10.12.2012 | Anca DOICIN
Calin Andrei Zamfirescu
Domnul Z: Ganduri despre avocatura si ... piata
Este unul din "titani", considerat, alaturi de Ion Nestor si Gheorghe Musat, partenerii unora dintre cele mai importante case locale (NNDKP si Musat si Asociatii), unul dintre parintii fondatori ai avocaturii de business. Dar, in ciuda celor 36 de ani de experienta, Calin-Andrei Zamfirescu inca mai vine la birou la sapte dimineata si pleaca la sapte seara. Spune ca nu se mai vede practicand avocatura in zece ani de aici inainte sau ca, in orice caz, nu va depasi "cu mult" acest termen. Dar, precizeaza ca "este putin prematur" sa discute "de un bilant".

"In functie de aptitudinea si de posibilitatea fizica de a duce o astfel de munca, voi decide cand o sa ma retrag. Nu vad in acest moment niciun fel de problema. Cred ca in urmatorii 10 ani nu voi impune o masura radicala, dar nici nu cred ca voi depasi cu mult aceasta perioada, poate chiar nu o voi depasi. Oricum, asta depinde si de conjunctura de oportunitati, poate chiar de starea   sanatatii”, spune deloc incantat de intrebare domnul Z,  cum ii spun, cu frica si/sau admiratie, avocatii din Zamfirescu Racoti Predoiu.

De altfel, asa cum tine sa precizeze Calin-Andrei Zamfirescu, unul dintre cei mai "tari” avocati litigatori si de arbitraj, privit cu admiratie atat de noile generatii de avocati, cat si de cei consacrati in bransa, "a te retrage implica o definitie”. "Una e sa te retragi definitiv, una e sa te retragi incet- incet, una e sa schimbi genul de activitate cu un altul ...Si mie mi-ar placea sa am mai mult timp liber... deja mi-am restructurat programul si munca in cadrul firmei: atunci cand am litigii, sunt in firma mai devreme de ora sapte. In rest, fie ca am litigii sau nu, desi ora de venire difera, nu plec mai devreme de ora 19.00, 19.30, uneori mai devreme. Ceea ce nu inseamna ca va fi un program fix si de acum incolo. De asemenea, sunt zile in care lipsesc, participand la activitati in cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, de trei-patru ori pe an plec din Romania ca sef al delegatiei pe langa Uniunea Barourilor din Uniunea Europeana. Ca litigator, mai am o sansa - exista o vacanta judecatoreasca de doua luni”, spune domnul Z demonstrativ.

Si totusi, Calin-Andrei Zamfirescu da asigurari ca, in ultimii trei-patru ani, "in mod constant si permanent”, elimina din "cota de participare”. "Adica mi-am propus sa vand anual o cota din participatie”, cum explica el. Vrea sa lase casa de avocatura pe care a fondat-o la mijlocul anilor `90 impreuna cu sotia sa, avocatul Ariana Zamfirescu, pe maini tinere.

"Eu am avut sansa ca in cadrul firmei sa cresc avocati tineri. Marea majoritate a seniorilor au depasit varsta de cinci ani in aceasta firma. Cred ca exista niste compatibilizari foarte importante in acest colectiv de avocati. De fapt, media de varsta in firma este de 29 ani. Ei au insa experienta, au o cultura comuna in cadrul acestei firme. Din punct de vedere a ceea ce va urma, sunt extrem de sigur ca exista si competenta si vointa si stiinta de a duce firma mai departe. E insa putin prematur sa discut de un bilant. Cand va veni vremea sa ma preocupe acest lucru, o voi face”, expediaza Calin Zamfirescu chestiunea exitului.

Cu avocatura "in sange”

Spune despre sine ca este "genetic” avocat, ca are avocatura "in sange”. "Sunt a cincea generatie de avocati, deci se poate spune ca e genetic”, explica Calin- Andrei Zamfirescu. De altfel, vorbeste cu deferenta despre profesia pe care o practica – "da, iubesc avocatura”, spune categoric si deschis domnul Z.  "Atunci cand am absolvit eu, in 1976, era considerata printre facultatile de elita. Admiterea era dificila, iar facultatea era una dintre cele mai grele”, isi aminteste Zamfirescu. A practicat avocatura si in regimul trecut, dar nici o amintire notabila din acele vremuri nu il "bantuie” – nu existau atatea arii de specializare ca acum.  

Faptul ca este considerat unul dintre fondatorii avocaturii de business de pe piata noastra spune ca se datoreaza ... sansei. "Si eu, si Nestor  si Musat am avut sansa sa fim suficient de lansati la momentul constituirii pietei avocaturii. Aveam deja 14 ani de avocatura, piata era impartita, nu erau multi avocati vorbitori de limbi straine… E o problema de sansa. Dar si o problema de adaptare – fiecare dintre noi s-a inspirat din diferite modele de drept, din diferite modele de a face avocatura de la casele de avocatura din Europa si din lume”,considera Zamfirescu. In ceea ce-l priveste, domnul Z aminteste de cele "peste 100 de cabinete de avocati” cu care a luat legatura in cursul bursei pe care a avut-o in Statele Unite al Americii,  de relatiile profesionale cu avocatii francofoni, care l-au invatat "cate ceva” despre "management, practica, mod de facturare”.

Caci, desi nu ii face placere sa admita, avocatura s-a transformat in business – a capatat "dimensiunea economica a unei afaceri. Desi noi realizam venituri si nu profituri”, cum explica Zamfirescu. " Nu mai e suficient sa faci pasul catre client, ci trebuie sa te inarmezi cu o gramada de cunostinte de management, contabilitate, comunicare, marketing… toate aceste lucruri nu se pot cumula intr-o singura persoana, ci se organizeaza diferinte departamente, servicii... La Zamfirescu Racoti Predoiu functioneaza peste 30 de angajati care se ocupa de aceste chestiuni. Fara ajutorul lor, nu se mai poate...”, mai comenteaza domnul Z.

 ZRP, cu P de la Predoiu

"Sunt avocat de 36 de ani si socru numai de 12, cariera mea profesionala nu a depins niciodata de cea a ginerelui meu (fostul ministru de Justitie, avocatul Catalin Predoiu- n.red)”, spune Calin Zamfirescu anticipand, parca, intrebarea. De altfel, Zamfirescu precizeaza ca, inca din momentul acceptarii mandatului de ministru al Justitiei de catre Catalin Predoiu (anul 2008 – n.red), a existat o intelegere, potrivit careia Predoiu isi vindea partile sociale si isi ceda initiala  -P, care urma sa fie folosita in continuare in numele casei de avocatura – Zamfirescu Racoti Predoiu.  "A fost optiunea lui. Casa de avocatura isi mentine denumirea Zamfirescu Racoti Predoiu, desi Predoiu, respectiv Catalin Predoiu, fost partener, la momentul respectiv intra pe lista incompatibililor, iar acum si-a infiintat o noua forma de exercitare a profesiei. El si-a dat acordul in pastrarea acestei denumiri din considerente de notorietate a societatii si de brand, pentru a nu fi create prejudicii de imagine”, spune Calin Zamfirescu.

"Ziarele sunt libere sa scrie ceea ce vor. Ginerele meu nu a avut cum sa-mi inraureasca mie cariera profesionala sub nicio forma. Atat timp cat am fost in aceeasi firma, am colaborat in conditii foarte bune, l-am apreciat intotdeauna ca fiind un jurist de mare valoare si nu ne-am intersectat profesional, pentru ca am lucrat in domenii diferite, el in consultanta si eu in litigii. Ne-am putut completa, eventual, in rarele situatii cand am colaborat pe anumite spete”, mai completeaza Calin Zamfirescu.

De astfel, domnul Z arata ca, de fapt, casa sa de avocatura a colaborat cu cea a ginerelui sau inca inainte de fuziune (2005), pentru ca "Racoti Predoiu era reputata in materie de consultanta si nu in materie de litigii”, in vreme ce "Zamfirescu era concentrata mai mult pe litigii si mai putin pe consultanta”. "Au fost suficiente spetele in care am colaborat pentru acea scurta perioada, de doi ani de zile”, mai indica Zamfirescu.

Despre avocati si piata avocatiala

Spune ca nu a anticipat miscarile produse in piata in ultimii patru ani, ca nu le-a vazut venind.  "Trebuie sa recunosc ca in prima prognoza am gresit, cand am apreciat ca piata se va coagula, pentru ca atunci nu aveam reprezentarea crizei care se prefigura si care ne- a confruntat cu fenomenul invers, cu dezlipirea si ruperea unor cabinete de avocati si crearea unor case de success, apoi. A fost un fenomen determinat de doua cauze principale: prima, situatia economica care a aparut si care a redus clientele, iar cea de-a doua, o disproportionare a marimii societatilor de avocati, tendinta de crestere nesupravegheata, necontrolata, nesustenabila. Astfel, noua structura creata era una supradimensionata, care nu a putut face fata pietei si clientelei”, spune domnul Z.

In ceea ce priveste relatiile cu piata, cu celalalte case de avocatura importante de pe piata, lucrurile sunt impartite dupa cum urmeaza – case ai caror parteneri au studiat avocatura in aproximativ aceeasi perioada si case ai caror parteneri au sustinut examenul de definitivat cu domnul Z.  "Sunt cateva societati de avocati care au un anumit nivel de clientela si care, fiind in acelasi perimetru, se intalnesc. Personal, nu am avut cum, pentru ca Nestor si Musat nu sunt litigatori. Personal, avem o relatie corecta. Nestor (partenerul fondator al Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen – n. red) imi este un prieten foarte vechi, de care ma leaga si amintiri si colaborari anterioare. Sunt o serie de intreaga de cabinete de avocati in care exista fosti colegi sau actuali prieteni. Pe domnul Popovici (Ernest Virgil Popovici – partenerul fondator al Popovici Nitu si Asociatiii – n.red) il cunosc de peste 30 de ani, pe Tuca (Florentin Tuca, partenerul Tuca Zbarcea siAsociatii – n.red) il cunosc de cand era tanar. Multi dintre ei au dat examenele de intrare in avocatura sau de definitivat cu mine. I-am remarcat inca de la vremea respectiva ca fiind valorosi. Si pe Zbarcea (Gabriel Zbarcea – Tuca Zbarcea si Asociatii – n.red) mi-l amintesc. Nume pe care le-am retinut si care au confirmat. Baias (Flavius Baias – decanul Facultatii de Drept de la Universitatea Bucuresti- n.red), Florea Gheorghe (presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – n.red), Adrian Vasiliu (avocatul Regelui Mihai – n.red) si multii altii”arata Zamfirescu.

 Spune ca a contabilizat si esecuri, pentru ca "nu poti sa evoluezi daca nu ai si esecuri”. "Cine merge din succes in succes nu realizeaza ca lucrurile stau uneori cu totul altfel. Esecurile trebuie, la randul lor, bine analizate”. Pe de alta parte, crede Zamfirescu,  "poate ca termenul de esec in sine e foarte dur. Poate sa fie just pentru anumite situatii cand am fost confruntat cu siguranta si cu esecuri. Totul depinde de cat de reprosabile sunt astfel de consecinte, factorul uman. Cu alte cuvinte, daca ii putem reprosa faptul ca o cauza a fost pierduta. Din punct de vedere formal, nu am avut pana acum astfel de reprosuri, pentru ca nu s-a intamplat nici sa pierdem un termen pe cai de atac, nici sa ni se prescrie  drepturile partilor pe care le reprezentam, nici sa uitam sa ne prezentam la termen sau sa exercitam cai de atac. I se poate intampla oricui ca intr-un manunchi de argumente sa fie scapat unul sau intr- un numar de aparari si de combatere a tezelor partii adverse sa se ignore una sau alta din sustineri. In cazul nostru, sper si cred ca nu au fost multe si daca au fost, n-au fost esentiale. Sunt si esecuri pe care nu le pot explica prin activitatea desfasurata de noi, ci prin solutii absolut de neasteptat si de neimaginat. Asta nu inseamna ca nu pot exista si minusuri ale avocatilor. Categoric, exista. Uneori chiar in dosarele in care apreciezi ca ai facut tot ce se putea face si pierzi, poti spune ca ai avut minusuri, pentru ca nu ai putut convinge instanta. Iti poti face reprosuri ca nu ai reusit sa intri pe aceeasi lungime de unda si sa convingi. Daca asta se intampla si la fond, si la apel, si la recurs, atunci cred ca trebuie cautata o explicatie mai profunda in competentele si in modul in care au lucrat avocatii”, comenteaza el.

Piata si avocatii despre domnul Z

Claritate, putere de concentrare,cunostinte juridice, stapanire de sine – acestea ar fi, pe scurt, calitatile pe care le apreciaza la un avocat Domnul Z, asa cum reiese din relatarile celor ce lucreaza direct cu partenerul ZRP.

"Atunci cand se intampla sa lucrezi direct cu domnul Z, trebuie atentie sporita – conteaza exprimarea in limba romana, conteaza sa cunosti dosarul, conteaza modul in care prezinti speta”, comenteaza avocatul litigator Antonio Obancia, Managing  Associate la ZRP. "Nu retin sa fi avut probleme in comunicarea cu dumnealui, dar, asa cum spuneam – atentie sporita”, rade Obancia. "Oricine si-ar dori sa poata sa gestioneze lucrurile cu atata calm, ca domnul Z”, mai spune el.  "Domnul Z are puterea de a decanta lucrurile si de a surprinde exact acel element care este esential in acel dosar”, spune si Catalin Micu, cel de-al doilea Managing Associate consultant al ZRP. "Imi aduc aminte ca, odata, am scris vreo 20 de argumente si concluzii la un dosar. Domnul Z si-a aruncat o privire catre hartii si mi-a spus: cand ajungi la trei, sa ma anunti”, indica Micu.

"Dupa un schimb de replici, un meci incredibil purtat intre Domnul Z si Gheorghe Florea mai bine de o ora, o ora si jumatate la un proces, un avocat care participase din sala la proces mi-a spus < incredibil seful tau, cat de sigur e pe el>”,spune si Alina Tugearu, cel de-al treilea avocat litigator al ZRP. "Asa e domnul Z – te face sa vrei sa faci litigii”, conchide Alina Tugearu.

Un bun prieten si un bun avocat, asa este caracterizat de doua "nume” din piata – Gheorghe Musat  si Ana  Diculescu –Sova. "Este unul dintre bunii mei prieteni si unul dintre cei mai buni avocati pe care am avut onoarea sa ii cunosc”, spune Gheorghe Musat. "Marturia mea despre Calin-Andrei Zamfiresu ar acoperi multe pagini. Printe altele as spune: am cunoscut un Avocat inzestrat cu profunde cunostinte juridice, pentru care principiile dreptului sunt carari batute cu temeinicie, atasat valorilor profesionale, sclipitor in replica, necrutator cu impostorii, profund uman - saritor  la nevoie pentru sprijin in orice necaz”, comenteaza  Ana Diculescu-Sova.

Dar, asa cum spunea Domnul Z, este "putin prematur” sa discutam de un bilant – de aceea am incercat doar creionarea unui portret. Bilantul -  cand "va veni vremea”.  

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/6234/d-nul-z-ganduri-despre-avocatura-si-piata.html