» Special
12.01.2018 | Avocatura.com
Avocatul Mihai Lăpușan: `Oamenii de afaceri din afară mi se par mai organizați, țintesc eficiența cu orice ocazie`
Afaceriștii străini, mai pașnici decât cei români - Avocatul Mihai Lăpușan: "Pentru oamenii de afaceri străini tribunalul este ultima variantă. Litigiul este ultima variantă"
Avocatul Mihai Lăpușan este manager la SCA "Lăpușan & Partners" și este adeptul comunicării prin poșta electronică. Nu i se pare eficient să discuți ore în șir cu clienții, timp pe care ai putea să îl valorifici muncind la caz. De asemenea, Mihai a observat că afaceriștii străini se feresc să meargă în fața unui judecător, încercând să rezolve totul pe cale amiabilă.

Mihai Lăpușan practică avocatură de business și de mai mulți ani colaborează cu clienți străini. Prin prisma acestei experiențe, avocatul a discutat despre aspectele care îi definesc pe oamenii de afaceri din afara țării, în cadrul unei emisiuni la postul NCN TV.

"Unii oameni de afaceri români sunt din altă epocă a afacerilor. Cred că oamenii de afaceri români sunt cum erau cei germeni, englezi, americani în urmă cu o generație cel puțin. Deși au trecut 28 de ani, la noi încă e perioada de început a «capitalismului» și oamenii de afaceri s-au adaptat acestei perioade.

Oamenii de afaceri din afară deja au o cultură, sunt poate de generații în acest domeniu. Am avut ocazia să lucrez cu persoane care erau în business-uri de familie de 4 - 5 generații. E altceva decât un antreprenor care acum este self-made man, acum și-a croit afacerea, acum își dezvoltă această afacere. Ca să inițiezi o afacere, poate trebuie să consolidezi, să-l dezvolți, poate necesită alte calități.

Oamenii de afaceri din afară mi se par mai organizați, țintesc eficiența cu orice ocazie și mult mai puțin dispuși sau doritori de litigii decât oamenii de afaceri din România. Dacă reușim să rezolvăm o problemă în afara Tribunalului este cea mai bună soluție. Tribunalul este ultima variantă. Litigiul este ultima variantă. Și lucrând cu ei, mi-am dat seama că această concepție, modalitate de a-și privi afacerea este cea corectă.

Nu cred că te poate cineva ajuta să-ți rezolvi o problemă mai bine decât o poți face tu cu partenerul tău. Dacă merți la instanță, aduci un terț între voi. Un terț bine pregătit, evident, cu experiență, dar un terț, care nu știu dacă va avea capacitatea să înțeleagă business-ul și relațiile comerciale cu acel partener, cum poți tu și cu el, dacă ai răbdarea, înțelegerea, deschiderea să rezolvi tu acea problemă, nu să inițiezi un conflict de câte ori există o neînțelegere."

Citește mai mult pe Clujust.ro!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/17043/afaceristii-straini-mai-pasnici-decat-cei-romani-avocatul-mihai-lapusan-pentru-o.html