29.07.2011 | Cristian DONCA
Maramures: Piata avocatiala se ridica la peste 1,5 milioane de euro

Peste 222 de avocati, 5 avocati cu drept de a reprezenta interesele clientilor lor in fata Curtilor Europene si o piata estimata anul acesta la peste 1,5 milioane de euro. Aceasta ar fi o prezentare pe scurt a Baroului Maramures, asa cum reiese ea din discutia cu decanul Baroului, Ioan Blajan.

Desi nici cifra de 1,5 milioane de euro nu este tocmai modesta pentru o piata locala, avocatul Ioan Blajan, Decanul Baroului Maramures, arata ca ea este valabila doar pentru perioada de criza pe care o traversam. In anii 2009 si 2010, valoarea incasarilor realizate de avocatii din Baroul Maramures a fost de peste 2,3 - 2,4 milioane de euro. “Cu alte cuvinte, anul trecut, media venitului lunar al unui avocat din Maramures a fost de 3.800 de lei, adica aproape 1.000 de euro”, explica Ioan Blajan.

Contractia de 40% a pietei locale vine, in principal, din faptul ca valorile onorariilor percepute de avocati au suferit si ele o ajustare la fel de serioasa. "Suntem legati, vrand-nevrand, de puterea de cumparare a oamenilor, a celor care apeleaza la serviciile avocatilor", puncteaza decanul Ioan Blajan.

De asemenea, decanul Baroului Maramures incearca sa explice noul target de 1,5 milioane de euro prin faptul ca, desi onorariile au scazut, foarte multi localnici implicati in procese apeleaza la avocati din oficiu si la ajutorul public judiciar. “Exigenta muncii avocatilor nostri nu este in concordanta cu puterea de cumparare a oamenilor”, sustine Ioan Blajan. 

Aproape un sfert din totalul avocatilor din Barou (65 de avocati) fac avocatura din oficiu. Potrivit lui Ioan Blajan, s-a trecut de la avocatura de baza la cea de consultanta, care se face in prezent. "E bine asa, caci se inlocuiesc consilierii juridici. Acum avocatii se duc la oameni si nu invers. Mai demult, era tocmai invers. Acum putem vorbi de asa-zisa , care este in beneficiul tuturor", puncteaza decanul Baroului Maramures. Cat despre profesionalismul avocatilor maramureseni, Ioan Blajan sustine ca in judet exista "un corp profesional bine pregatit", asta si datorita selectiei foarte riguroase a membrilor baroului judetean. "In Baroul Maramures nu s-a intrat pe bani. Pot sa spun, fara nicio retinere, ca avocatii care compun Baroul Maramures sunt oameni seriosi”, declara Ioan Blajan.

In stop-cadru Baroul Maramures

Potrivit decanului, aproximativ 80% din avocatii baroului – 222 la numar - sunt femei. Cei mai tineri din breasla sunt cei 17 avocati stagiari aflati in anii I si II de stagiatura, care sunt deja admisi in avocatura pe baza examenului sustinut la Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (INPPA).

Comparativ cu 1995, anul infiintarii Baroului Maramures, numarul avocatilor maramureseni a crescut de aproape 10 ori. La infiintare, la nivelul judetului Maramures erau doar 25 de avocati.

Potrivit lui Blajan, cea mai mare infuzie de avocati in Baroul Maramures a avut loc in perioada 1998-2003, cand s-au reorientat spre avocatura foarte multe persoane iesite din sistemul magistraturii. Ulterior, ritmul de inscriere in Baroul Maramures a fost unul scazut, dar constant. La un moment dat erau chiar si peste 250 de avocati in Baroul Maramures, insa radierile din cauza de deces si suspendarile din motive obiective au facut ca, in acest moment, numarul membrilor de barou sa fie de 222.

Decanul mai spune ca suspendarile s-au facut in conditiile in care avocatii in cauza au devenit judecatori, executori judecatoresti ori procurori. Nu au lipsit nici cazurile de incompatibilitate care au impus suspendarea din avocatura, situatie in care s-a regasit si Dorin Buda, fostul subprefect al judetului Maramures. In calitate de reprezentant al Guvernului in teritoriu, Dorin Buda se afla in incompatibilitate cu profesia de avocat. Drept urmare, Baroul Maramures a fost nevoit sa il declare pe acesta incompatibil cu statutul de avocat si, prin urmare, sa il suspende din functie. La ora actuala, peste 30 de avocati se afla pe lista "incompatibililor" din Baroul Maramures.

In prezent, aproape 40% din avocatii din Maramures desfasoara activitati de mediere, cu precadere cei tineri (cu vechime de 7 - 8 ani in breasla), care au urmat si cursuri de mediator. Medierea reprezinta un sistem facultativ de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitatea de mediator, pe criterii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/811/maramures-piata-avocatiala-de-peste-1-5-milioane-de-euro.html