» Arhivă
26.04.2018 | Alexandra GORDEA
Întotdeauna invocați scuza `nu am timp!`. Poate nu ar fi rău să vă opriți puțin și să vedeți de ce dracului nu aveți timp!
Ce înseamnă să faci MARKETING DEȘTEPT în avocatură? - Să fie avocații atât de seci, sau oamenii care-i "vând" să-și fi pierdut talentul?!
Acesta este un demers prin care vreau să spun: "Stop interviurilor lungi, anoste și plictisitoare!"; "Stop cuvintelor seci care nu-mi spun de fapt nimic despre echipa ta, despre tine ca om!"; "Stop articolelor plătite și scrise atât de «pe față»!". Mulțumesc!

O parte importantă din activitatea Avocatura.com implică și branding-ul pentru avocați. Da, am zis branding, "fecioarelor" care vă dați de ceasul morții că avocatul nu are voie să-și facă publicitate! 

Pe lângă faptul că scriem bine și că ne folosim capul atunci când ne dăm cu părerea, putem să vă mai și ajutăm să vă cizelați, să vă "vindeți" corect și cu cap, pentru că meritați și, mai ales, pentru că profesia aceasta merită și ea un make-up drastic. Dar pentru a face acest lucru, trebuie să știți câteva reguli de aur!

Știm cu toții că în orice societate / cabinet se lucrează cu pasiune și avocatul stă până seara târziu pentru că așa dorește. Știm cu toții că vă treziți pentru nevoile clientului și credeți în el ca în Dumnezeu, bla bla bla. Și totuși...

Mai știm că nu ne veți spune niciodată pe bune cât alergați pentru un dosar, câte nopți vă pierdeți sau vă țineți "colaboratorii" la birou pentru un client care crede că "știe el mai bine". Știm că vreți să păreți mereu puși la punct și aranjați, chiar dacă ați dat ca dracu’ din coate pentru a pune mâna pe clientul X.

În schimb, ceea ce nu știți voi, profesioniștii care aruncați banii pe reclame proaste și materiale scrise fără concursul vostru direct, este că piața știe, clientul vă cunoaște și vă simte.

Credeți că toate comunicatele acelea cu promovări, premii prin asociații străine, titluri de firme ale anului, vă aduc clienții? Atât de naivi să fiți? Sper că nu...

Ce înseamnă de fapt să faci marketing deștept în avocatură?

1. Să accepți că muncești pe o piață extrem de competitivă și că se cam duce șmecheria cu "recomandarea este singura garanție a unui client".

2. Să deschizi ochii și să vezi că lumea evoluează, tehnologia (se) dezvoltă și (în) profesia pe care o practici.

3. Să te pui la punct cu digitalizarea serviciilor juridice, cu necesitatea automatizării unor activități, să fii la curent și cu această parte, destul de administrativă, a muncii tale. Vei vedea că atenția îndreptată în direcția corectă îți va ușura "goana" aceasta după client, după dosare, după facturare și, mai ales, încasare. 

Întotdeauna invocați scuza "nu am timp!". Poate nu ar fi rău să vă opriți puțin și să vedeți de ce dracului nu aveți timp! Și de acolo să începeți treaba care să vă aducă și bani, și prestigiu...

4. Să acorzi timp ȚIE și CARIEREI TALE! Dacă tu crezi că va veni o "zână" peste noapte care să te facă specializat într-un domeniu, cult și omniprezent pe la evenimente profesionale și de business, care să-ți pună în personalitate calități, valori și viziuni, atunci ori ești un avocat prost, ori ai un PR genial care te minte de îngheață apele.

5. Să NU MAI ACCEPȚI interviuri idioate, cu întrebări care te mențin în bine cunoscuta ta zonă de confort, pentru că ele nu fac altceva decât să te afunde și mai mult în platitudine. Clientul deja te știe, piața te știe - mai ales în cazul celor cu renume -, așa că renunță naibii la a mai fi mereu același avocat profi, anost, sec, care nu spune mai mereu nimic de fapt.

6. Să încerci cât de cât să fii original, autentic, să fii onest cu tine și cu ceea ce / cine ești! Sigur după "faza" aceasta vei avea curajul să stai de vorbă cu oameni care să te pună în valoare prin provocări și situații smart.

7. Să cauți sprijin în tot acest proces la care, poate, nu te pricepi la fel de bine ca-n avocatură. Nu e nicio rușine! Dar, caută să rezonezi cu acei profesioniști, vezi dacă-i interesează pe bune creșterea ta profesională sau doar plata facturii emise (de regulă, înaintea unui plan de branding personalizat). Nu te lua numai după premii sau cuvinte pompoase, fii atent la omul cu care stai de vorbă.

Cel mai bun marketing este cel relațional. Oamenii sunt cheia unui succes, nu publicitatea.

8. Să nu te mai încrezi în orice agarici care-ți flutură în față o țoală scumpă sau vreun material (plătit și ăla!) în cine știe ce revistă. Doar ești avocat, ce naiba! Ai fler! Știi / simți când un om chiar a muncit să ajungă undeva sau a țopăit ca un iepuraș din firmă în firmă, din contract în contract...

9. Să alegi să faci munca (chiar și aceasta de branding) cu oameni care pun suflet, care sunt atenți la detalii, care sunt într-o continuă dezvoltare și care te privesc ca pe un individ și nu ca pe un proiect. Astfel de oameni vor munci pentru a te evidenția, ei vor realiza materiale, proiecte care să nu semene cu altele, care să fie cât mai autentice.

10. Și nu în ultimul rând, să te bucuri de întregul proces. Nu mai privi fiecare acțiune ca pe o luptă. În activitatea de marketing nu te lupți nici cu instanța, nici cu adversarul, nici cu clientul.

Un astfel de proces are menirea să te ajute să-ți vezi cariera mai clar, să te facă să-ți placă de tine și de ceea ce ai realizat până acum, să te sprijine în creșterea ta ca profesionist, dar și ca om. Ieși din "bula" conspirațiilor și a lenei. Numai așa vei realiza ceva.

Vin acum și te întreb: tu nu te-ai plictisit / nu ai obosit să citești aceleași rahaturi, să fii informat prin dezinformare, să nu găsești nimic care să te scoată din cursa aia de șoareci în care, vrei, nu vrei, te trezești pe parcursul acestei cariere de avocat? 

Chiar nu vrei să faci odată ceva cu tine și pentru tine?

 

P.S: Dacă nu te-ai prins că acesta este un material deștept despre branding înseamnă că putem face lucrurile la fel de bine și cu tine! Dacă, în schimb, te-ai prins, atunci înseamnă că ești unul de-al nostru și ne-ar plăcea să lucrăm cu și pentru tine! wink

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/17216/ce-inseamna-sa-faci-marketing-destept-in-avocatura-sa-fie-avocatii-atat-de-seci-.html