22.05.2018 | Avocatura.com
CE a decis, pe 27 aprilie a.c., să interzică complet utilizarea a trei categorii de neonicotinoide, după ce a obţinut majoritate în Parlament pentru acest vot
Albinele au învins Bayer şi Syngenta la Curtea Europeană de Justiţie. România trebuie să continue cu aceste substanţe până vor apărea înlocuitori
Apicultorii europeni au câştigat definitiv lupta cu marii producători mondiali de pesticide neonicotinoide, utilizate pentru combaterea dăunătorilor, care s-au dovedit a fi toxice pentru albine şi alţi polenizatori. Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a dat câştig de cauză Comisiei Europene (CE), care în această lună a luat decizia de a interzice utilizarea a trei pesticide folosite în agricultură, începând cu 2019.

În urma unor studii ÅŸtiinÅ£ifice recente, s-a dovedit că respectivele insecticide ucid populaÅ£iile de albine ÅŸi alÅ£i polenizatori benefici. Astfel, CEJ a respins acÅ£iunea înaintată de Bayer ÅŸi Syngenta, companiile producătoare. 

"CEJ confirmă validitatea restricÅ£iilor introduse de CE în 2013 (n.r. - când s-au impus primele măsuri împotriva utilizării neonicotinoidelor în agricultură) împotriva insecticidelor clothianidin, thiamethoxam ÅŸi imidacloprid din cauza riscurilor pe care aceste substanÅ£e le exercită asupra albinelor. Având în vedere concluziile noilor studii ÅŸtiinÅ£ifice, CE a fost total îndreptăţită să revizuiască dreptul de utilizare a substanÅ£elor respective", se arată într-o declaraÅ£ie a CEJ, potrivit România Liberă.

Albinele contribuie la polenizarea a 90% din recoltele din întreaga lume, dar în ultimii ani au murit din cauza unui fenomen misterios care afectează coloniile. Practic, majoritatea albinelor lucrătoare dintr-o colonie dispar ÅŸi lasă în urmă doar regina, o mulÅ£ime de hrană în stup ÅŸi câteva albine "asistente" care le îngrijesc pe cele încă imature.

Au fost suspectate mai multe cauze. Foarte multe speculaÅ£ii se învârt în jurul familiei de pesticide numite neonicotinoide, dovedite, în urma ultimelor studii făcute de Autoritatea Europeană pentru SiguranÅ£a Alimentelor, ca fiind vinovate de apariÅ£ia acestui tip de afecÅ£iune cerebrală. 

Industria pesticidelor va respecta decizia CEJ  

Reprezentanţii industriei de protecţie a plantelor au afirmat că decizia CEJ va fi respectată.

"Vom respecta verdictul CurÅ£ii Supreme de JustiÅ£ie, chiar dacă îl considerăm nefericit. Poate că e mai uÅŸor să dăm vina pe pesticide în privinÅ£a sănătăţii albinelor, dar experÅ£ii, incluzându-i chiar pe cei din CE, au admis că aceasta este influenÅ£ată de factori multipli", a declarat Graeme Taylor, reprezentant al AsociaÅ£iei Industriei Europene de ProtecÅ£ie a Plantelor, citat de Euractiv.com. 

"Vom continua eforturile de a încuraja biodiversitatea ÅŸi a ne asigura că albinele producătoare de miere ÅŸi alÅ£i polenizatori vor continua să joace un rol vital în agricultură", a adăugat el.

În replică, Franziska Achterberg, consultant pentru alimentaÅ£ie din cadrul Greenpeace, a afirmat că datoria primordială a UE este aceea de a proteja oamenii ÅŸi natura, nu cotele de profit ale companiilor. "Este un rechizitoriu la adresa hărÅ£uirii corporative care ar trebui să stimuleze Comisia să acÅ£ioneze împotriva altor pesticide periculoase, fără teama de a fi contestată în instanţă", a spus ea.

CE a decis, pe 27 aprilie a.c., să interzică complet utilizarea a trei categorii de neonicotinoide, după ce a obÅ£inut majoritate în Parlament pentru acest vot. 18 state, incluzând FranÅ£a, Germania, Italia ÅŸi Marea Britanie, au aprobat propunerea CE de a interzice utilizarea substanÅ£elor imidacloprid ÅŸi clothianidin, folosite de Bayer, ÅŸi a thiamethoxam, folosit de Syngenta. Ţările care au votat împotriva deciziei CE au fost Ungaria, România, Cehia ÅŸi Danemarca.     

România trebuie să continue cu aceste substanÅ£e până vor apărea înlocuitori 

România trebuie să continue cu substanÅ£ele pe care le are pentru tratarea culturii de porumb împotriva dăunătorilor până când industria chimică va fi în stare să realizeze un alt produs care să răspundă cerinÅ£elor fermierilor, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea. 

El a explicat că Å£ara noastră se confruntă cu o situaÅ£ie extraordinară, fiind principalul producător de porumb din Europa, în condiÅ£iile în care clima permite înmulÅ£irea peste măsură a principalului dăunător al acestei plante, tanymecus (n.r.  - gărgăriÅ£a de porumbiÅŸte sau răţiÅŸoara), care nu poate fi combătut fără neonicotinoide.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/17239/albinele-au-invins-bayer-si-syngenta-la-curtea-europeana-de-justitie-romania-tre.html