16.01.2018 | Alexandra GORDEA
`Cred că Baroul, prin poziția pe care o are și prin renumele de care se bucură, poate mișca lucrurile la nivel umanitar, caritabil, rol pe care momentan îl văd ca fiind rezervat` FOTO: Bogdan LECCA
Viață de avocat pe cont propriu - Raluca Diana Mitu: "Când lucram în companie și eram mai mulți colegi, știi cum se spune «doi juriști, trei păreri»... Mie personal îmi lipsește input-ul celorlalți"
Printr-un joc al hazardului, Raluca a decis să pornească pe cont propriu, având astfel șansa de a-și vedea visul cu ochii: propriul cabinet de avocatură. Știe că drumul nu va fi ușor, dar nici bătută nu se dă cu una, cu două. Iubește adrenalina și diversitatea la profesia ei, dar este dezamăgită de "concurența înțeleasă uneori greșit". Ce anume ar schimba în profesia de avocat sau care este cea mai utilă lecție învățată aflați din interviul Avocatura.com.

Avocatura.com: Ce iubești cel mai mult la profesia de avocat? 

Avocat Raluca Mitu: Adrenalina și diversitatea, pentru că având oarecum și experiența de in-house, mi se pare că nimic nu se compară cu feeling-ul din instanță și cu sentimentul pe care îl ai atunci când câștigi un dosar. Adică, eu îmi văd dosarele ca pe copiii mei și atunci investesc energie, resurse, sunt pasionată de ceea ce fac și satisfacția este pe măsură.

Avocatura.com: Ce-ți displace cel mai mult la profesia ta? 

Avocat Raluca Mitu: Concurența înțeleasă uneori greșit. Percepția mea este că poți înțelege concurența în sens pozitiv, adică ce poți face tu în a oferi servicii deosebite față de ceilalți și în ce anume te poți specializa, ce te diferențiează de ceilalți, astfel încât să ai ai un loc și să-ți consolidezi un loc pe piață versus concurența în a crede că nu există loc pentru toată lumea. Și atunci poți întâmpina situații mai puțin plăcute...

"A da ceva înapoi"

Avocatura.com: Dacă ai avea o baghetă magică ce ai schimba chiar mâine în / la profesia de avocat?

Avocat Raluca Mitu: Dintre taxele pe care le plătim noi către Barou și către organizație, mi-ar plăcea ca 1% să se ducă în proiecte caritabile și implicare în social responsability. A da ceva înapoi, de fapt. Cred că s-ar putea face ceva mai multe programe în educarea persoanelor în ceea ce privește informațiile juridice, astfel încât să știe ce mijloace legale au la dispoziție atunci când se află într-un context în care au nevoie de asistență juridică, adică să aibă niște minime cunoștințe juridice și nu numai. 

Cred că Baroul, prin poziția pe care o are și prin renumele de care se bucură, poate mișca lucrurile la nivel umanitar, caritabil, rol pe care momentan îl văd ca fiind rezervat.

Avocatura.com: Care este cea mai utilă lecție pe care ai învățat-o în profesia de avocat?

Avocat Raluca Mitu: Cred că în profesia de avocat, la fel ca-n viață, este important să crezi că nimic nu este imposibil. Și-n dosarele în care evaluezi deja prin prisma experienței că șansele sunt reduse, este bine să dai tot ceea ce poți, deoarece astfel poți convinge instanța și poți obține un rezultat în favoarea ta. 

Sfat este mult spus, dar ca o sugestie pentru cei care intră acum în profesie sau sunt la început de drum, le-aș spune că este foarte bine să nu se lase descurajați. Pentru că vorbim de o competiție mare, și mulți se așteaptă ca după tot efortul depus în facultate și ulterior, cineva să-l primească cu brațele deschise și să aibă rapid și o satisfacție pecuniară. Și de multe ori nu se întâmplă chiar așa. Sau nu atât de rapid. Plus că nu ești învățat să-ți gestionezi singur finanțele, să-ți plătești impozitele, Baroul și toate taxele, și atunci este bine să fii rațional de la început referitor la veniturile tale, la oportunitățile pe care le ai și, așa cum am mai zis, să nu te descurajezi.

Am întâlnit colegi care au fost în momente cheie și care au renunțat, și ulterior au vrut să se reapuce sa practice in domeniu, și cred că este important la început să ai continuitate în profesie, dacă asta îți dorești să faci.

Dacă ai intrat și simți că nu te reprezintă, bineînțeles că este bine să-ți găsești calea cât mai devreme și să rezonezi cu ceea ce faci. 

Avocatura.com: Ce anume te-a motivat să pornești pe cont propriu, într-o lume și într-o perioadă în care cei mai mulți aleg confortul și stabilitatea cine știe cărei case (mari) de avocatură?

Avocat Raluca Mitu: A fost și este proiectul meu de suflet, și în general când îmi pun toată energia în ceva este imposibil să nu reușesc. Și știind asta despre mine, bineînțeles că mi-am dat un deadline la finalul căruia să pot face bilanțul și să spun "OK, rămân în forma aceasta de exercitare a profesiei sau îmi caut o colaborare, sau mă duc in-house", nu exclud nimic din acest punct de vedere, dar oportunitatea de a lucra cu clienți din diverse domenii și de a mă confrunta cu o multitudine de probleme juridice mă bucură foarte mult. Sunt un om căruia îi place diversitatea. Și știu că, în general, din fiecare speță mai înveți ceva. Și atunci cred că acest lucru te face o persoană mult mai echilibrată din punct de vedere profesional.

"Sper ca acest cabinet să ajungă să fie un mic boutique de avocatură, astfel încât să luăm stagiari și să mă port cu ei astfel cum mi-aș fi dorit să se poarte cu mine maeștrii"

Avocatura.com: Mulți, probabil, se gândesc cum te descurci, și aici mă refer în special la partea financiară.

Avocat Raluca Mitu: Sigur, există și acest risc. Riscul este major și reprezintă frica primordială atunci când pleci pe cont propriu. Cumva, pe bine m-a motivat și m-a și bucurat faptul că din prima zi în care nu am mai fost în corporație, am avut un dosar. Și atunci mi s-a părut că și drumurile se deschid în acest sens. Și momentan, bat în lemn, lucrurile sunt OK, și sper să mă dezvolt și sper ca acest cabinet să ajungă să fie un mic boutique de avocatură, astfel încât să luăm stagiari și să mă port cu ei astfel cum mi-aș fi dorit să se poarte cu mine maeștrii. Cumva să fii ceea ce se numea înainte și se numește și-n prezent, dar cred că și-a pierdut din esență, un maestru. Să poți forma un om și lui să-i placă ceea ce face, să fie pasionat. Cam aceasta este direcția, dar bineînțeles există un orizont de timp.

Avocatura.com: Este mai greu? Ți se pare că depui efort, stres, mai mult de când ești pe cont propriu?

Avocat Raluca Mitu: Da, pentru că vrei să dai totul exact cum trebuie și fiind la început de drum, când lucrurile nu sunt așa cum erai obișnuit, și fiind și tu cu tine, este mai greu să ai mai multe puncte de vedere. Când lucram în companie și eram mai mulți colegi, știi cum se spune "doi juriști, trei păreri"... Mie personal îmi lipsește input-ul celorlalți și atunci am avut o perioadă de acomodare în care am jucat eu rolul celorlalți colegi. (râde, n.r.). Așa că a trebuit să mă pun în mai multe situații, să recitesc un document din mai multe puncte de vedere, pentru a vedea ce alte idei îmi mai vin raportat la acea situație. 

Avocatura.com: Dacă ar trebui să te descrii ca avocat într-o singură frază, cum ar suna aceasta?

Avocat Raluca Mitu: Un om pasionat, ambițios, care vrea să ofere ce e mai bun și care consideră că munca și rezultatul acesteia reprezintă cea mai bună carte de vizită.

Avocatura.com: Cum crezi că va fi avocatul Raluca Mitu peste 10 ani?

Avocat Raluca Mitu: Sper să desfășor activitate de coordonare la acel moment și am o echipă formată din oameni buni, care trag în aceeași direcție, să fim stabili pe piață și recunoscuți.

Vreau să rămân în aria de Banking. In prezent, de exemplu, exista un val pe data protection, sens in care mă specializez și pe acest subiect; sunt deja inscrisa la cursuri. Mă axez și pe zona de medical, unde se vor aplica mult reglementările privind Data Protection / GDPR. 

Eu cred că această nișă va tot crește pentru că, dacă stăm să ne uităm, a crescut foarte mult și comerțul online. Tot se dezvoltă din acest punct de vedere, iar oamenii își inserează datele pe cât mai multe platforme. Și atunci, bineînțeles, că și procesarea a căpătat o totul și cu totul altă dimensiune fata de cum era acum 10 ani, să spunem.

Avocatura.com: De ce crezi tu că dispare acest mentorat din avocatură?

Avocat Raluca Mitu: Cred că, în primul rând, din lipsă de timp, și mai cred că oamenii au început să consume valori perisabile. Eu am crezut foarte mult în această profesie și am văzut întotdeauna și componenta nobilă, care știu că poate suna un pic desuet, dar mi-ar plăcea să mai existe componenta aceasta.

Avocatura.com: Dacă nu ar fi fost avocatură, ar fi fost....

Avocat Raluca Mitu: Avocatură. Nu am avut niciodată un back-up plan. Părinții mei insistau pe partea de magistratură, multă lume mă vedea procuror, nu știu de ce, dar eu nu m-am văzut niciodată altceva.

Eu am vrut să fiu avocat din clasa a VII-a. Cred că am fost o generație care a intrat în mirajul filmelor americane. Cu pledoariile impecabile care schimbau vieți și verdicte, cu "I object", și tot așa.

Avocatura.com: Ce cuvinte crezi tu că rămân nespuse în profesia aceasta și raportat la cine? Judecător, clienți, colegi etc? Unde crezi că merg acestea?

Avocat Raluca Mitu: Eu cred că mesajul, pentru a fi autentic, trebuie să fie, evident, personal și să reprezinte persoana în cauză. Așa că nu pot vorbi decât în numele meu și nu mă pot raporta la celelalte profesii. De aceea, pot spune că eu sunt un om care verbalizează. Totul, orice. (râde, n.r.). La mine nu au rămas cuvinte nespuse. Pentru că atunci când am avut o frustrare sau o nemulțumire, am explicat-o cât de rațional am putut și, cred eu, argumentat, și cred că mi s-au oferit răspunsuri. Deci, am avut parte de deschidere și de un feedback bun, am fost încurajată să mă exprim și să-mi expun punctele de vedere.

Citește și: Lecție de reușită în avocatură, la doar 30 de ani - Avocatul Raluca Diana Mitu: "Îmi văd dosarele precum copiii mei, și atunci investesc energie, resurse. Sunt pasionată de ceea ce fac și satisfacția este pe măsură"

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/17047/viata-de-avocat-pe-cont-propriu-raluca-diana-mitu-cand-lucram-in-companie-si-era.html