» Cariere
27.04.2018 | Alexandra GORDEA
Un lider trebuie să-și `forțeze` oamenii, să-i scoată din zona de confort
3 reguli de aur pentru un LIDER, de la Jack Ma, CEO Alibaba: "Dacă vrei să ai o viață ușoară, alege să nu fii lider!"
Citind articolul despre Jack Ma, m-am dus cu gândul la "mentorii" din avocatură. Este adevărat, sunt din ce în ce mai puțini. Pentru mulți a devenit mai important să fii "șef", să fii "the big boss". Trist este că aceștia vor trebui să predea cuiva ștafeta și-n profesia lor, iar abia atunci vor culege ceea ce au semănat: mici "șefi" ca ei.

Iată 3 sfaturi de aur pentru cei care își spun că vor să fie ȘEFI într-o bună zi. Pentru cei care deja sunt, poate nu ar strica o analiză a acestor povețe. Niciodată nu e prea târziu...

1. Trebuie să iubești 

Ma vorbește despre trei tipuri de inteligență pe care trebuie să le dețină un lider, și nu două de fapt, cum credeam cei mai mulți dintre noi. Pe lângă bine cunoscutele IQ și EQ, mai există și LQ (love quotient). Altfel spus, trebuie să-ți iubești echipa și munca pe care o faci, deoarece odată cu evoluția și intensificarea lumii, trebuie să existe un scop mai mare decât acela care vizează simpla activitate din propriul birou.

Și, dintr-un punct de vedere mai pragmatic, trebuie să-ți iubești echipa deoarece viețile lor sunt în mâinile tale. De multe ori, oamenii întreabă: "Nu tu ești șeful? De ce nu-ți faci propriul program?". Și mereu răspunsul este că "a fi șeful" este exact opusul.

Ești de fapt umilul servitor al talentului, trebuie să te asiguri că oamenii tăi primesc ceea ce au nevoie și trebuie să știi unde au nevoie să ajungă.

2. A fi șeful nu este cea mai distractivă muncă

Jack Ma este "șeful" a sute de mii de angajați. Deși el face ca lucrurile să pară simple, viața lui nu e deloc așa. O spune cât se poate de simplu: "Dacă vrei ca viața ta să fie ușoară, nu ar trebui să fii șef / lider!". 

Chiar dacă unii lideri nu resimt o presiune atât de mare, ei tot trebuie să fie mereu în alertă, să rezolve lucruri, indiferent că este 6 dimineața sau weekend, sau ziua celui mai bun prieten.

3. Trebuie să-ți forțezi oamenii

Când vine vorba să rezolvi situații cu adevărat dificile, Ma are un citat foarte înțelept: "Astăzi este greu. Mâine va fi și mai rău. Dar ziua următoare va fi frumos. Cea mai mare parte a talentului tău nu va rezista până mâine".

Dar, un lider trebuie să inspire oamenii mai ales în situațiile critice: să rămână mereu pe poziție, să treacă prin orice, și să învețe din fiecare provocare, astfel încât toți să supraviețuiască până în ziua când totul va fi frumos. Acela este momentul în care într-adevăr ești inovativ, când îți (con)duci echipa în acel moment.

Mai mult, un lider adevărat vede fiecare problemă  din unghiuri diferite și, mai ales, se concentrează pe persoanele ce alcătuiesc puzzle-ul. Vede imaginea de ansamblu, simte probleme oamenilor și le înțelege punctele de vedere.

Job-ul unui lider este să aibă o viziunde de 360o, după care să ofere răspunsuri.

Pe de altă parte, pentru a atinge acest echilibru, un lider trebuie să-și "forțeze" oamenii, să-i scoată din zona de confort. Cum ajungi acolo, mai ales că majoritatea oamenilor nu trec peste acel "și mai rău" de mâine al lui Jack Ma? Te chinui să determini talentul să facă lucruri pe care în mod normal nu le-ar fi făcut. Iar asta este foarte greu.

sursa: Business Insider

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/17220/3-reguli-de-aur-pentru-un-lider-de-la-jack-ma-ceo-alibaba-daca-vrei-sa-ai-o-viat.html