» Arhivă
27.01.2018 | Avocatura.com
Deputatul PSD Iulian Iancu este reprezentat de către avocatul Ciprian Motorga (foto)
Avocatul Ciprian Motorga îl reprezintă pe Iulian Iancu în procesul deschis împotriva lui Ludovic Orban
Deputatul PSD Iulian Iancu l-a dat în judecată la Tribunalul București pe președintele PNL, Ludovic Orban după ce liderul liberalilor l-a acuzat pe parlamentarul social-democrat că ar reprezenta interesele Rusiei și, automat, a companiei Gazprom în România. Cererea de chemare în judecată a fost depusă pe 22 ianuarie iar până în prezent magistrații nu au fixat un prim termen al procesului. Avocații lui Iancu cer judecătorilor să constate că susținerile lui Ludovic Orban despre clientul lor au avut caracter denigrator.

"Acțiunea în justiție formulată are ca obiect constatarea încălcării, de către domnul Ludovic Orban, a dreptului la demnitate prin atingerea adusă onoarei și reputației domnului Iulian Iancu, drept subiectiv civil nepatrimonial garantat și protejat prin însăși Constituția României. De asemenea, cererea introductivă de instanță mai are ca obiect repararea prejudiciului moral cauzat clientului nostru prin fapta ilicită a domnului Ludovic Orban", se arată în acțiunea avocaților de la "Motorga, Cănureci și Asociații".

Apărătorii lui Iulian Iancu arată că "în condițiile actuale politico-economice, militare și geostrategice, se poate constata fără nici un dubiu că afirmațiile denigratoare ale domnului Ludovic Orban au afectat în mod grav și ireparabil onoarea, reputația și imaginea domnului Iulian Iancu. 

A afirma, în anul 2017, despre un politician din România că este omul Gazprom, omul rușilor, reprezintă o încercare de a compromite credibilitatea, demnitatea, respectiv valorile etice și morale ale persoanei vizate de astfel de acuzații, fiind binecunoscute sensibilitățile societății românești / popoarelor europene / tărilor membre N.A.T.O vizavi de orice legături politice, de afaceri ori de interese cu Federația Rusă (țară aflată sub imperiul sancțiunilor economico-financiare impuse de către S.U.A și U.E. ca urmare a anexării regiunii Crimeea din Ucraina în anul 2014, și, în plus, fiind un stat perceput și tratat drept competitor economic și militar al țărilor din blocul U.E. și, în special, adversar al Statelor Unite al Americii, țară cu care noi avem un parteneriat militar strategic semnat și ratificat, pe teritoriul țării noastre existând baze militare S.U.A., precum și un Scut Antirachetă aflat sub egida N.A.T.O.)".

Mai mult, se pare că acuzațiile liderului PNL ar putea îmbrăca forma unei "acuzații de trădare": "În încercarea de a compromite onoarea, reputația și imaginea clientului nostru în România și în fața partenerilor noștri externi, domnul Ludovic Orban, prin susținerile că domnul Iulian Iancu ar fi omul Gazprom, omul rușilor, aduce niște acuzații care sunt de natură extrem de gravă, faptele semnalate în cuprinsul acestora fiind susceptibile să contureze întrunirea elementelor constitutive ale infracțiunii de trădare, faptă penală prevăzută și pedepsită de art. 394 Cod Penal, fiind vorba practic despre  o acuzație, indirectă, de săvârșire a infracțiunii de trădare".

Așadar, avocații lui Iulian Iancu consideră că se impune angrenarea răspunderii civile delictuale a lui Ludovic Orban pentru fapta proprie, fiind îndeplinite, în mod cumulativ, condițiile prevăzute de legislația civilă în vigoare.

"Pe cale de consecință, în speța noastră, vorbim despre drepturi morale, fără conținut patrimonial, iar lezarea lor duce nu atât la reparație, cât la compensație banească din partea celui responsabil pentru afirmațiile denigratoare. 

În ceea ce priveşte proba prejudiciului moral, Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat că "este suficientă proba faptei ilicite, urmând ca prejudiciul şi raportul de cauzalitate să fie prezumate, instanţele urmând să deducă producerea prejudiciului moral din simpla existenţă a faptei ilicite de natură să producă un asemenea prejudiciu și a împrejurărilor în care a fost săvârșită, soluţia fiind determinată de caracterul subiectiv, intern al prejudiciului moral, proba sa directă fiind practic imposibilă." (Decizia nr. 153 din 27 ianurie 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în răspundere civilă delictuală)".

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/17136/dosar-pentru-incalcarea-dreptului-la-demnitate-avocatul-ciprian-motorga-acuzatia.html