10.05.2012 | Avocatura.com
Judecatorul Ileana Ruxandra Danaila este presedintele Sectiei a IX-a Civila din cadrul Curtii de Apel Bucuresti
CSM admite cererea de aparare a reputatiei formulata de Ileana Ruxandra Danaila, judecator la Curtea de Apel Bucuresti
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat rezultatele verificarilor efectuate de catre Serviciul pentru judecatori al Inspectiei Judiciare cu privire la cererea de aparare a reputatiei profesionale formulata de judecator Ileana Ruxandra Danaila, presedintele Sectiei a IX-a Civila din cadrul Curtii de Apel Bucuresti si a decis sa admita solicitarea.

Judecatorul Ileana Ruxandra Danaila a solicitat apararea reputatiei profesionale fata de acuzatiile publice, repetate, la adresa sa, ale doamnei judecator Mihaela Lamiita Ciocea, privitoare la incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza activitatea judecatorului si a presedintelui de sectie.

Din verificarile efectuate de catre Serviciul pentru judecatori al Inspectiei Judiciare de pe langa Plenul Consiliului Superior al Magistraturii au rezultat urmatoarele: doamna judecator Ileana Ruxandra Danaila asigura conducerea Sectiei a IX a Civila si pentru Cauze privind Proprietatea Intelectuala, Conflicte de Munca si Asigurari Sociale din luna decembrie 2009 si prin Hotararea nr. 4/21.01.2010 a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecator a fost delegata pentru 6 luni in functia de presedinte al sectiei, masura fiind prelungita succesiv, iar prin Hotararea nr. 211/31.03.2011 a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturi a fost numita in aceasta functie.

Imprejurarea la care face referire doamna judecator Mihaela Lamaita Ciocea in emisiunea postului de televiziune "Antena 3” (incalcarea principiului continuitatii prin inlocuirea domniei sale dintr-un complet)  a reprezentat obiectul unei sesizari ce-i apartine, inregistrata la Inspectia Judiciara sub nr. 2548/IJ/2056/SIJ/2011 si solutionata la data de 16.12.2011, constatandu-se ca nu a fost incalcat principiul continuitatii.

In cuprinsul lucrarii citate, s-a aratat ca modificarea a fost justificata de schimbarea competentei sectiei, de constituirea completelor de judecata C9, C10 si C11, precum si de inceperea activitatii doamnelor judecator C. B. T. si O. D., dupa cum a reiesit din continutul propunerii inaintate  Colegiului de conducere al Curtii de Apel Bucuresti de catre conducerea sectiei. Propunerea sus-mentionata a fost aprobata prin hotararea Colegiului de Conducere din data de 20.10.2011, fiind indeplinite astfel prevederile art. 22 alin. 2 lit. d si art. 26 alin. 1 lit. b din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti. In contextul aratat, nu se poate sustine ca luarea masurilor manageriale de modificare, in raport cu motivele expuse in propunere, a componentei completelor de judecata constituie o imixtiune in activitatea altui judecator sau o incalcare a principiului continuitatii completului de judecata.

Si aceasta, deoarece luarea masurilor manageriale necesare bunei functionari a instantei nu este de natura a pune in discutie existenta elementelor constitutive ale abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. b) din Legea nr. 303/2004.

Referitor la acuzatia potrivit careia presedinta de sectie, doamna judecator Ileana Ruxandra Danaila, ar fi solicitat doamnei judecator C. B. T. sa formuleze cerere de abtinere de la judecata unei cauze, verificarile au dovedit ca aceasta afirmatie a doamnei judecator Ciocea a avut si are un caracter pur speculativ si tendentios, nefundamentat pe vreo imprejurare obiectiva sau prin alte conduite ale  doamnei judecator Danaila, de natura sa sustina aceasta  stare de fapt.

Judecatorul Danaila, tinta criticilor unei colege judecator

Referitor la aspectul potrivit caruia presedintele sectiei –judecator Ileana Ruxandra Danaila – ar fi instigat colegii judecatori, dar si pe celelalte persoane din colectiv, la un comportament neadecvat fata de doamna judecator Mihaela Lamiita Ciocea cu scopul de a o indeparta din sectie, din verificarile efectuate a reiesit faptul ca, intr-adevar, in cadrul sectiei au existat, uneori, discutii in contradictoriu, acestea fiind generate de modul diferit de intelegere a prioritatilor in rezolvarea lucrarilor specifice sau a atributiilor de serviciu, anterioare sau ulterioare dezbaterilor.

Si acest aspect a fost, de asemenea, analizat in lucrarea inregistrata la Inspectia Judiciara  sub nr. 2548/IJ/2056/SIJ/2011, problema fiind deja transata sub aspectul raspunderii disciplinare.

Referitor la comentariile postate pe platforma "magistratro”, chiar daca aceasta platforma permite acces limitat unor anumite grupuri de profesionisti, iar comentariile postate au un caracter privat, dupa cum se anunta in deschiderea platformei, asemenea "discutii”, chiar si in fata propriilor colegi, pot sa stirbeasca reputatia profesionala a celui la care se face referire.

Prin prezentarea nereala si tendentioasa a informatiilor, precum si prin comentariile negative si rauvoitoare legate de exercitarea functiei de magistrat, in general, si a aceleia de manager de sectie, in special, interviul televizat, ca si celelalte comentarii, acordate sau postate de doamna judecator Mihaela Lamiita Ciocea induc opiniei publice ideea ca presedintele de sectie, in persoana doamnei judecator Ileana Ruxandra Danaila, si-ar fi indeplinit neprofesionist atributiile de judecator si pe cele de manager al sectiei, afirmatiile fiind de natura sa determine compromiterea, discreditarea si alterarea probitatii si integritatii sale morale si profesionale, fapt ce reprezinta o grava atingere reputatiei sale profesionale.

Prin pozitia exprimata in cadrul interviului acordat, dar si prin mesajele postate pe platformele unde au acces, aproape exclusiv, magistratii, doamna judecator Mihaela Lamaita Ciocea a acreditat ideea ca doamna judecator Ileana Ruxandra Danaila ar fi avut un interes in cauza ce forma obiectul dosarului  nr. 26867/3/2006. Astfel, gravitatea afirmatiilor sunt de natura sa lezeze reputatia profesionala a doamnei  judecator.

Plenul Consiliului a retinut ca acuzatiile formulate in cadrul interviului acordat postului de televiziune de catre doamna judecator Mihaela Lamiita Ciocea, aduc atingere bunei reputatii in sens larg, ca o conditie care sta la baza exercitarii functiei. Or, din moment ce, prin afirmatiile analizate, s-a adus atingere bunei reputatii in ansamblul ei, este evident ca toate acestea au adus atingere si reputatiei profesionale, ca parte constituenta a bunei reputatii, ceea ce constituie un alt argument in constatarea temeiniciei cererii adresate CSM de catre doamna judecator Ileana Ruxandra Danaila.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, analizand rezultatele verificarilor, a retinut ca gravitatea afirmatiilor din cadrul interviului acordat de doamna judecator Mihaela Ciocea, precum si impactul public al acestora sunt de natura sa aduca atingere reputatiei profesionale a doamnei judecator Ileana Ruxandra Danaila, presedintele Sectiei a IX a Civila din cadrul Curtii de Apel Bucuresti si, considerand intemeiata cererea sa de aparare a reputatiei profesionale a procedat la admiterea acesteia.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/4115/csm-admite-cerearea-de-aparare-a-reputatiei-formulata-de-ileana-ruxandra-danaila.html