» Barouri
20.04.2018 | Alexandra GORDEA
Anul acesta, Congresul s-a desfășurat sub deviza `Profesia de avocat din România la 100 de ani de la Marea Unire`
Congresul Avocaților 2018: Un congres "îmbătrânit", un Gheorghe Florea obosit și un pandișpan pufos
Vineri, 20 aprilie, începând cu ora 9.00, a avut loc prima zi a Congresului Avocaților 2018. Aceeași sală somptuoasă a Hotelului InterContinental, același bufet suedez, aceiași delegați semi-plictisiți. Aș fi putut să-mi îndeplinesc munca zilnică de jurnalist, să pornesc reportofonul și să-i întreb pe participanți cum li se pare acest Congres. Dar răspunsul era deja pe fețele lor.

Plictisitor. Din păcate, cam așa se resimt lucrările acestui Congres cu o lungă istorie în spate.

Anul acesta, Congresul s-a desfășurat sub deviza "Profesia de avocat din România la 100 de ani de la Marea Unire". Tema propusă spre dezbatere este "Secretul profesional al avocatului – valoare supremă a profesiei de avocat".

Pe lângă cei peste 200 de avocați,  delegați ai fiecărui barou, au participat și invitați de seamă, reprezentanți ai  Consiliului Barourilor și al Societăților de Drept din Europa (C.C.B.E).

În deschiderea lucrărilor au luat cuvântul, după președintele UNBR, avocatul Gheorghe Florea, bineînțeles, Av. Ranko Pelicarić (Croația), vicepreședinte al C.C.B.E., care a discutat despre "Preocupări actuale ale CCBE pentru întărirea   garanțiilor  principiului secretului profesional al avocatului" și Av. Maria Ślązak (Polonia), vicepreședinte al Comitetului PECO (Pays d’Europe Centrale et Orientale), al C.C.B.E pentru probleme privind avocații din Europa Centrala si de Est, cu tema "Secretul profesional – valoarea supremă a profesiei de avocat. Preocupări în statele Europei de Est".

Lucruri interesante și de interes s-au spus, de altfel, în discursurile celor de la pupitru. Însă, magia Congresului se întâmpla pe hol, în afara sălii de dezbatere. Acolo, decani de barou socializau, criticau, bârfeau. Pe scurt, făceau ceea ce în sală le era greu să facă, pentru că acolo mai mereu funcționează cutuma "dezbatere, dezbatere, dar fără să dezbatem".

În sală, lumea părea concentrată. Fie pentru a pricepe ce spun străinii invitați - și nu pentru că nu ar fi fost oricum asigurată traducerea-, fie din cauza mediei de vârstă care bătea spre 60 "cum laude". Acum, sincer, după cum bine a spus un decan de barou, "vorbim de viitorul avocaturii, iar cei mai mulți sunt cu un picior în prăpastia pensionării"... Se mai zărea câte un tinerel ici, colo, care oricum sigur ar fi supărat conducerea dacă ar fi spus ce-l doare pe el cu adevărat la profesie.

Avocații au luat cuvântul, au învățat de la invitații străini că "secretul profesional este mai mult un privilegiu al clientului, și nu al avocatului", unii au recunoscut că mai mult și-au pus singuri cenușă în cap prin dubla incriminare, alții chiar au cerut ca jurământul avocatului să fie upgradat în concordanță cu Legea 51 și să se prevadă și printre "jur să respect și să apăr Constituția și celelalte legi ale țării..." și câteva cuvinte privind păstrarea secretului profesional.

Însă, pentru cei mai mulți, acest Congres a fost un alt prilej de a se revedea cu colegii din alte barouri, de a se bucura de un cornuleț și un pandișpan pufos (acela chiar a fost genial - l-am testat și eu!), de a mai bifa și această activitate pe agenda anuală. În schimb, nu zicem, au fost, și sunt, câțiva delegați care "nu știu altceva decât să dea în Florea". Detalii nu putem oferi pentru că nu ni s-a permis accesul la Consiliul ce a avut loc joi. Dar am auzit noi una, alta, pe holurile InterContinentalului.

De asemenea, se pare că acești cârcotași îl cam supără pe domnul președinte Florea. L-am simțit așa... mai obosit, mai agitat, puțin irascibil, parcă "bolnav". Poate, după ce trece cu bine și peste aceste două zile, îi mai revine roșeața în obraji. Îl așteaptă totuși încă un an de mandat...

În rest, numai lucruri frumoase din partea avocaților. Zâmbete, strângeri de mâini, urale de bine, glumițe și chicoteli pe după ușă. 

Cu siguranță nu vom lipsi de la Congresul din 2019. Presimt că atunci chiar se va întâmpla ceva! laugh

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/17203/congresul-avocatilor-2018-un-congres-imbatranit-un-gheorghe-florea-obosit-si-un-.html