08.01.2013 | Crina DOBOCAN
Avocatul Cristian Rusu a reusit sa creeze un precedent in justitia bihoreana
Precedent creat de un avocat oradean. Cristian Rusu obliga Casa de Asigurari de Sanatate sa plateasca penalitati de intarziere
Avocatul Cristian Rusu a castigat pentru o firma de croitorie un proces, prin care obliga statul sa-i plateasca clientului sau penalitati de intarziere. "Am vrut sa aparam un principiu al egalitatii in raporturile cu statul", explica avocatul bihorean, angajat de patronul firmei de croitorie Decitex. Cristian Rusu a fost angajat pentru a reprezenta firma intr-un proces contra Casei de Asigurari de Sanatate Bihor. Popa a dat casa de asigurari in judecata, intrucat institutia respectiva nu i-a rambursat la timp banii pentru concediile medicale ale angajatilor.

 

Procesul initiat de Cristian Rusu la solicitarea Decitex s-a judecat initial la Tribunalul Bihor, apoi la Curtea de Apel Oradea. In ultima instanta CAS Bihor a fost obligata sa plateasca firmei cei 590 de lei pe care ii datora, dar si penalitati de 0,5% pentru fiecare zi de intarziere. In cazul in care hotararea Curtii de Apel Oradea nu va fi pusa in aplicare, patronul firmei este hotarat sa apeleze la un executor judecatoresc.

,,Nici pana acum CAS Bihor nu s-a executat. Am facut cerere sa-i punem in executare”,a precizat avocatul Cristian Rusu. Demersul are, evident, un rol civic, spune atat avocatul Cristian Rusu, cat si patronul Decitex, Catalin Popa. ,,Nu pentru bani s-a ajuns in instanta, pentru ca suma este derizorie. Vorbim de 590 de lei. Firma clientului meu nu va fi mai bogata si nici bugetul CAS nu va fi mai sarac in urma acestui demers.  

Practic, am vrut sa aparam un principiu al egalitatii in raporturile cu statul, cu atat mai mult cu cat noi, atat ca persoane fizice, cat si ca persoane juridice, achitam dobanzi, penalitati, majorari si orice altfel de sanctiuni pe care le inventeaza statul la plata obligatiilor fata de el. Invers, reglementarea nu prevede sanctiuni la achitarea cu intarziere a platii obligatiilor catre contribuabili, indiferent de cuantumul lor”,a spus avocatul oradean Cristian Rusu.

Potrivit acestuia, desi sectia de Contencios Administrativ a instantei bihorene este blocata de dosare avand ca obiect taxa auto, magistratii au inteles ca este un demers de ordin moral, un demers prin care se dorea lamurita o chestiune de bun-simt.

,,Am plecat de la principiul de bun-simt si de drept comun. Cat timp iti achit ceva, fa acelasi lucru. Daca-mi pretinzi dobanzi si penalitati pentru intarziere, achita si tu, statule si dobanzi, si penalitati”,a mai adaugat avocatul.

Caz fara precedent

Cazul este fara precedent in istoria avocaturii bihorene si pare sa ramana singular, intrucat - crede avocatul Rusu, nu multi au curajul sa faca acest pas.,,Nu am avut alte astfel procese cu statul, raportate la sume achitate cu intarziere de catre CAS Bihor. Este mai degraba o inovatie avocateasca pentru ca nu exista un text legal care sa prevada expres acest lucru. Nu vom avea foarte repede un proces pentru ca raporturile cu statul sunt sensibile. Foarte multi au nevoie de restituire. As vrea sa vad prima farmacie care va face asta. Farmaciile depind de aceste restituiri. Exista farmacii care au cateva miliarde de primit de la stat. Cateva miliarde pentru o farmacie. Ei achita cu intarzieri si de un an, un an si jumatate. Dar daca clientul meu ar fi platit cu intarziere, ar fi fost penalizat”, a mai aratat avocatul.

De altfel, si juristii CAS Bihor au cerut respingerea actiunii celor de la Decitex, deoarece, au argumentat acestia, in bugetul institutiei nu sunt prevazute cheltuieli pentru plata penalitatilor catre contribuabili. Argumentele juristilor CAS Bihor nu i-a induplecat pe cei de la Decitex si nici pe aparatorul acestuia. Avocatul Rusu le-a aratat celor de la CAS Bihor ca plata penalitatilor se poate face uzandu-se de capitolul ,,alte cheltuieli”, pentru ca, sustine el, legea nu interzice acest lucru.

,,Daca legiuitorul ar fi vrut ca in cazul platilor datorate de CAS sa nu se acorde penalitati, ar fi prevazut acest lucru. In lipsa acestei prevederi se aplicaCodul Fiscal”, a subliniat avocatul Cristian Rusu.

Creatie avocateasca

Juristul oradean sustine ca nu multi cetateni isi cunosc drepturile. Insa, precizeaza el, e suficient ca persoanele sa aiba simt civic si sa reclame ceva ce nu le pare in regula.,,Drepturile civile sunt drepturile naturale. Daca ceva nu li se pare ok, trebuie doar sa se adreseze unui avocat pentru ca el le pune in ordine. Trebuie sa denunte o chestiune care nu functioneaza pentru ca un specialist sa-i dea de capat. Marea frumusete este ca s-au imputinat cauzele clasice, dar s-au nascut actiuni noi, care sunt izvorate din creatie si practica avocateasca”, a mai spus avocatul, care, de-a lungul timpului, a reusit sa creeze cel putin opt precedente nationale.

Lipsa de curaj

Avocatul Cristian Rusu ii sfatuieste pe toti cei care se afla in astfel de situatii sa aiba curaj sa reclame si sa isi apere drepturile.,,Multi nu au curaj sa faca acest pas, pentru ca se gandesc ca daca actioneaza in judecata statul se trezesc cu Garda Financiara, Garda de Mediu in control. Mai exista unii care ma intreaba cat dureaza un astfel de proces si cand afla ca poate dura si doi ani, abandoneaza ideea. Dar daca doresc sa apere un principiu trebuie sa mearga pana la capat. Multi clienti vin la mine si se plang ca un lucru sau altul nu functioneaza normal, au idei bune, dar mi le lasa mie.

Noi nu avem acelasi sistem ca americanii, unde avocatul creaza cauzele, iar la final isi recupereaza banii investiti. In Romania eu trebuie sa fiu angajat ca avocat, nu ma pot autosesiza. Tot romanul are o idee buna, ti-o preda tie, dar nimeni nu vrea sa se bata, nimeni nu are curaj sau nebunia de a duce o cauza la capat. Decitex a avut o idee, dar si curaj sa o duca pana la capat. E evident ca nu a meritat sa se judece pentru 590 de lei, insa a meritat sa apere un principiu – al egalitatii in raporturile cu statul”, a concluzionat avocatul.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/6408/precedent-creat-de-un-avocat-oradean-cristian-rusu-obliga-casa-de-asigurari.html