» Arhivă
05.06.2018 | Alexandra GORDEA
Și avocații pot muri de foame câteodată - "Avocat bun caut client / partener de calitate!"
Săptămâna trecută am fost invitată la cafea de către o avocată. Știa de noi (de Avocatura.com) și era interesată de proiectul "Reușita în avocatură". De ce? Pentru că și-a dat seama că ea în 1-2 ani nu va mai avea ce să muncească...

Ca o introducere, aș vrea să vă spun că avocații încep să se dezmeticească. Dacă până mai ieri mergea treaba cu câteva contracte "scăpate" din stânga-dreapta, se pare că se anunță zile mai puțin fructoase pentru avocatura din România. 

Firmele mari prind tot ce pot în materie de investitori, iar cei mici se văd nevoiți să se reorienteze (profesional și personal). Aud de muncă mai multă în rândul avocaților, de parteneriate la care nimeni nu se aștepta, de bugete tăiate și presiune pe mai toată lumea, de la Parteneri la Juniori. 

Ei bine, poate așa va "renaște" spiritul liberal al profesiei... Vorba cântecelului din copilărie: "Și degetul mic a spus: «Vreau și eu o bucățică, de acolo de sub codiță!» / Iar ceilalți i-au răspuns: «Nu primești niciun rahățel, pentru că nu AI ALERGAT după el!»"... A alerga, acesta este cuvântul cheie!

Revenind, discuția cu avocata (profesionist cu 18 ani vechime în spate, civilistă educată, cultă, profesionist liber) a fost doar o confirmare a unei realități despre care știam și pe care o văd în jurul meu, la prieteni avocați.

Ce voia de la noi?

Un sprijin, în primul rând. Pentru că la un moment dat, fiecare profesionist simte că s-a pierdut undeva pe drum, că a rămas în urma timpului și viitorul nu se arată prea roz. Și cum în avocatură, prietenia nu este vreo valoare a profesiei...

Un sfat privind direcțiile pe care să le încerce. Cum mediul avocațial este dependent de viața economică, socială și chiar politică din țară, avocații trebuie să treacă peste simpla (în sensul de lipsită de complexități, nu că munca ar fi ușor de realizat) muncă / activitate de zi cu zi. 

Avocații trebuie să devină vizionari. Să anticipeze, să acționeze, să o ia puțin înaintea vremurilor. Altfel, riscă fie să decidă alții pentru ei și cariera lor, fie să se întrebe "eu din ce mai trăiesc peste un an...".

Expertiză privind marketing-ul în avocatură. Ca cei mai mulți avocați pe care i-am întâlnit, avocata mea nu crede în publicitate / promovare. Nimic surprinzător. Toți spun asta și unii chiar sunt mai pudici din fire (în mod paradoxal). Și cu toate acestea, un soi de "trebuie să mișc ceva, să încep de undeva" există în fiecare profesionist. Iar acest lucru este de bun augur. Deoarece acest gând te determină să încerci și ceva în care poate, la un moment dat, nu credeai, sau ceva care nu-ți este atât de familiar precum o contestație la executare sau un răspuns la întâmpinare, dar ai încredere și speranță că unii știu cum să o facă, în folosul tău.

Colaborări. Conștientă fiind că un lucru / un drum nou devine mai ușor atunci când ai alături partenerii potriviți, avocata noastră este interesată și colaborări / conlucrări profesionale. Mulți ar spune că ceea ce-și dorește nu e mare lucru. Vă contrazic! Piața avocaturii nu mai este atât de deschisă, binevoitoare, implicată sau bine pregătită cum era odată. De unde și numărul scăzut de conlucrări profesionale roditoare.

Nu cred că am privit-o niciodată pe avocata din fața mea ca pe un client. Poate tocmai de aceea nu sunt cel mai bun om de vânzări. Am încercat, în schimb, să o înțeleg, să mă pun (puțin) în locul ei, să găsesc soluțiile care să o ajute măcar să-și creioneze câteva direcții.

În primul rând, i-am sugerat să-și facă un cont pe ADVO VALUE. Acolo a găsit două chestionare de personalitate, respectiv de specializare, care să o ajute să vadă unde se situează. Acum urmează să-i fac un plan de bătaie.

Eu sper să obțină rezultatele dorite de ea. Oricum ar fi, cu siguranță am câștigat ambele un prieten...

Mai jos regăsiți rezultatul testului de personalitate. Ce spuneți: voi (clienți/ avocați) ați colabora cu un astfel de avocat?

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/17248/si-avocatii-pot-muri-de-foame-cateodata-avocat-bun-caut-client-partener-de-calit.html