30.10.2013 | Crina DOBOCAN
Avocatul Cristian Rusu afirma ca doar munca este cea care asigura cheia succesului in avocatura
Av. Cristian Rusu: Banul este dusmanul avocatului. El corupe. Problema cu avocatii tineri este ca multi vin dornici sa faca bani
Avocatul oradean Cristian Rusu considera ca nu goana dupa castiguri este cea care ar trebui sa-i ghideze pe avocati, mai ales pe cei tineri, care intra in profesie cu gandul de a face cat mai repede bani, munca fiind de fapt singura cheie a succesului in avocatura.

Cristian Rusu este unul dintre avocatii care si-au construit reputația prin multa munca si prin multiplele dosare pe care le-a castigat. De altfel, el este convins ca doar munca este cea care iți aduce renumele si ca toți avocații care au un renume au ajuns acolo prin munca.

,,Nu exista altceva decat munca. Tot ce se castiga rapid se si pierde rapid”, este de parere Cristian Rusu. El ii indeamna pe toți tinerii care vor sa acceada in avocatura sa nu se grabeasca sa faca bani, caci banul este cel mai mare pericol in avocatura.

,,Meseria asta nu e facuta sa faci bani. Poți sa faci si bani, dar nu e facuta sa faci bani. Caci poți sa faci usor bani si ajungi sa te prostituezi: sa faci ceea ce-ți spune clientul, prostiile lui, doar pe ideea ca poți face bani. Banul este dusmanul avocatului. El corupe. In aceasta meserie trebuie sa vezi dincolo de acest aspect. Banul trebuie sa fie o compensație minora si fireasca, normala. Trebuie sa muncesti ca sa cresti”, mai arata avocatul.

Cristian Rusu a intrat in avocatura in anul 1997, pe vremea cand in aceasta profesie se intra pe baza unui interviu care - susține el -, desi parea simplu, era extrem de greu.

,,La acea vreme era nevoie doar de interviu daca absolveai facultatea cu media 9.50. Am terminat la Universitatea Babes-Bolyai si sa obții 9,50 la aceasta instituție nu era ceva de ici, de colo. Dar veniseam in urma unei pregatiri serioase”, spune el.

Tinerii, dornici sa faca bani

Acesta apreciaza faptul ca multi dintre tinerii absolvenți de Drept sunt foarte bine pregatiți, indiferent din ce zona vin. Cristian Rusu este convins ca profesorii au un rol extrem de important in pregatirea celor ce ies de pe bancile facultaților de Drept din țara, dar nu poate sa nu sublinieze faptul ca mulți dintre ei sunt autodidacți. Singura problema este ca ei vin dornici sa faca bani, iar asta ii indeparteaza de calitațile si standardele (inclusiv cele morale) capabile sa ii faca sa fie foarte buni profesionisti si oameni adevarați.

,,Problema e ca vin dornici sa faca bani. De aia se intampla multe prostii in instanța, arestari de avocați… Ei vin cu idei de a-si cumpara casa ori masina in doi ani, de parca s-ar termina zilele”, a remarcat Cristian Rusu, sugerand ca, inainte de toate, ei ar trebui sa se concentreze pe obiectivele si performanțele care duc la promovare si pe dezvoltarea profesionala.

Aplicarea noilor coduri, o provocare pentru toata lumea

In opinia avocatului oradean Cristian Rusu, in evoluția activitații avocatului din perspectiva modificarilor introduse de noile coduri un rol important il au si instanțele judecatoresti, care ar trebui sa aprecieze, la justa valoare, activitatea avocatului, care pregateste un dosar, il face inteligibil si judecabil pentru un magistrat. Mai mult decat atat, apariția noilor coduri face ca rolul avocatului in justiție sa devina absolut esențial. Cel puțin in urmatorii ani, pana cand toata lumea va ințelege noile coduri.

,,La momentul acesta, dupa 17 ani de practica, marturisesc ca nu stiu cum sa pun in aplicare legea, nici cea civila, nici cea penala, nici cea de procedura civila, nici cea de procedura penala. Cand imi vine un client, trebuie sa stau sa ma pregatesc ca sa-i dau a doua zi un raspuns. Va trebui sa ne pregatim si sa invațam, caci nici noi nu stim in acest moment. Daca toata masa asta de clienți ar merge in fața judecatorilor, cu ceea ce stiu sau nu stiu ei, s-ar crea un blocaj la nivelul instanțelor, pentru ca pur si simplu s-ar afla in fața unei mase de oameni care nu stie ce vrea sau cum sa puna pe hartie si sa explice procedural aceasta chestiune. Din pacate, primii care nu ințeleg chestiunea aceasta sunt judecatorii. Ei nu ințeleg ce imens tampon se afla intre marea masa de clientela, contribuabili, justițiabili, si ei. Ei nu pricep ca avocații isi mananca nervii, pregatesc dosarele, le aranjeaza, le duc intr-un mod inteligibil juridic pregatite in fața judecatorului, care trebuie sa spuna daca are dreptate unul sau altul. Aceasta chestiune ar trebui sa fie foarte bine ințeleasa de judecatori’, a declarat avocatul oradean.



Cuvinte cheie: noile coduri, Cod Penal, Cod Civil, Cod de procedura civila, Cod de procedura penala, absolventi de Drept, profesionisti, noua legislatie, avocatura, Universitatea Babes-Bolyai, avocat Cristian Rusu, avocati, consilieri juridici, instanta
 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/8901/av-cristian-rusu-banul-este-dusmanul-avocatului-el-corupe-problema-cu-avocatii-t.html