23.01.2018 | Alexandra GORDEA
Matei Ladea și Alexandru Drăgan, cei doi antreprenori care au pus bazele SARTO bespoke și care au grijă de imaginea avocaților FOTO: Bogdan LECCA
Costumul IDEAL pentru un avocat - Matei și Alex, SARTO bespoke: "Un costum rezistent, care să țină la terfeleală, să nu se șifoneze, să respire" / "Un costum cu trei fețe. Și cu buzunare adânci. Un costum versatil"
Ne-am îmbrăcat (cât am putut noi de) frumos și le-am făcut o vizită băieților care se poartă (cu adevărat) elegant din spatele business-ului SARTO bespoke. Matei și Alex sunt doi antreprenori tineri care lucrează cu două societăți de avocatură, dar care îmbracă mulți avocați de pe piața românească. Cum arată, din punctul lor de vedere, costumul ideal pentru avocatul zilelor noastre?

"Un loc în care imaginția și necesitatea se întâlnesc pentru a modela ținute perfecte pentru bărbați". Astfel este descris conceptul SARTO bespoke. Acesta presupune reunirea a două componente: pe de o parte confecționarea unei vestimentații complete bespoke - construită de la zero, pe comandă, pentru bărbați, iar de pe altă parte, oferirea unui serviciu de consiliere vestimentară la standarde înalte.

Ce are în comun acest concept cu lumea avocaților?

Imaginația și eleganța.

Matei Ladea și Alexandru Drăgan sunt cei doi antreprenori care au pus bazele SARTO bespoke, proiect fundamentat în anul 2011.

Aceștia au discutat cu Avocatura.com aspecte privind eleganța mediului de afaceri din România, dar și a avocaților, provocările unui astfel de business și ce sfaturi au pentru bărbații care știu și acceptă că "nu haina îl face pe om, ci stofa".

Cât de eleganți sunt bărbații români? Dar avocații?

"Nu prea sunt. Mulți vor să fie. Nu, acum suntem răi. Depinde de cine anume vorbim. Dacă ne uităm la volume, nu, nu prea sunt. Dacă vorbim de liga I, Managing Partner și alții, da, sunt destul de eleganți. Până la urmă, sunt bărbați pe care cineva i-a învățat cum să se îmbrace. 

Când rulezi niște bani și vrei să te ia lumea în serios, dar tu nu te iei pe tine în serios, știi cum e...

Sau, mai sunt vânătorii de combinații: dacă dă 1000 de euro pe costum și 100 de euro pe pantofi, atunci face ceva greșit. La fel, dacă dă 50.000 de euro pe o mașină, dar nici măcar 500 de euro pe un costum, atunci din nou face ceva greșit", ne-a mărturisit Matei.

Alex consideră, în schimb, că "nu haina îl face pe om, ci stofa. Acum, lăsând ipocrizia la o parte, chiar contează modul în care apari.

Nu este un lucru doar al nostru, ci este ceva împământenit, un lucru pe care îl avem în gene de foarte mult timp, deoarece haina, la origine, a apărut ca o necesitate, ca protecție. Între timp au apărut anumite stratificări sociale și astfel recunoșteai clasa socială purtând un anumit tip de haine, nobilimea purtând altceva și tot așa.

De aceea, când vezi pe cineva bine îmbrăcat, automat îți arunci privirea, fără să vrei, la hainele pe care le poartă. Modul în care apari prima dată, modul în care omul te vede, poate fi ceva excepțional, după care, evident, intri tu cu ceea ce ai de zis și cu punctul de vedere, însă poate fi și ceva de genul «hm, hai să vedem ce are și amărâtul acesta de zis!». Depinde de ținută...".

 "Nu judeca o carte după copertă"?

"Da, putem admite că în România haina îl face pe om. Fiind vorba despre noi doi, care suntem doi oameni educați, instruiți, putem spune că am făcut haina după ce am creat mai întâi conținutul. Adică, am avut grijă mai întâi de fond, acordând ulterior importanță și formei", a susținut Matei.

Având ca sarcină crearea unui costum pentru personajul "avocat", aceștia îl văd astfel:

"Eu l-aș face cu trei fețe. Și cu buzunare adânci. Glumesc! Acum, serios, aș face un costum versatil. Eu am un respect foarte mare pentru avocați, deoarece duc o viață grea. Avocații, din toată ierarhia juridică, sunt cei mai chinuiți.

Avem în vârful piramidei legiuitorul, după care vine judecătorul, care aplică legea și de care nu se apropie nimeni, urmat de procuror, «avocatul statului», are drepturi, ale poliție la dispoziție, are instrumente cu care să lucreze. Pe partea cealaltă, ai notarii care au viața pe care o au, salarii mari, mai ai executorii judecătorești, despre care este clar ce anume au de făcut. Avocatul unde este? El face de toate.

Motiv pentru care da!, el are nevoie de o haină versatilă cu șapte fețe nu pentru că este fățarnic, ci pentru că trebuie să aibă zâmbetul de procuror, zâmbetul de judecător, zâmbetul de legiuitor atunci când apără interesele unui grup mare și trebuie să «promoveze» o inițiativă legislativă.

Un costum rezistent, care să țină la terfeleală, să nu se șifoneze, să respire.

Pentru litigatori, un albastru care să placă doamnelor! 90% dintre judecători sunt femei, așa că... Și acum sincer, am mai fost și eu prin instanțe și realitatea este că atunci când ești bine îmbrăcat, lumea te ascultă", consideră Matei. 

Alexandru este în asentimentul partenerului său: "Dacă nu am un profil specific, tot la fel. Noi, bazându-ne foarte mult pe consiliere, în momentul în care omul vine și ne spune «vreau și eu un costum, sunt avocat!», atunci noi îi adresăm mai multe întrebări: ce costume mai ai în garderobă, când vrei să-l porți, vrei să călătorești cu el?

Îi pun câteva întrebări din acelea cum se adresează la divorț, și atunci văd dacă omul are într-adevăr nevoie de ceva mai puternic, dacă-l poartă numai la întâlniri de negocieri cu persoane puternice, sau, din contră, vrea să pară un «amărât»...".

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/17063/costumul-ideal-pentru-un-avocat-matei-si-alex-sarto-bespoke-un-costum-rezistent-.html