» Arhivă
10.01.2018 | Avocatura.com
Până la apariția acestei legi, toate problemele legate de nerespectarea drepturilor copilului au fost tratate de instituții care se ocupau de mai multe categorii de persoane
Nerespectarea drepturilor copiilor va fi trasă la răspundere de Avocatul Copilului începând cu 11 ianuarie!
Copiii care doresc să facă plângeri față de instituțiile publice din România care nu le respectă drepturile vor avea posibilitatea de a face acest lucru direct Avocatului Copilului. Noua instituție va avea 18 angajați, patru în structura centrală a Avocatului Poporului și câte un post pentru fiecare birou teritorial. Acești angajați se vor ocupa exclusiv de cazurile și dosarele care vizează nerespectarea drepturilor copilului.

Legea nr. 9/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului a fost publicată la începutul săptămânii în Monitorul Oficial și va intra în vigoare joi, 11 ianuarie.

Acest act normativ permite înființarea instituției Avocatului Copilului, ca structură distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului. Această instituție se va ocupa exclusiv cu protecția drepturilor copilului.

Avocatul Copilului va primi și soluționa plângerile individuale făcute direct de copii sau de reprezentanții acestora față de instituții publice din domeniul sănătății, educației și protecției speciale a copilului. În urma sesizărilor sau plângerilor, Avocatul Copilului va verifica instituțiile care fac obiectul plângerii, potrivit Avocatnet.ro.

Suplimentar, Avocatul Copilului va efectua studii și/sau evaluări, care vor stabili în ce măsură autoritățile din România, dar și specialiștii sau persoanele fizice respectă, în realitate, drepturile copilului.

Până la apariția acestei legi, toate problemele legate de nerespectarea drepturilor copilului au fost tratate de instituții care se ocupau de mai multe categorii de persoane, și anume copii, familie, tineri, pensionari și persoane cu handicap.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/17035/nerespectarea-drepturilor-copiilor-va-fi-trasa-la-raspundere-de-avocatul-copilul.html