08.09.2022 | Av. Catalin Vald
Av. Cătălin Vlad - partener al JGV și Asociatii
Cooperarea Internationala in Avocatura. General principles of personal Injury law across Europe
Inainte de orice, dati-mi voie sa ma prezint : Catalin Vlad este numele meu si ma caracterzieaza in special faptul ca pe deoparte, acum 17 ani m-am asociat cu Ionut sperand intr-un mod tineresc sa punem bazele unei firme serioase care sa rivalizeze cu tot ce cunosteam noi in acel moment, ceea ce am reusit intr-un mod ambitios dar matur multi ani dupa, precum si pe de alta parte, am dorit intotdeauna o expunere internationala pentru mine si colegii mei fiind constient ca doar influenta unor piete mai avansate si a unor sisteme de drept putem sa evoluam cum am dori, eludand si depasind barierele locale si nationale.

1.    Cum ai auzit de PEOPIL? 

Acum multi ani, la biroul nostru a sunat un avocat britanic, cetatean roman, Remus Robu, care avea nevoie de o opinie pe Legea Romana in ceea ce priveste un dosar instrumentat de el in UK. Din acel moment ne leaga o frumoasa prietenie dar si faptul ca el ne-a introdus in lumea cooperarii international privind avocatura si ne a amintit de evenimentele organizate de PEOPIL. La prima astfel de conferinta a fost Ionut, care mi-a povestit despre atmosfera, oamenii de acolo si brusc am devenit interesat de lumea aceasta.

2.    Despre ce este vorba la o conferinta PEOPIL? 

Pentru a putea veni in intampinarea celor care au nevoie de experienta pe un anume domeniu, sau a promova un anume tip de actiune, avocati specializati pe diverse ramuri si industrii isi prezinta cazurile de success, punand accent pe colaborarea internationala dintre diverse societati de avocatura si pe importanta lucrului in echipa care acopera mai multe jurisdictii.Totul axat in jurul a ceea ce anglo-saxonii numesc "personal injuries".

3.    Ce inseamna "personal injuries? 

Desi ignorata sub aceasta denumire in Romania, este o subdiviziune a raspunderii civile delictuale ("tort law" in common law) si cu ceva influenta serioasa de "insurance law" care se ocupa de reprezentarea celor care sufera diverse prejudicii in urma unor accidente auto, aviatice, fluviale, maritime, de munca precum si in urma unei proceduri medicale esuate (malpraxis medical). Evident ca ea a fost dezvoltata mai mult in US si UK unde exista societati mari (peste 1000 avocati) ce au departamenete puternice in acest sens, capabile sa gestioenze cazuri ce implica accidente aviatice, naufragii etc.

4.    Cu ce se ocupa de fapt aceasta organizatie? 

 Cum probabil multi dintre cei care citesc aceste randuri, stiu, exista multe asociatii formate din avocati din diverse jurisdictii care au ca scop relationarea dar nu in ultimul rand furnizarea de servicii intre acesti profesionisti privind piete diferite, jurisdictii diferite, ramuri de drept diferite. Este practic o platforma in care avocatii sunt consultanti pentru alti avocati dar si unde pot gasi avocati pentru a putea sa isi serveasca clientii mai bine in alta jurisdictie, ceea ce este a doua latura a primei teze.

5.    Ce ar putea aduce in plus unui avocat roman aceasta interactiune? 

Cred ca dincolo de expunerea la modul de lucru al unor profesionisti, care apartin unor sisteme de drept superioare – stiu ca multi se vor simti atinsi de aceasta fraza, dar este important sa recunoastem -  ar putea aduce mai multi clienti, mai multi bani  si mai mult success in ceea ce priveste reprezentarea clientilor sai.

6.    Ce veti prezenta la conferinta din Octombrie?
 
Personal voi lua parte la o discutie libera impreuna cu colegi din Ungaria (Tibor Pataky), Cehia (Klara Dvorkova), Jolanta Budzowska (Polonia) facand o paralela extinsa de drept comparat intre ce avanataje ofera fiecare dintre tarile noastre in cazul dosarelor noastre de "personal Injuries". Cu alte cuvinte intr-un dosar in care "fapta ilicita" il reprezinta un accident in Ungaria intre un automobil romanesc asigurat la o socitetate romaneasca condus de un cetatean polonez, si un automobil inamtriculat in UK condus de un cetatean roman, sa aflam care este legea preferabila aplicabila si care ar fi instanta ce ar acorda cele mai mari despagubiri.

7.    Cum credeti ca va ajuta firma dumneavoastra participarea la acest eveniment? 

Eu cred ca toti devenim mai buni daca petrecem timp printre avocati la fel de buni sau mai buni ca noi.Toata evolutia sistemului nostru de drept si a jurispudentei nationale, cu mult inainte de aparitia Uniunii Europene a presupus "importarea" si dezvoltarea pe principii nationale a unor coduri, legi sau de ce nu  "modalitati de lucru" occidentale. Cred ca multi dintre colegii nostrii vor gasi foarte valoros modul de abordare al avocatilor straini in cazurile de "personal injuries" si de asemenea in general. Nu in ultimul rand dorim sa fim in continuare descoperitori de drumuri in acest domeniu cum am fost si in ultimii 15 ani.

8.    Cum vedeti firma dumneavostra in urmatorii ani? 

Ne gandim serios la cooptarea unor parteneri straini sau cel putin a unor colaboratori interni de natura sa aduca acel plus de valoare "alogen" de natura sa faca firma noastra sa se dezvolte sa se integreze mai usor intr-un mediu international si sa abordeze cu mai multa usurinta clientii internationali.
 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/17612/cooperarea-internationala-in-avocatura.html