoriu de statul roman, care nu a considerat ca investitiile facute de ei sunt de fapt investitii suedeze.

Cele doua case de avocatura locale implicate nu au comentat, deocamdata, decizia ICSID.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/9356/primul-proces-pierdut-de-romania-la-washington-statul-reprezentat-printre-altii-.html