10.06.2019 | Alexandra ROȘU
Avocat Bogdan Palade, un profesionist care-și cunoaște clienții FOTO: Bogdan LECCA
Avocatul și clienții - Av. Bogdan Palade: "Clienții sunt din ce în ce mai educați juridic" / "Dacă practici avocatura în care clientul te domină, riști ca lucrurile să se rupă"
"Adevărul este că în această calitate de avocat îți cam poți face o impresie despre cum merge lumea în funcție de tipul de dosare care-ți intră în birou", ne-a destănuit avocatul Bogdan Palade.

Îl mai țineți minte pe Bogdan Palade, avocatul sincer? Iată și dovada numărul 1 că și avocații au nevoile lor, luptele lor, clienții lor...

"Sunt singur. Am doi colaboratori și mă gândeam să-mi mai caut pentru că sunt destule probleme juridice de rezolvat. În ultima vreme au venit foarte multe divorțuri. Chiar și eu mă întrebam de unde vin atât de multe... contestații la executare, litigii imobiliare, consultanță în domeniul imobiliar, ANRP, drept fiscal.

Am și dosare în drept penal, însă aș dori să ies din această latură a dreptului, pentru că acest domeniu este pentru avocați foști procurori, foști judecători, care au deja o imagine formată, o experiență în spate. 

Adevărul este că în această calitate de avocat îți cam poți face o impresie despre cum merge lumea în funcție de tipul de dosare care-ți intră în birou".

Avocatura.com: Apropo de acest lucru (despre recomandări și clienți, n.r.), cum ți se par clienții față de acum 5, 6 ani să spunem?

Avocat Bogdan Palade: De când au apărut telefoanele mobile inteligente, clienții au posibilitatea să te verifice, mai cer părerea unui avocat pe Facebook. Chiar și eu primesc astfel de cereri în mediul online, de cele mai multe ori le și ofer gratis. Mulți o fac doar pentru a verifica avocații din provincie. Văd un fel de neîncredere în rândul clienților vis-a-vis de ceea ce spune avocatul și simt nevoia să le valideze și altcineva ceea ce aud. Și am mai observat că din ce în ce mai mulți clienți se plâng de lipsa de profesionalism a colegilor din unele zone din țară și caută astfel mai mult avocați din București. Oamenii au acum mai mult acces la informație și pot verifica ușor chiar și munca unui avocat. Clienții sunt din ce în ce mai educați juridic. 

Avocatura.com: Putem spune că sunt și mai "tupeiști", nu-i așa? Am auzit că sună în orice moment avocatul, fie weekend, noapte, nu contează.

Avocat Bogdan Palade: Tupeiști sunt cei din București... Am văzut că respectă duminica. Sâmbătă mai puțin (râde n.r.). Dar acum depinde și de tine ca avocat cum te impui. Mulți clienți au această atitudine de a te domina – "Eu știu, fă cum spun eu!"... Dacă practici un gen de avocatură în care clientul te domină, crezând că el le știe pe toate și ține neapărat să-și impună punctul de vedere, riști ca lucrurile să se rupă, să se strice. 

Avocatura.com: Ce ai schimba în acest moment la profesia ta?

Avocat Bogdan Palade: Un lucru pe care mi-l reproșez, și mie de altfel, și anume mai multă implicare din partea noastră în procesul legislativ. A fost protestul magistraților. Nu am auzit voci din partea avocaților care să susțină cumva procesul lor... Colegii avocați care ajung deputați, senatori, ar trebui să susțină puțin mai mult această profesie și să realizeze / modifice legi raportate la realitățile societății.

Avocatura.com: Care consideri că sunt primele trei calități care te definesc ca avocat? Dar defecte?

Avocat Bogdan Palade: Implicare, pentru că din punctul meu de vedere nu ai cum să reușești, chiar dacă știu că se spune că nu ar trebui să ne implicăm emoțional, așa cum ar trebui să nu o facă nici medicii. De multe ori am observat că dosare în care nu am fost foarte implicat și despre care am crezut că se pot câștiga doar formal, pe concluzii scrise - "avocățește", cum facem noi -, lucrurile nu au stat deloc așa. De multe ori, diferența a făcut-o implicarea. Iar când spun implicare mă refer la a convinge judecătorul, de multe ori cu opinii ale altor judecători de la instanțe superioare, concluzii bine scrise, practică CEDO, CJUE. 

Deci, implicare, profesionalism și atenție sporită la nevoile clientului.

Avocatura.com: Și defecte?...

Avocat Bogdan Palade: Cred că am defectul de a face o căutare "prea amănunțită" a jurisprudenței CEDO, în sensul că sunt atât de multe spețe și diverse, încât uneori depun o muncă pe care mulți clienți nu o înțeleg / văd. Chiar mă gândeam la un moment dat să înregistrez video toată munca pe care eu o fac. Sunt situații în care stau și câteva ore în bibliotecă pentru a găsi soluțiile cele mai bune.

Un alt defect cred că ar putea fi faptul că nu reușeșc tot timpul să transmit clientului exact ceea ce vrea el să audă sau ceea ce poate el să înțeleagă. Adică, un client va vedea la final doar 5 pagini scrise și se va întreba pe ce a dat banii, pentru că el nu vede, poate pentru că nici eu nu transmit complet / corect, munca pe care eu o fac în spatele acelor pagini. De multe ori clienții nu știu care este munca avocatului.

Și un al treilea defect... sinceritatea mea? (râde n.r.)

Avocatura.com: Ce provocare profesională te-a făcut să te gândești de două ori dacă mai vrei să practici această profesie?

Avocat Bogdan Palade: A fost un moment în care am avut destul de multe litigii, mă refer la clauzele abuzive, și eram avocatul consumatorilor, și începuseră instanțele bucureștene să dea câștig de cauză în astfel de dosare, în proporție covârșitoare, băncilor. Și văzând și hotărâri din provincie, din ce în ce mai multe opuse celor din București, mă gândeam la un moment dat ce să mai fac, cum să conving instanțele că adevărul juridic este al consumatorilor...

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/17336/avocatul-si-clientii-av-bogdan-palade-clientii-sunt-din-ce-in-ce-mai-educati-jur.html