07.12.2017 | Avocatura.com
În cei peste 10 ani care s-au scurs de atunci, bărbatul nu a fost eliberat, prelungirea măsurii de internare medicală făcându-se fără temeiuri justificate
AvP va verifica mai multe spitale de psihiatrie în urma condamnării României la CEDO
După ce un bărbat a fost închis la spitalul de nebuni timp de 10 ani, CEDO ne-a condamnat și ne obligă să-i plătim cetățeanului păgubit aproximativ 40.000 de euro cu titlu de despăgubiri. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și va verifica mai multe spitale de psihiatrie din România, în urma condamnării statului la CEDO.

În cursul anului 2018, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și va efectua vizite în spitale de psihiatrie, urmând ca acestea să aibă ca obiectiv și verificarea respectării procedurilor de internare nevoluntară (procedură, decizie de internare, reevaluare periodică). În cadrul demersurilor Avocatului Poporului va fi verificată existența unor eventuale situații similare celei în urma căreia România a suferit o condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Sesizarea din oficiu este urmarea apariției în presă a unor informații conform cărora România a fost condamnată la CEDO după ce un cetățean român a fost internat într-un spital de psihiatrie, dovedindu-se că acesta suferă de o tulburare psihică ce-l face periculos pentru societate, dar nu a fost eliberat timp de 10 ani, din 2007.

Conform relatărilor din presă, adică în cei peste zece ani care s-au scurs de atunci, acesta nu a fost eliberat, prelungirea măsurii de internare medicală făcându-se fără temeiuri justificate și în afara legii, potrivit concluziei judecătorilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). În mass-media s-a mai relatat că fiecare prelungire a măsurii internării s-a făcut în baza unor concluzii neactualizate și a respectivelor acuzații penale, în contextul în care pacientul a demonstrat, în spital, că nu prezintă pericol pentru nimeni și nu este violent. Revizuirea măsurii de internare medicală, deși s-a făcut de mai multe ori, a durat mult prea mult de fiecare dată (câte 15 luni, 16 luni și trei ani și opt luni), au mai punctat judecătorii, acesta fiind un alt motiv ce a atras condamnarea României în acest caz, potrivit unui comunicat remis Avocatura.com.

Apoi, deși anul trecut cel internat a obținut o decizie prin care se stabilește că nu mai există motive să rămână internat, el nu a fost pus în libertate nici la acest moment, în lipsa efectuării unor proceduri adecvate, au mai stabilit judecătorii Curții, care au atras atenția României asupra necesității de a verifica situația și a altor persoane internate în condiții similare reclamantului, întrucât cazul lui a relevat serioase probleme în sistem.

Judecătorii au mai spus că trebuie să existe reglementări naționale care să le apere mai bine drepturile celor care sunt supuși internării medicale: dreptul la apărare, asigurarea celerității procedurilor și a temeiniciei deciziilor de internare medicală dispuse.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/16973/avp-va-verifica-mai-multe-spitalele-de-psihiatrie-in-urma-condamnarii-romaniei-l.html