11.12.2017 | Alexandra POPA
Eugen Corcodel: `Consider că dacă ești o persoană echilibrată îți poți da seama pentru ce tip de profesie ești potrivit` FOTO: Bogdan ANGHEL
Rețeta succesului pentru admiterea la INM - Auditor de justiție, Eugen Corcodel: "Nu sfătuiesc pe nimeni să învețe într-un «an sabatic», de dimineața până seara, fără să socializeze"
Eugen este auditor de justiție. Nu a trecut din prima de proba interviului la INM, dar a fost perseverent, iar în acest an munca sa a dat roade. Avocatura.com a stat de vorbă cu ambițiosul Eugen și a aflat cum și cât ar trebui să învețe cei care vor să triumfe la examenul de admitere, ce speță de etică a avut de rezolvat în cadrul interviului și ce l-a determinat să aleagă o carieră în magistratură, deși a lucrat timp de un an în cadrul unei case de avocatură.

Avocatura.com: În cadrul interviului, ce speță de etică a dorit Comisia să rezolvi?

Eugen Corcodel: A fost o speță în care eu eram judecător și îmi cumpăram un bilet pentru o excursie de la o agenție de turism. În ziua plecării, în momentul în care am ajuns la aeroport, în grupul organizat de agenția respectivă, constat că un inculpat pe care îl judec se află și el în acel grup. Ce fac în această situație?

M-am gândit puțin la speță, nu m-am repezit să dau un răspuns. Răspunsul meu a fost că voi merge în excursie și voi avea grijă să nu fiu văzut în preajma respectivei persoane, să nu las ca imparțialitatea mea să fie afectată, să încerc să profit de respectiva excursie pentru că profesia de magistrat este foarte solicitantă, sunt multe dosare, iar o vacanță este binevenită pentru că o aștepți foarte mult timp într-un an. Cu siguranță, aș merge în vacanță, dar repet, aș avea grijă să nu fiu văzut în preajma respectivei persoane.

Din acest punct a început discuția, pentru că fiecare membru al comisiei mi-a pus întrebari, punându-mă în diferite ipostaze ale situației.

Avocatura.com: A existat vreo întrebare care te-a pus mai mult pe gânduri decât celelalte?

Eugen Corcodel: Da, chiar înainte să se termine interviul. A fost întrebare legată despre consecințele excursiei: ce aș fi făcut dacă a doua zi după ce m-as fi întors din excursie ar apărea în presă o poză cu mine și cu inculpatul. Am răspuns că aș avea un drept la replică pe care l-aș folosi, iar în continuare, dacă această situația ar lua amploare, aș cere și CSM să îmi apere reputația profesională având în vedere că există această posibilitate.

Cu siguranță că în sala de judecată m-aș fi abținut dacă această situație ar fi fost reală.

Avocatura.com: Cum a fost ziua de după interviu?

Eugen Corcodel: Ziua de după interviu... Hmm... A fost destul de relaxantă. Am fost acasă. Eu sunt dintr-o localitate de lângă Ploiești. Mi-am petrecut ziua cu familia. M-am gândit la proba interviului: "Oare am răspuns bine?", "Oare nu am răspuns bine?". Am vrut să mă relaxez, pentru că se terminase o perioadă foarte stresantă, evident nu știam rezultatul, dar presiunea trecuse. Anticipam rezultatul interviului, dar nu știam oficial.

Avocatura.com: Ce părere ai despre modificările justiției propuse de ministrul Toader? Cum ți se părea impunerea vârstei de 30 de ani?

Eugen Corcodel: Nu cred că sunt în măsură să discut despre asemenea probleme. Probabil anumiți specialiști în domeniu au constatat că ar fi bine să se introducă respectiva modificare. Dacă este bine sau rău, nu pot spune. Dacă se va adopta vreodată această variantă, probabil este cel mai bine, având în vedere că o comisie de specialiști se ocupă de aceste probleme. Dacă aș fi fost în situația în care nu aș mai fi putut da la INM, aia era! Aș fi mers în continuare cu avocatura, aș fi căpătat mai multă experieneță și cu siguranță aș fi dat examenul când îndeplineam condițiile.

Avocatura.com: Crezi că limita de vârsta poate împiedica o persoană care își dorește foarte mult să ajungă într-un anumit loc?

Eugen Corcodel: Nu. Nu cred așa ceva. Dacă îți dorești cu adevărat un anumit lucru, muncești pentru asta și mai devreme sau mai târziu vei obține acel lucru.

Avocatura.com: Un sfat sau două pentru viitorii candidați la INM: Ce să facă, ce să nu facă?

Eugen Corcodel: În primul rând, să nu învețe doar Codurile! Să încerce să citească din doctrină. Foarte multe grile conțin mini spețe. Într-adevăr, te ajută și legislația, însă nu este suficient.

Să își găsească propriul stil de a învăța. Nu pot da sfaturi cum să învețe, pentru că fiecare învață după propria sa "rețetă".

Să se relaxeze!

Contează extrem de mult. Dacă aleg, să spunem așa, să studieze într-un an sabatic - să învețe de dimineața până seara, fără să iasă, fără să socializeze - s-ar putea să se producă un dezechilibru care se va orbserva mai devreme sau mai tărziu.

Nu sunt în măsură să dau eu sfaturi, dar asta aș putea să spun din propria mea experiență.

Avocatura.com:Ce te-a determinat în fond să alegi totuși o carieră în magistratură?

Eugen Corcodel: Mulți dau și la Barou și la INM. Și eu la fel am făcut. Cred că diferența o face vocația, până la urmă. Îmi aduc aminte de un citat al lui Titu Maiorescu: "Are vocație cel care în momentul unei lucrări se uită pe sine". Acesta ar fi un citat destul de elocvent. Diferența clară o face vocația, dar și experiențele personale sunt destul de importante. Aici mă refer la practica pe care toți o susținem în timpul facultății, la instanțe, parchete, diferite cabinete de avocatură.

Consider că dacă ești o persoană echilibrată îți poți da seama pentru ce tip de profesie ești potrivit.

Citește șCum și-a învins trufia un candidat la INM după eșec? - "Anul trecut mă vedeam deja intrat la INM și am picat la interviu cu 14 sutimi" și INM pregătește profesioniști, nu "spală creiere" - Eugen Corcodel: "Cu siguranță că, imediat după ce a terminat pregătirea, un auditor de justiție va fi pregătit și capabil să conducă o ședință de judecată singur!"

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16981/reteta-succesului-pentru-admiterea-la-inm-auditor-de-justitie-eugen-corcodel-nu-.html