» Arhivă
18.01.2018 | Avocatura.com
ÎCCJ poate însă unifica practica la nivelul țării, printr-un recurs în interesul legii, care să stabilească obligatoriu pentru instanțe cum să trateze problema litigiilor pe creditele în franci elvețieni
Posibil RIL privind problema creditelor în franci elvețieni?
ÎCCJ ar putea tranșa dacă instanțele la nivel național vor trebui să admită, în toate litigiile, conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării sau dacă vor trebui să respingă toate cererile debitorilor de acest gen.

Cei de la Profit.ro au realizat o analiză a unui demers ce pare că s-ar putea să facă lumină în cazul (numeroaselor) dosare privind creditele în franci elvețieni.

Astfel, potrivit acestora Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție lucrează la o analiză pentru promovarea unui recurs în interesul legii privind practica neunitară în domeniul litigiilor pe creditele în franci elvețieni și aplicarea impreviziunii în vechiul Cod civil, pe care estimează că o va finaliza în primul semestru al acestui an.

Clienții băncilor care au contractat credite în franci elvețieni în perioada de boom și-au văzut ratele dublate de aprecierea monedei elvețiene în raport cu leul. Unii dintre ei au mers în instanță să ceară rambursarea ratelor la cursul de la momentul contractării împrumuturilor. 

În timp ce unii au avut succes – îndeosebi cei care au mers la instanțele din Gorj – alți debitori și-au văzut acțiunile respinse de judecători. Practica a fost, până acum, una neunitară - uneori chiar în cadrul acelorași instanțe. 

Înalta Curte de Casație și Justiție poate însă unifica practica la nivelul țării, printr-un recurs în interesul legii, care să stabilească obligatoriu pentru instanțe cum să trateze problema litigiilor pe creditele în franci elvețieni. Curtea trebuie mai întâi să fie sesizată de către Parchet, conducerea Curților de Apel sau ministrul Justiției. 

ÎCCJ respingea, la începutul anului trecut, o cerere a unei instanțe de a emite o decizie prealabilă privind conversia unui credit în franci elvețieni la data acordării. Instanța supremă considera că nu sunt îndeplinite criterii de admisibilitate din solicitarea Tribunalului Dolj pentru că practica la nivel național este deja una neunitară, iar sesizarea prealabilă e rezervată cazurilor de interpretare a legii înainte de formarea unei practici divergente.

Ce ar putea să judece ÎCCJ 

Completul de judecători arată, în motivarea deciziei, că se lucrează la nivelul Parchetului de pe lângă ÎCCJ — Secția judiciară — Serviciul judiciar civil, la o analiză a jurisprudenței în vederea promovării unui recurs în interesul legii, în problema de drept vizând "admisibilitatea cererilor de stabilire pe cale judiciară a conversiei creditului din franci elvețieni (CHF) în lei.

Interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 4 din Legea nr. 193/2000 în ceea ce privește caracterul abuziv al clauzei privind suportarea riscului valutar de către împrumutat. Interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 1.271 din Codul civil în ceea ce privește aplicarea teoriei impreviziunii în ipoteza contractelor de credit încheiate anterior Codului civil". 

Astfel, un recurs în interesul legii ar trebui să stabilească dacă litigiile pe conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul de la data contractării creditelor sunt admisibile din start sau trebuie respinse și dacă clauza care spune că rambursarea creditului este în valuta în care a fost contractat poate fi judecată drept abuzivă.

Citește continuarea pe Profit.ro!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/17055/posibil-ril-privind-problema-creditelor-in-franci-elvetieni-.html