22.05.2019 | Alexandra ROȘU
Avocat Bogdan Palade, Baroul București FOTO: Bogdan LECCA
«Oximoronul avocaturii» - Bogdan Palade, un avocat sincer: "Dacă te duci la Judecătoria Sector 3 sunt 4-5 avocați care trag clienții de mânecă. Aceia nu mai fac avocatură"
Bogdan este un avocat sincer. Bogdan știe ce este munca de instanță, dar și stresul unui due diligence. Bogdan nu se sfiește să-și spună direct onorariile. Bogdan este un avocat mișto. Fii ca Bogdan (Palade)!

După o bine meritată pauză, ce poate fi mai plăcut decât un interviu cu un "avocat clasic"? Iar când spun clasic mă refer la acel avocat ce pare mai bătrân în fotografii decât în realitate, avocatul ce cunoaște atât viața de pe holurile instanțelor, cât și durerea de cap dată de un due diligence, avocatul care se amuză de el și de ceilalți, avocatul individual care speră la clienți buni și nu construiește renumitul mister în jurul onorariilor pe care le are.

Încă de la început am apreciat curajul avocatului Bogdan Palade: "Ați dori să vorbim despre anumite subiecte în cadrul interviului sau vă lăsați pe mâna mea?" / "Mă las pe mâna Dvs.!".

Așa că i-am pregătit tânărului avocat câteva întrebări marca Avocatura.com și l-am vizitat la biroul său, situat undeva pe Nerva Traian. Aranjat, deschis, destul de relaxat, dar parcă și curios în același timp, Bogdan a încercat să răspundă cât mai "frumos" la întrebări de genul când ai fi vrut să te lași de avocatură, cum este relația cu instanța, ce ți-ai dori mai mult de la profesia ta și altele.

Profesional, l-am simțit pe Bogdan Palade drept tipul de avocat conștient că este greu să fii pe cont propriu în cadrul unui cabinet individual, deci foarte bine organizat, direct și, în mod paradoxal, sincer. De fapt, cred că acesta este primul gând care îmi vine în minte atunci când mă gândesc la acest interviu: avocatul sincer! 

"Am venit la București pentru că este o piață a avocaturii mult mai bună! Am niște prieteni care lucrau la niște societăți de avocatură de aici, am văzut că au evoluat bine și chiar și-au deschis pe cont propriu cabinete individuale. Cam acesta cred că ar fi principalul argument pentru care am plecat din provincie. Iar când spun «mai bună» mă refer atât la faptul că sunt clienți, dar și din punct de vedere profesional, avocații se perfecționează tot timpul. Şi aici mă refer la cei care investesc în timp... Uite, dacă te duci la Judecătoria Sector 3 sunt 4-5 avocați care trag clienții de mânecă. Aceia, din punctul meu de vedere, nu mai fac avocatură... Să ajungi să tragi un client de mânecă «hai la mine că te divorțez eu!» sau «hai că-ți fac eu o legalizare!»..."

Pe parcursul interviului, avocatul nu s-a sfiit să ne spună "dedesubturi" ale vieții de avocat individual, cum este viața la Curte, sau ce bani cere pentru un divorț sau o contestație la executare. Bineînțeles, unele glumițe la adresa profesiei, vor rămâne în biroul avocatului din centrul Bucureștiului...

Cu toate că experiența diversă în avocatură îl face să pară mai bătrân, avocatul Bogdan Palade nu are decât 33 de ani, este absolvent al Facultății de Drept, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, și se "laudă" cu o stagiatură grea: "Stagiatura a fost cumva în București, la o doamnă avocat, tot cabinet individual, care reprezenta o societate comercială ce avea puncte de lucru în țară. Și și-a deschis la Pașcani, de unde sunt eu, un punct de lucru, crezând că va veni valul de clienți. Dar nu s-a întâmplat deloc așa. (...) Stagiatura a fost cumva la extreme, a fost o stagiatură grea față de cea a altor colegi, cu care am mai stat de vorbă. Adică trebuia să merg foarte mult în deplasări, domana avocat având puncte de lucru în țară și litigii pe la Timișoara, Pașcani, Satu Mare. Mergeam cu trenul, cu mașina, cu ce apucam, fie pentru dosare, fie doar pentru a face o copie legalizată după o hotărâre."

Cu toate acestea, având viziunea pasiunii sale pe care a știut că trebuie să o transforme într-o investiție pe termen lung, Bogdan a acumulat (multă) disciplină, clienți fideli și serioși, experiență în diverse specializări și doi stagiari. :)

Dacă v-am trezit cât de cât curiozitatea, nu ratați interviul cu un avocat sincer, "avocatul oximoron", în curând pe Avocatura.com! Dacă nu credeți ce v-am spus, intrați pe profilul său Advo Value și convingeți-vă singuri!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/17328/-oximoronul-avocaturii-bogdan-palade-un-avocat-sincer-daca-te-duci-la-judecatori.html