07.10.2013 | Ion ALEXANDRU
EXCLUSIV. Ce avocat a avut sotul Sandei Ladosi la arestare. Vezi mecanismul afacerilor ilegale cu TVA
18 firme, grupate pe mai multe paliere infractionale care cumparau fier-beton din spatiul intracomunitar, material pe care ulterior il treceau fictiv prin contabilitate, revanzandu-l la nivel national, au reusit sa eludeze plata TVA-ului de 4 milioane de euro catre stat. Prin aceasta inginerie, omul de afaceri Stefan Tache a tranzactionat peste 20 de milioane de euro.

Creierul retelei este o firma cu actionariat intr-o casuta postala din Cipru, ce a preluat actiunile printr-o metoda tip suveica de la insasi artista Sanda Ladosi, care, la randul ei, a cumparat firma de la un consilier al Elenei Udrea din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Stefan Tache a primit, sambata, alaturi de alti cinci complici, un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Avocatul lui Tache, Cristian Sarbu, va ataca masura cu recurs, la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivt DIICOT, Stefan Tache, sotul cantaretei Sanda Ladosi (Tache), derula, prin 18 societati comerciale, operatiuni de evaziune fiscala in sistem de criminalitate organizata. In acest fel, societatile in cauza au achizitionat intracomunitar fier beton si alte materiale de constructii, pe care le-au revandut la nivel national, inregistrand operatiuni fictive in evidentele contabile ale firmelor, pentru a da o teapa statului roman in valoare de 4 milioane de euro, reprezentand contravaloarea taxei pe valoare adaugata.

Conform anchetatorilor, existau trei paliere ale gruparii infractionale, care aveau sarcini disctincte si precise in aceasta retea. Unele dintre societati se prezentau ca fiind clienti intracomunitari, care cumparau fierul-beton si materielele de consructii, pe care le redistribuiau in Romania. Alte societati ale grupului fabricau circuite financiare fictive prin care derulau opratiuni false de evidentiere in contabilitatea uneia dintre societatile care achizitionau fierul beton cheltuieli nereale. Scopul era acela de a diminua semnificativ ponderea TVA-ului care trebuia sa fie varsat catre stat.

Din retea mai faceau parte alte firme care emiteau facturi false, care le permiteau celorlalte societati sa transfere sume importante de bani in propriile conturi. Ulterior, banii erau retrasi in numerar.

Firma-mama, trecuta de la un consilier MDRT la Sanda Ladosi, apoi catre un off-shore ciprot

Un calcul simplu arata ca, daca doar prejudiciul repezentand neplata contravalorii TVA se ridica la 4 milioane de euro, valoarea operatiunilor derulate de retea si extrase in numerar din conturi este de cel putin 20 de milioane de euro.

Surse judiciare ne-au precizat ca una din societatile care achizitiona materiale de constructii intracomunitare se numeste SC Savo Sollo Impex SRL Bucuresti, firma care are un singur actionar, respectiv off-shore-ul cipriot Xineratte Ventures LTD. In spatele acestei casute postale se afla Stefan Tache, off-shore-ul luand fiinta in 24 noiembrie 2011.

SC Savo Sollo Impex SRL a fost infintata, in anul 2003, in Filipestii de Padure, judetul Prahova, sub numele de SC Resoc Construct SRL, iar pana in 2010 a avut drept asociati persoane fizice trei actionari. Este vorba despre Marin Chiser Sava, Ozon Marilena (sora lui Stefan Tache) si un anume Nicolae Liviu Pop. Marin Sava Chiser a ocupat, sub ministeriatul Elenei Udrea, functia de consilier de evaluare in cadrul Directiei Strategie si Coordonare Programe din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Mai mult, sotia lui Chiser, Ana Magdalena, a lucrat sau inca mai lucreaza la Camera Deputatilor.

In anul 2010, cei trei asociati au cedat  actiunile catre Sanda Tache, adevaratul nume al cantaretei Sanda Ladosi, sotia lui Stefan Tache. Artista nu a detinut societatea decat pana in anul 2011, cand a cedat, la randul ei, actiunile nou-infiintatului off-shore cipriot Xineratte Ventures LTD, ocazie cu care SC Resoc Construct SRL si-a schimbat numele in SC Savo Sollo Impex SRL.

Tache, arestat 29 de zile. Avocatul Cristian Sarbu incearca eliberarea la Curtea de Apel

Lucrurile nu se opresc aici, iar relatiile de afaceri aflate sub lupa anchetatorilor sunt coordonate si de alte rude ale lui Stefan Tache. Spre exemplu, Tache controleaza, in proportie de 45 de procente, actonariatul societatii Metal Group Structure SRL, cu sediul in incinta uzinei Faur, in Hala 22 Utilaj-Grupuri, din sectorul 3. Din firma mai fac parte fratele sau, Gheorghe Tache, si sora sa, Marilena Ozon, alaturi de alti trei asociati: Catalin Jugureanu, George Marin Sandulescu si Alexandru Nicolae Nastase.

Vineri, DIICOT l-a pezentat pe Stefan Tache, dar si pe alti cinci complici, aflati sub puterea unei ordonante de retinere dispusa pentru 24 de ore, magistratilor Tribunalului Bucuresti. Stefan Tache a apelat la serviciile avocatului Cristian Sarbu, care, desi reusise, la expirarea ordonantei de retinere, sa-si puna clientul in libertate, nu a reusit ca sambata sa ii convinga pe judecatori sa nu emita pe numele lui Tache un mandat de arestare preventiva.

Tribunalul l-a trimis pe omul de afaceri in spatele gratiilor pentru urmatoarele 29 de zile. Avocatul sau va incerca sa infirme aceasta masura la Curtea de Apel Bucuresti, unde a si declarat recursul.

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/8665/exclusiv-ce-avocat-a-avut-sotul-sandei-ladosi-la-arestare-vezi-mecanismul-afacer.html